[#1] Gry z CD32 do A1200
witam
mozliwe ze pytanie sie pojawilo ale ja szukalem i nie moglem znalezc. Czy gry z CD32 pojda na A1200 + CD-rom?? z gory dzieki za odpowiedz

[#2] Re: Gry z CD32 do A1200

@Czarnomag, post #1

Pojda. Jakby co to mam dyskietki (mozna zainstalowac na HD). Po wystartowaniu Ami zapyta sie czy zabootowac z HD czy CD-ROMu.
[#3] Re: Gry z CD32 do A1200

@Czarnomag, post #1

99% gier z CD32 odpali się na A1200 +CD-ROM, a ten 1% to gry napisane specjalnie dla CD32 (np. Microcosm ) , są to gry które kożystają z kości AKIKO.
Chociaż pododno istnieje możliwość odpalenia takiej gry na zwykłej amidze, a;e tego nigdy niesprawdzałem i nie wiem ;)
[#4] Re: Gry z CD32 do A1200

@Czarnomag, post #1

www.cd32.ltd.pl
[#5] Re: Gry z CD32 do A1200

@Olo, post #3

Odpalenie podanej przez Ciebie gry na A1200 jest mozliwe. Wiem to bo mi sie udalo.
[#6] Re: Gry z CD32 do A1200

@reactor, post #4

hmmm wiec mam zrozumiec z tej strony to ze aby zagrac w gre z cd32 bede potrzebowal emulatora?? przeciez tu mowa o 2 amigach a nie amidze z grzybem. tak samo nie rozumiem jednego... czy posiadajac zalozmy os 3.9 trzeba emulowac starsze gry na amige czy wystarczy wlozyc dyskietke do stacji i grac

[#7] Re: Gry z CD32 do A1200

@Czarnomag, post #1

Niektóre pójdą, niektóre nie. Jest taki sam problem jak z "grami na Amigę" w najgorszym znaczeniu tego słowa. Niektóre były pisane tylko pod jedną specyficzną konfigurację i ich autorzy nie kiwnęli palcem w tym kierunku, by mogły ruszyć na Amidze z większą ilością pamięci, CD obsługiwanym przez inny device, procesorem z 32bitową szyną adresową, nie mówiąc o tym, że nie zawsze zastanawiali się, czy coś (np. system) znajduje się w pamięci, do której jest ładowana gra. Do niektórych gier dla CD32 są instalatory WHDLoad, póki co, niestety, bez obsługi cdaudio.
[#8] Re: Gry z CD32 do A1200

@Czarnomag, post #6

no tak będziesz potrzebował emulatora cd32 stworzonego dla amigi 1200/4000 (jest on częścią któregoś tam pakietu CDFS). /Nie dziw się że jest potrzebna emulacja (oczywiście nie chodzi o emulację procesora czy kości graficznych :), po prostu cd32, mimo że bazuję na amidze 1200 nie jest dokładnie takim samym sprzętem, podobnie amiga 1200 z prockiem np 040 i 32mb ramu nie jest już tą samą amigą 1200 i uruchomienie sporej ilości starych programów, zwłaszcza bezpośrednio z dyskietki okaże się niemożliwe, ale wiele z nich uruchomisz za pomocą programu WHDload......
[#9] Re: Gry z CD32 do A1200

@Olo, post #3

tak microcosm dziala na A1200 ale na 040/40 tnie sie niemilosiernie podobno na 060/66 działa ok.
[#10] Re: Gry z CD32 do A1200

@Brodek, post #9

Wrecz przeciwnie. Uruchomilem ja wlasnie na 040/40 i chodzia bardzo dobrze.
Uzylem do tego celu CD32-Emulator z pakietu CacheCDFS jesli sie nie myle.
[#11] Re: Gry z CD32 do A1200

@Czarnomag, post #6

Chodzi o emulację kilku szczegółów, które nie występują w Amigach innych, niż CD32, np. wywołań cd.device, które będą przekładane na komendy device'a, którego faktycznie używasz w swojej Amidze do obsługi CD (np. atapi.device, scsi.device). Niektóre rzeczy zaemulować się nie dadzą (w prosty sposób), np. układ Akiko albo "cała pamięć dostępna dla gry", albo 68EC020 14MHz (podczas gdy w Amidze jest szybszy/wolniejszy procesor).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem