[#1] Instalacja MUI
Chciałbym się zapytać, które pliki ściągnąć z Aminetu (nazwa i rozszerzenie), aby zainstalować MUI w moim amigowym OSie? Linki mile wiedziane, ale jak nie to sam poszukam żaden problem. Potrzebuję bibliotek z MUI, które są potrzebne do instalacji packera o nazwie voodoo-x.
I takie laickie pytanko: co to jest MUI (to że Magic User Interface to wiem :) ). To jest jakaś powłoka graficzna na AmigaOS (coś jak KDE i Gnome dla pingwina)?. Jakie są główne zalety korzystania z tego MUI i jakie są jego funkcje (jaką pełni rolę w systemie)?

Pozdrawiam wszystkich

[#2] Re: Instalacja MUI

@Azzorek, post #1

Aminet:
http://de.aminet.net/pub/aminet/util/libs/mui38usr.lha
http://de.aminet.net/pub/aminet/util/libs/mui38pl.lha

MUI to GUI dla programów (napisanych wlaśnie pod mui) :) hehe
mui powstało bo dotychczasowe rozwiazania gadżetów, sliderow, przycisków ipt.itd. nie wyglądało zbyt atrakcyjnie, a do tego nie było możliwości ich zamiany (tylko za pomocą hack'ów). Wieć Stunc zrobił mui by było łatwiej, piekniej (mozna zmieniac prawie dowolnie wygląd gui opartego na mui) i tyle....
Fakt jednak pozostaje faktem że do najszybszych to to nie należy...

[#3] Re: Instalacja MUI

@11MASTEr, post #2

Dzięki . .Czy te pliczki wystarczy rozpakować na hd i uruchomić plik instalacyjny? :P . Chodzi mi o sposób instalacji MUI :).

[#4] Re: Instalacja MUI

@11MASTEr, post #2

Nie można też zapomnieć o nowych wersjach i nowych klasach MUI. Stosowne informacje zamieszczamy w dziale Aktualności, a miejsca z archiwami starszych wersji znajdziesz w Teleporcie.
[#5] Re: Instalacja MUI

@Azzorek, post #3

Najważniejsza rzecz przy instalacji MUI. Mogą być z tym problemy pod WinUAE. Należy pamiętać, aby archiwa rozpakować pod WinUAE lub na prawdziwej Amidze. Nigdy pod Windowsem. Przeszukaj forum - ten temat był już poruszany.
[#6] Re: Instalacja MUI

@Azzorek, post #3

Czy te pliczki wystarczy rozpakować na hd i uruchomić plik instalacyjny?

Tak. Ale czasami do działania jakiegoś programu może okazać się koniecznie dogranie jakichś nowych klas lub uaktualnić obecne (napisałem o tym wcześniej).
[#7] Re: Instalacja MUI

@mailman, post #4

Nie zapomnij o 2 rzeczach:

1. Tak jak juz wspomnial mailman.. nie rozpakowywuj tego pod winda bo podczas instalacji wykoczy ci blad w linii ktorejstam.. rozpakuj to na amisi i bedzie wszystko dzialac.

2. Jak juz odpalisz instalator to w momencie jak sie zapyta o tryb instalacji to NIE wybieraj Expert User.. dlaczego ? po po 30min durnego klikania myszka bedziesz mial ukonczone 10% instalacji.. wybierz Intermediate User :D
[#8] Re: Instalacja MUI

@Arven, post #7

Wszystko jasne chłopaki, dzięki wielkie :). Jak by co to napiszę jak mi idzie z tą instalacją jak wrócę do domu :).

papapapaty

[#9] Re: Instalacja MUI

@mailman, post #4

Co do instalacji najnowszych klas to mam troche inne zdanie - intaluje je tylko na wyraźne żądanie programu (wiadomo co było z ostatnioa klasa MUI - TextEditor :))

[#10] Re: Instalacja MUI

@11MASTEr, post #9

Rady ogólne co do instalatorów:

Ja zanim użyję instalatora, sprawdzam w archiwum jakie biblioteki, klasy...etc będą ładowane do systemu. Często jest tak, że program instaluje jakieś starsze wersje, a nawet te nowsze nie zawsze są lepsze (np. wspomniany TextEditor.mcc). Warto zrobić kopię bezpieczeństwa.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem