[#1] Tryby GFX a zdrowie wzroku
Wczoraj zmienilem czestotliwosc odswiezania trybu 1024x768 z trybu VESA 85 Hz, 68.7 kHz, na 90 Hz, 74,7 .
Odnioslem wrazenie ze mimo wyzszej czestotliwosci wzrok bardziej sie meczy. Duzo lepszy komfort od od 90 Hz jest przy 100 Hz, jednak nie chce tym "maltretowac" leciwej BVision i nienajnowszego monitora. Zostawic na 90, czy powrocic na 85? Moze wzrok sie dopiero przyzwyczaja? ;)
[#2] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@Andrzej Drozd, post #1

Wg okulistów zajmujących się tym problemem powinno się używać 100Hz (BVision spokojnie to wytrzyma - kwestia jaki masz monitor).
Kilka lat temu mówiło się o 85Hz jako bezpiecznej granicy ale teraz jest 100 (oczywiście mówię o monitorach kineskopowych a nie LCD).
A czemu po przejściu z 85 na 90 wzrok Ci się bardziej męczy? Szczerze mówiąc nie mam pojęcia (na medycynie tego nie uczą ;) )
[#3] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@amigafan, post #2

Jeszcze dawniej mówiło się o 70Hz. Trzeba jakoś zachęcić ludzi do kupowania droższej technologii. Stojąc 3 metry od okna jest mniejsze prawdopodobieństwo że przez nie wypadniesz, niż gdybyś stał 2,5 metra prawda?

Andrzej, skoro lepiej Ci się pracuje na 85, to przy tym pozostań. Co by nie mówić na pewno nie jest to odświeżanie zabójcze dla oczu. Przy tych odświerzaniach to już bardziej ważny jest stosunek rozdzielczości/wielkość ekranu.

[#4] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@Prince, post #3

Można wytrzymać i w 50Hz (ile to lat używałem PAL i zyję ;) )
[#5] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@Andrzej Drozd, post #1

Odnioslem wrazenie ze mimo wyzszej czestotliwosci wzrok bardziej sie meczy.

Jaki masz monitor?
W sytuacji podniesienia częstotliwości odświeżania obrazu, do góry idą wszystkie częstotliwości. Przy 100Hz i 1024x768 wymagania co do jakości toru wizji są już dość wysokie, i w przypadku gorszych monitorów przy takiej częstotliwości zaczyna być to "widać" - gorsza ostrość.
Leciwe monitory mogą też źle znosić zwiększenie częstotliwości odchylania poziomego - przy takim odświeżaniu to są już wartości stosunkowo wysokie, które mogą spowodować po prostu jego zejście.

Duzo lepszy komfort od od 90 Hz jest przy 100 Hz, jednak nie chce tym "maltretowac" leciwej BVision i nienajnowszego monitora.

Karta nie odczuwa różnicy przy większym odświeżaniu. Tylko monitor.

Zostawic na 90, czy powrocic na 85? Moze wzrok sie dopiero przyzwyczaja?

Im więcej tym lepiej. Ja przyzwyczaiłem oczy do 100Hz, i teraz gdy patrzę na coś, co pracuje z niższą częstotliwością, to mi mruga...

[#6] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@MinisterQ, post #5

Jaki masz monitor?

Koreanski UNISYS 17". Data zostala skutecznie zamazana, ale biorac pod uwage cene za jaka go kupilem i "styl" obudowy, to mysle ze jest to cos z 1995-1999. Domyslam sie tez ze jest to cos z "odzysku" lub skladak. Narazie grzecznie chodzi od prawie roku (czyli swoja cene juz zwrocil) i jakosciowo wyswietla lepiej niz Samsung 15" z 1998 przy pececie ale moze to wrazenie spowodowane wielkoscia ekranu.
O, to przy okazji zapytam sie o cos :) , Monitor ten (UNISYS), ma dodatkowe wejscia (podobne do chinch/antena czy jakos tak),czyli trzy wejscia R, G i B, oraz dwa - H/V i V, natomiast od strony zasilania jest jakby gniazdo "antenowe" (chociaz logicznie myslac powinnien tam byc raczej bezpiecznik).
Mozna to jakos wykorzystac?
[#7] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@Andrzej Drozd, post #6

Koreanski UNISYS 17

Zwykły baniak, czy jakiś trinitron?

Monitor ten (UNISYS), ma dodatkowe wejscia (podobne do chinch/antena czy jakos tak),czyli trzy wejscia R, G i B, oraz dwa - H/V i V,

To się nazywa BNC, i podpinając sygnał z karty graficznej poprzez te gniazda uzyskasz lepszą jakość obrazu, zwłaszcza w wyższych rozdziałkach.

natomiast od strony zasilania jest jakby gniazdo "antenowe"

Hmm, musiałbym na to okiem rzucić żeby coś powiedzieć.

[#8] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@MinisterQ, post #7

Zwykły baniak, czy jakiś trinitron?

Hmmm, nie znam sie. Kineskop ma prawie plaski, antyelektrostatyczny wiec sie nie kurzy, tryby wyswietla ladnie bez zaokraglen i znieksztalcen, korekcja trybow widoczna na ekranie, posiada pamiec obrazu dla 8 roznych trybow (troche malo ale mozna zyc)...

PS. Rzeczywicie, na przednim panelu ma przycisk BNC/D-SUB
[#9] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@Andrzej Drozd, post #8

Kineskop ma prawie plaski

To trinitron, albo jakiś inny diamondtron.
Myślę że po podłaczeniu go przez BNC, przy 100Hz obraz będzie znacznie lepszy. A gdyby pozbyć się tego dziwnego kabelka łączącego gniazdo VGA z BVision, albo go odpowiednio wykonać - byłby jeszcze lepszy.

[#10] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@MinisterQ, post #9

A gdyby pozbyć się tego dziwnego kabelka łączącego gniazdo VGA z BVision, albo go odpowiednio wykonać - byłby jeszcze lepszy.

A co jest nie tak z kabelkiem od Phase5? Ja co prawda mam CVPPC ale kabelek chyba ten sam.
[#11] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@amigafan, post #10

To jest z jednej strony zakończony wtyczką, z drugiej strony śledziem z VGA, kawałek zwykłej tasmy sygnałowej, nieprawidłowo ekranowanej, i niedostosowanej do przenoszenia takich sygnałów.

[#12] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@MinisterQ, post #11

Ja jak miałem BVision i zobaczyłem ten kabel, to wywaliłem ten chory ekran, a kabel skróciłem do 4 cm. Poprawa jakości obrazu była zasadnicza.

[#13] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@MinisterQ, post #5

Ja od 6 lat na grzybie jestem w rozdziałce 800x600x16bitów x 85 hz i nawet nie nosze okularów :D Moze lepiej sie przesiąść na 640x480 w 130 hz??

[#14] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@Andrzej Drozd, post #1

Ja odpowiem ci tak :
majac a1200 aga i monitor C1084S
przyzwyczailem sie do niego i...
idac do kolegi pc-ofca ;) i patrzac na jego monitor svga oczy mi zaczely drgac i bolec...

Teraz mam to co mam :D i juz mnie oczy nie bola.
Wniosek daj oczom troche czasu na przyzwyczajenie :]

[#15] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@AmiChris, post #14

Ja też mam takie coś - jak gram na moim Samsungu 550b jest oka ale jak ide do kuzyna na LCD i zaczynam w coś grać doznaje drgawek pieczenia oczu itp :D Na 50 hz przy TV 28 cali tez jakos wytzrymuje - nie jest źle :D

[#16] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@AmiChris, post #14

Hehe, a wiesz, czesto gram na drugiej Ami w Palu, system tam mam w 640x512 Interlaced i oczy mnie nie bola. Przechodze na BVision w 85 i tez mnie nie bola.
Kiedys mialem na pececie taki dziwny tryb w 800x600 i oczy wychodzily mi z orbit oraz dostawalem zeza. Pomoglo skorygowanie czestotliwosci.
Widocznie nie wszystkie tryby sa dla ludzi. Czasami okazuje sie ze Pal moze byc zdrowszy (a przynajmniej tak to odbieraja oczy), od tego trybu ktory uzywal kolega na pececie ;)
[#17] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@Andrzej Drozd, post #16

A przypadek z LCD?? Kuzyn mówi ze ma ustawione 75 hz a po 30 minutach grania miałem gały jak po zatwardzeniu i rozmaite odruchy wymiotne :D
LCD - MAG 17 cali - 1024x768 x 75 hz

[#18] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@malin666, post #17

Przy graniu na LCD krytycznym parametrem jest czas reakcji matrycy. Monitory o czasie większym niż 20 ms mogą powodować takie efekty. Przy monitorach w miarę nowych, 16 i 12 ms, taki efekt już nie powinien występować, np. ja pogrywam w Quake na monitorze z czasem 12 ms i gra się znakomicie. Zresztą ja ogólnie bardzo lubię pracować z monitorem LCD.

[#19] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@malin666, post #17

A przypadek z LCD?? Kuzyn mówi ze ma ustawione 75 hz

W przypadku LCD ustawione odświeżanie nie ma żadnego znaczenia, co więcej - powinno być ustawione najlepiej na 60Hz w ustawieniach danego trybu graficznego.
W LCD wszystkie piksele ekranu świecą jednocześnie; tu klasyczne pojęcie odświeżania ekranu nie istnieje.

[#20] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@malin666, post #17

Każdy monitor LCD, a właściwie matryca ma jedną i tylko jedną optymalną rozdzielczość i odświerzanie. Warto się do tego zastosować.

[#21] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@Prince, post #20

Rozdzielczość tak. Co do odświeżania to nowsze monitory biorą wszystko między 50 a 85 Hz i nie robi im to różnicy. Z tym, że nie warto ustawiać odświeżania szybszego niż odwrotność czasu reakcji matrycy. Przykładowo przy reakcji 20 ms wszystko ponad 50 Hz będzie szybsze niż matryca nadąży wyświetlać. Przy 16 ms jest to 66,7 Hz, przy 12 - 83,3 Hz.

[#22] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@Grzegorz Kraszewski, post #21

Monitor kupiony 3 miesiące temu :D czemu jak rozpakowuje pliki unzipem wszystkie są projektami?? potem musze wszystko zaznacza ze to wykonywalne, a czasem trzeba to zrobic jakies 100 razy :D jest jakas komenda na to?? ja wpisuje tak - unzip -x plik.zip. czy jest na to sposób??

[#23] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@Grzegorz Kraszewski, post #21

Prawdę powiadasz!

(A ja się ciągle zastanawiam czy:
zamęczam swoją BV monitorem Microvitec 1438,
czy monitor zamęczam swoją BV - oto jest pytanie :P )

[#24] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@malin666, post #22

Jest dosyć prawdopodobne, że monitor nie ma nic wspólnego z rozpoznawaniem plików

[#25] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@Prince, post #24

Wiem ze to temat poboczny ale nie bede tworzył nowego wątku - pomocy :P

[#26] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@malin666, post #17

Hmmm cos jest nie tak. Dla LCD 17" optymalna rozdzielczosc to
1280x1024... Moze Twoj kuzyn ma cos nie tak z karta graficzna - ja tak
mialem (efekt byl widoczny na A.M. 2004 - udawalo sie ze tak powiem
spowodowac, by obraz nie drgal, ale nie zawsze sie to udawalo), po
zmianie karty wszystko wyświetla się bardzo ładnie.

[#27] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@malin666, post #25

Wiem ze to temat poboczny ale nie bede tworzył nowego wątku - pomocy

Wyhelpuj unzipa i sprawdz parametry. Moze -x tutaj sluzy do wylistowania lub odpakowania niecalego archiwum, a do rozakowania sluzy np. -Z? Moze dodaj ALL itp.
[#28] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@Andrzej Drozd, post #16

Andrzeju!
Jak to na drugiej Ami w PALu?! Przecież masz porządny monitor. Kupujesz kabel do BNC, na Allegro, za kilkanaście złotych i podpinasz do BVision, a D-Sub przez scandoubler do AGAtki! I już praca i granie na jednym ekranie!!!
Pozdrawiam.

P.S
Ale mi się fajnie rymnęło. :D

[#29] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@MinisterQ, post #11

A jaki powinien być dobry kabel?
Czy samo skrócenie wystarczy czy zły jest sam typ kabla?
[#30] Re: Tryby GFX a zdrowie wzroku

@Kitech, post #28

:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem