[#1] eNote i zapisywanie
Hej, czy tylko ja mam takie odczucia, ze ten edytorek, zreszta calkiem fajny, w dziwny sposob zapisuje tekst. U mnie objawia sie to tym ze opcja "zapisz" nie zapisuje dalszej czesci tekstu do pliku ktory wczsniej zostal stworzony i trzeba wybierac "zapisz jako"... troche to dziwne, to samo jest z autozapisem. Gdybym nie robil archiwow to bym dawno sie pozegnal z enote mimo ze po za tym bardzo lubie w nim pisac...
pozdrawiam

[#2] Re: eNote i zapisywanie

@luk, post #1

soa#1 :)
[#3] Re: eNote i zapisywanie

@Valwit, post #2

tzn?

[#4] Re: eNote i zapisywanie

@luk, post #3

u mnie działa
[#5] Re: eNote i zapisywanie

@Valwit, post #4

i zapisuje (po wybraniu "zapisz" albo ustawieniu na "autozapis") do pliku ktory wczesniej stworzyles? czy tylko do enote.intro?

[#6] Re: eNote i zapisywanie

@luk, post #5

zapisuje wszytsko do enote.file, wiesz to zasadniczo nie jest edytorek tylko taki mały odpowiednich karteczek wokół monitora. otwieram sobie okeinko coś tam wpisuje i zamukam. w momencie zamyknia automtycznie sie zapisuje. i o to w tym programie chodzi.
[#7] Re: eNote i zapisywanie

@Valwit, post #6

no wlasnie, u mnie tez zapisuje wszystko do enote.file. (chyba ze wybiore zapisz jako). i dlatego wydalo mi sie to troche dziwne (i denerwujace swoja droga), ze sposob zapisu w tym programie nie dziala tak jak w prawie wszystkich edytorach, programach graf itd... a odpowiednikiem systemu karteczek jest dla mnie swietny QuickNote

[#8] Re: eNote i zapisywanie

@luk, post #7

:))) a manuala czytałeś? :)
[#9] Re: eNote i zapisywanie

@Valwit, post #8

ale czy nie wydaje Ci sie to bez sensu, ze uzywajac funkcji "zapisz jako" a pozniej tylko "zapisz" program i tak zapisuje wszystko w pliku enote.file a nie w tym ktory uzytkownik sam sobie wybral? bo jak dla mnie to powinno byc i tak i tak, w zaleznosci od tego co chce osoba korzystajaca z programu a nie program:)

[#10] Re: eNote i zapisywanie

@luk, post #9

zapisuje w pliku jkai podales w konfigu. i tak powinno byc. a save as sluzy do exportu. i u mnie tak wlasnie dziala
[#11] Re: eNote i zapisywanie

@Valwit, post #10

u mnie tez to tak dziala ale nie o to mi chodzi. jak juz pisalem, w prawie wszystkich programach zapisywanie dziala inaczej i dlatego o to pytalem. nie twierdze, ze sposob ktory jest w enote jest zly tylko ze wiekszosc uzytkownikow jakichkolwiek programow woli samemu decydowac o tym co, jak i gdzie ma sie zapisywac. I nie ma tu znaczenia ze enote to taki "elektroniczny notatnik"...

[#12] Re: eNote i zapisywanie

@luk, post #11

ehm. przeciez w tooltypes mozesz podac dowolny plik do ktorego ma sie zapisywać. a jeslic chcesz edytora: enote nim nie jest, uzyj innego programu.
[#13] Re: eNote i zapisywanie

@Valwit, post #12

przeciez nie pisalem ze sie nie da. ale funkcjonalnosc takiego rozwiazania (tooltypes) jest troche mizerna... a co do samego programu, to na poczatku bardzo przypadl mi do gustu. do czasu:)

[#14] Re: eNote i zapisywanie

@luk, post #13

hmm. nie wiem czy wpisanie pliku w tooltypes jest mizerne, owszem, mozna zorbic sliczne menu gdzie sie ten plik wybiera, ale po co? instalujesz program, ustawiasz plik i nigdy wiecej nie musisz tego zmieniac. taki jest sens dzilania enote i sprawdza sie swietnie. ato ze niektorzy nie czytaja manualai od softu ktory instaluja... no pech :)
[#15] Re: eNote i zapisywanie

@Valwit, post #14

moze po to zeby bylo wygodniej? przeciez to o czym pisalem wcale nie zmienilo by sensu dzialanie eNote.

[#16] Re: eNote i zapisywanie

@luk, post #15

hmm. ale w jakim sensie wygodniej? przeciez ten plik ustawiasz raz. o ile w ogóle usatwiasz a nie zostawiasz defaulta. imo jest to całkowicie zbędne i autor najwyraźniej był tego samego zdania :) po co dodatkowy kod?`tylko po to żeby ktos mogl sobie raz kliknac? bezsensu kompletnie.
[#17] Re: eNote i zapisywanie

@Valwit, post #16

jeszcze raz. jak dla mnie to powinno to wygladac tak. otwierasz program, cos tam zapisujesz i jesli nie wybierasz "zapisz jako" to enote zapisuje to do pliku ktory ma ustawiony w tooltype, czyli tak jak jest teraz. ale jesli wybiore "zapisz jako", to wolalbym, zeby w takiej sytuacji po wybraniu pozniej samego "zapisz" program tylko uaktualnial wybrany przeze mnie plik (a nie ten ktory jest w tooltype). czy to jest bez sensu?

[#18] Re: eNote i zapisywanie

@luk, post #17

po prostu oczekujesz że enote zapamieta nazwe pliku uzytego w "zapisz jako" i od tego czasu bedzie uzywal tego jako defaulta? tak, imo to jest bez sensu. "zapisz jako" ma tu sluzyc jako eksport. to jest wirtualny brudnopis a nie edytor :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem