[#1] Amigowe twardziele i grzyb??
Czy istnieje jakiś sposób żeby grzyb odczytywał i zapisywał pliki na dyskach twardych sformatowanych pod FFS?? Dzisiaj jade po dysk do ami i łatwiej by było go podlaczyc do grzyba - poprzegrywac potrzebne pliki i już - a nie fruwac z dyskietkami w ręku :D . Moze ktoś podpowie jak skonfigurowac UAE aby uzywał fizycznych dysków formatowanych w FFS podłaczonych pod grzyba?? Albo jakies programy do tego przeznaczone??

Pozdro :D

[#2] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@malin666, post #1

Nie używam i nie wiem czy winUAE czyta FFS.
Dosyć skutecznym sposobem jest format dysku np. na fat32 który jest odczytywany na Amidze. Niestety partycja nie może przekroczyć 512 mega. (Skuteczny ekwiwalent CDR)

[#3] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@Prince, post #2

WinUAE 0.9.91 na bank czyta lecz trzeba uwazac jaka ma sie winzgroze. Win9x moze zrobic ffsowi kuku. Na windowsie XP niema zadnych problemow. Jedyne zagrozenie to to czy w biosie jest wykryty prawidlowo czyli cyls,heds i sec. Typ najlepiej ustawic na auto. Nigdy niewiadomo jak ma byc z dyskami LBA czy CHS?.
A WinUae konfiguruje sie pod tym wzgledem latwo wystarczy w zakladce "hard drives" kliknac na guziczek "add harddrive..." i wybrac dysk z listy.
[#4] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@Barr-find, post #3

Załóżmy że mam na Ami zainstalowane FAT95. Dysk ma 3.5 gb więc robie tak - 500 mb partycja na Workbencha itp. (FFS), 2500 mb partycja na gry itp. (FFS) i pod Ami formatuje pozostałe 500 mb na FAT. Jesli podłacze tak spreparowany (o ile ze sterownikiem FAT95 idzie na Ami formatowac dyski na FAT) dysk do grzyba z Win 98 to bede miał widoczne tylko te 500 mb sformatowane na FAT czy jak??

pzdr

[#5] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@malin666, post #4

Jak podłączysz tak spreparowany dysk pod win98 to szlak trafi twoją partycje (FFS) z workbenchem. Win98 jak widzi "nieFATowy" bootsector odrazu zapisuje swój <--- Czy jakoś tak.
[#6] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@Barr-find, post #5

Przy win2000 i winXP niema takiego problemu.
[#7] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@Barr-find, post #5

da sie odczytywac takie dyski pod linuxem z wkompilowana opcja
"filesystems->amiga ffs" , czy cos podobnego, w kazdym razie opcja ta jest w drzewie
filesystems. Nie wiem czy sa dystrybucje z wkompilowana ta obsluga, ale moze da
sie zaladowac modul?
[#8] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@pdp, post #7

a co mam zrobic jesli mam dostęp tylko do win98??

[#9] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@malin666, post #8

sprobowac knoppixa?
[#10] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@malin666, post #8

Hmm. Amithlon. Tez czyta FFS. Wazne aby fat95 byl dorzucony do amithlona abys mogl z dyskow grzyba kozystac.
[#11] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@Prince, post #2

Dosyć skutecznym sposobem jest format dysku np. na fat32 który jest odczytywany na Amidze. Niestety partycja nie może przekroczyć 512 mega.

To ciekawe jakim cudem podłączałem dysk "pecetowy" 60GB do Ami i działały wszystkie partycje włącznie z taką 18GB na końcu dysku.
[#12] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@Barr-find, post #3

Win9x moze zrobic ffsowi kuku.

Robi kuku tylko przy instalacji win9x i podłączonym "amigowym" dysku lub przy zabawach fdiskiem, przy normalnym użytkowaniu jest ok z tym że winuae pod win9x nie potrafi skorzystać z "amigowego" dysku.

Na windowsie XP niema zadnych problemow. Jedyne zagrozenie to to czy w biosie jest wykryty prawidlowo czyli cyls,heds i sec. Typ najlepiej ustawic na auto. Nigdy niewiadomo jak ma byc z dyskami LBA czy CHS?

Na 2000 i xp jest ok z tym że mój "amigowy" dysk 40GB musiałem przełączyć w biosie właśnie na chs bo na auto nie mogłem się dostać do dwóch ostatnich partycji po 15GB.

[#13] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@malin666, post #1

Jest tez fastfilesystem (specjalna modyfikacja), która dzieki programowi pod Windows umozliwia odczyt amigowego dysku bezposrednio pod Win.
[#14] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@Sylwester, post #12

Sylwester napisał(a):

> Robi kuku tylko przy instalacji win9x i podłączonym "amigowym"
> dysku lub przy zabawach fdiskiem, przy normalnym użytkowaniu
> jest ok z tym że winuae pod win9x nie potrafi skorzystać z
> "amigowego" dysku.

Niebyl bym tego taki pewien. Mi win9x przy kazdym uruchomieniu robil kuku dyskowi przeznaczonemu dla amithlona. Non stop musialem go w Amithlonie na ruzne dziwne sposoby naprawiac. Juz niepamietam jak i czego uzywalem do odzysku nadkruszonego FFS. Jak sie dowiedzialem ze jestem zlodziejem ( zciagnolem Amithlona z netu ) odrazu pozbylem sie zarowno amithlona i win98 :) i zatrudnilem do zabawy moja stara ami600. :D Teraz mam lan z piecem i nieprzezucam dyskow z ami do pc. Ale jeszcze miesiac temu uzywalem WinUAE na WinXP.
[#15] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@Norbert, post #13

Tak. Byly tez pluginy do total commandera z ta funkcja. Ale nadal przestrzegam przed podlaczeniem dysku Amigowego pod kompa z win98.
[#16] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@Sylwester, post #11

Widocznie mam przestarzałe dane. Możesz napisać w kilku słowach jakim programem tego dokonałeś, jakie są możliwości, a jakie wymagania?

[#17] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@Barr-find, post #14

Mi win9x przy kazdym uruchomieniu robil kuku dyskowi przeznaczonemu dla amithlona

RDB padło mi tylko raz przy instalacji win98 a zapomniałem odłączyć na ten czas dysk amisiowy. Po części masz rację, u mnie przy zwykłym uruchamianiu wszystko było ok co nie zawsze musi być regułą, niezbadane są wyroki Billa. ;)
[#18] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@Barr-find, post #14

Ech, zapomniałem zapytać czy na tym dysku dla amithlona miałeś RDB czy MBR, ja miałem RDB i win98 wogóle nie wiedział że ma coś dodatkowo podpięte.
[#19] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@Prince, post #16

No cóż nic szczególnego, dysk 60GB z partycjami fat32 podpięty pod fastate. Przykładowa mounlista:

Fat_B1:
FileSystem = L:fat95
Buffers = 512
BufMemType = 1
Device = scsi.device
Unit = 1
Flags = 0
StackSize = 8192
Priority = 7
GlobVec = -1
DosType = 0x46415401
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 1
LowCyl = 0
HighCyl = 1
Mask = 0x7FFFFFFE
MaxTransfer = 0x0001FE00
mount = 1
Activate = 1
Control = "+s -Dd"
#

W zależności pod który unit jest podłączony dysk i do której partycji chcesz się dobrać zmieniasz odpowiednio Unit i DosType. Ważne jest aby użyć device potrafiący obsłużyć duży dysk, u mnie scsi.devie z fastaty. Co do ograniczenia 500-ileś MB to może chodziło Ci o FAT16.

[#20] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@malin666, post #1

Jedyny mi znany sposób to użycie Linuksa. Jeśli się nie mylę to w KNOPPIX jest odpowiednio skompilowane jądro. Dysk amigowy (jako slave i pierwszą partycję) montujesz jako root tak:

mount -t affs /dev/hdb1 /mnt

Bardzo ładnie działa. :D
[#21] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@malin666, post #1

Moze ktos powiedziec jak nazywa sie ten program dzieki ktoremu mozna przegladac amigowe dyskacze pod grzybem??ewentualnie linli. z tego co wyczytałem to jesli podłacze ten dysk pod grzyba z w98 nic sie mu nie stanie chyba ze bede siem bawił FDISKIEM lub instalką systemu?? Czy ktos zna metode jak naprawic uszkodzone przez w98 FFS??

pozdro

[#22] Re: Amigowe twardziele i grzyb??

@malin666, post #21

Czy ktos zna metode jak naprawic uszkodzone przez w98 FFS??
Prewencyjnie, RDBArc'iem zrobić zrzut RDB dysku i zachować go, razem z programem, na innym dysku, najlepiej botującym, ale w każdym razie na takim, do którego będzie się miało dostęp w sytuacji awaryjnej.
Mnie to uratowało po tym, gdy pozwoliłem BootItowi na "domyślną instalację".
Msdosowa logika programu podpowiedziała mu, że jeśli bootmanager zostanie zainstalowany na dysku niezawierającym MBR, to będzie optymalne wyjście.
Po wystartowaniu Amithlona z płyty, wystarczyło uruchomić RDBArc (zgranego wcześniej z backupu na partycji FAT na CD-RW), wczytać kopię RDB i zapisać na dysk obsługiwany przez amithlon.device UNIT 2 (u mnie dysk amigowy jest podpięty jako secondary master).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem