[#1] Przetaktowanie karty Cyberstorm MKII
Kiedyś miałem blizzarda 1260 060/66MHz w A1200. Karta bardzo poprawnie chodziła z oscylatorem 66MHz. Ostatnio postanowiłem przetaktować Cyberstorma MKII (z modułem SCSI) w mojej A4000.
Niestety karta nie stratuje z oscylatorem 66MHz. Może ktoś ma wiedzć na temat możliwości przetaktowania tej zacnej karty ?
[#2] Re: Przetaktowanie karty Cyberstorm MKII

@Michal, post #1

google zna kilka stron
[#3] Re: Przetaktowanie karty Cyberstorm MKII

@Michal, post #1

Samą kartę da się przetaktować jak każdą inną ale z wyższym taktowaniem nie działa modół SCSI (komputer wogóle się nie uruchamia) - wiem bo kiedyś sam robiłem takie eksperymenty.
Sama karta przetaktowana do 66MHz chodzi ładnie i stabilnie ale trzeba wybierać - albo 68060/66MHZ albo CyberSCSI - razem się tego pogodzić nie da.

Jeżeli karta bez SCSI też Ci nie chce chodzić z 66MHz to zrób update firmware`u do najnowszej wersji (8.6)
[#4] Re: Przetaktowanie karty Cyberstorm MKII

@amigafan, post #3

Sprawdzałem, bez SCSI tez nie startuje. W jaki sposób należy dokonać update firmware ?

Mam jeszcze jeden problem. Dotychczas miałem zainstalowany dysk SCSI seagate 1GB - transfer wynosił prawie 5MB/s. Aktualnie zainstalowałem disk 4,5 GB (duzo nowszy ) IBMa. Niestety transfer spadł do 3 MB/s
(kontroler ustawiony w trybie synchronicznym)
Co może byc przyczyną ?
[#5] Re: Przetaktowanie karty Cyberstorm MKII

@Michal, post #4

hmm... w trybie synchronicznym? Ki diabeł...
[#6] Re: Przetaktowanie karty Cyberstorm MKII

@TJindy, post #5

Może to być taki dysk jak ja mam jeden firmy Micropolis. On przy trybie synchronichnym też zwalniał, a przy asynchronichnym dostawał kopa. I tak mam do teraz: Micropolis - asynchronichny a Baracuda - synchroniczny.
[#7] Re: Przetaktowanie karty Cyberstorm MKII

@Michal, post #4

Firmware jest tu
Wersję firmware określa się po wersji cybscs.device (tu jest najnowsza 8.6)
Update robisz tak jak na kartach PPC - w archiwum jest readme i tam jest wsystko opisane - oczywiście nie biorę odpowiedzialności za niepowodzenie update`u. Ja update`owałem 2 karty CSMKII i wszystko było OK ale jak akurat Ci siądą korki jak będziesz robił update to będziesz miał problem.
Jedna ważna uwaga - jak robisz update to po wyłączeniu Amigi a nie po resecie (jak w ramie zostają jakieś dane, które przetrwały reset to update się nie uda)
[#8] Re: Przetaktowanie karty Cyberstorm MKII

@amigafan, post #7

Sprawdzałem wersjć cybscsi.device - mam aktualnie 8.1
Bedzie trzeba zaryzykować, mam nadziejć że akurat nie zabraknie prądu...
[#9] Re: Przetaktowanie karty Cyberstorm MKII

@Michal, post #8

I pamiętaj o dobrym ustawieniu zworki zabezpieczającej przed zmianą firmware`u (to ta nad procesorem)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem