[#1] Protracker 3.61 Final Relase - pytanko
Witam. Zainstalowałem Protrackera (wersja jak w tytule) z pliku LHX. Jednak mam problem chyba z PP! Module (tzn z modułami spakowanymi w dawniejszym moim protrackerze powerpackerem). W tym protrackerze jest opcja "Packing" , ale nie wiem jakim formatem się moduł pakuje. Zreszta ja nie chcę pakować moich modułów - mam dużo miejsca na dysku. Chodzi mi o odczyt starszych modułów, które mam na dyskietkach (pozostałość po starej amidze CDTV). Podczas próby ich wgrania pojawia się komuniakt: "XPKMASTER.LIBRARY NOT FOUND!" . Rozumiem, że brakuje mi jakiejś biblioteki, prawdopodobnie o nazwie XPMASTER (dlaczego nie PowerPacker?). Pytanko, gdzie mam taką bibliotekę skopiować (jeżeli oczywiście uda mi się ją znaleźć na aminecie)?
Czy każdą brakującą bibliotekę dla różnych programów kopiuję zawsze do tego samego miejsca (jakiego?), czy kopiuję do któregoś z katalogów programu/gry, które go potrzebują?

P.S.

Kurczę niestety gro modułów nie chce mi się odtworzyć ze starych dyskietek, wyskakują co chwila błędy odczytu. Sprawdzałem te dyskietki na D-Copy z opcją veryfi, ale są w porządku, żadnych błędów. Próbowałem też przegrać daną dyskietkę na nową typu HD, ale to nic nie pomaga, błędy odczytu na nowej też się pojawiają. Czy istnieje jakiś sposób na odratowanie moich dawnych dzieł?

Dzięki z góry za info.
Pozdrawiam

[#2] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Azzorek, post #1

musisz ją skopiować do katalogu Libs na partycji systemowej :)
[#3] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Azzorek, post #1

XPKMASTER.LIBRARY NOT FOUND!

Biblioteka ta sklada sie z xpkmaster.library oraz katalogu Compressors w ktorym jest okolo 25 dekoderow. Wszystko trzeba wrzucic do katalogu Libs: na partycji systemowej. Na Aminecie jej raczej nie ma (sa tylko dodatkowe dekodery, albo jak zwykle zapomnialem/przeoczylem). Jak chcesz to podesle.

[i]Jezeli sa przemagnesowane (trzymales je blisko telwizora, zasilcza, gniazdka z pradem itp.), to bedzie ciezko... Czesto jednak pomaga oderwanie blaszki zabezpieczajcej (na stale), ktora w zasadzie chroni tylko przed kurzem, a potrafi zrobic duzo zlego. Czesto okazywalo sie ze po oderwaniu jej, tzw. bad blocki wracaly do zycia.
[#4] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Azzorek, post #1

XPKMASTER.LIBRARY NOT FOUND!

Biblioteka ta sklada sie z xpkmaster.library oraz katalogu Compressors w ktorym jest okolo 25 dekoderow. Wszystko trzeba wrzucic do katalogu Libs: na partycji systemowej. Na Aminecie jej raczej nie ma (sa tylko dodatkowe dekodery, albo jak zwykle zapomnialem/przeoczylem). Jak chcesz to podesle.

Czy istnieje jakiś sposób na odratowanie moich dawnych dzieł?

Jezeli sa przemagnesowane (trzymales je blisko telwizora, zasilacza, gniazdka z pradem itp.), to bedzie ciezko... Czesto jednak pomaga oderwanie blaszki zabezpieczajcej (na stale), ktora w zasadzie chroni tylko przed kurzem, a potrafi zrobic duzo zlego. Czesto okazywalo sie ze po oderwaniu jej, tzw. bad blocki wracaly do zycia.
[#5] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Andrzej Drozd, post #4

Aha, gdy nie pomoze nawet oderwanie blaszki, sprobuj delikatnie poddzwignac dyskietke gdy wyskoczy blad odczytu i powtorz odczyt (czasami takie cos tez pomagalo. Jeszcze wpadla mi inna mysl - najlepiej na poczatku przemyj glowice stacji czystym spirytusem i dopiero pozniej pokombinuj z "odrywaniem" itp.
[#6] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Andrzej Drozd, post #5

A słyszałeś o metodzie "kuchenka mikrofalowa" ? Ja jej nie sprawdziłem gdyż nie dysponuję wymaganym sprzętem AGD. Metoda drastyczna i podobno niektórym pomogła.

[#7] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Prince, post #6

Hehe, nie. Ale czasami wsadzalem plyty z PSX do zamrazalnika gdy nie dalo sie ich skopiowac (a bylem pewny ze gra nie ma celowych badblockow zabezpeczajacych przed nagrywaniem). Czesto to pomagalo. Oczywiscie ne radze chlodzic plyty ponizej 0 stopni. Inna ciekawa metoda ale na oryginalne plyty z gruba powloka plastiku i bardzo glebokimi rysami, jest posmarowanie tej powierzchni specjalnym rodzajem nitro ktory nie paruje zbyt szybko i nie matowieje. To pozwala na odczytanie plyty i zrobienie kopii. Chociaz nie zawsze wszystko sie udaje
[#8] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Azzorek, post #1

He he h, dobre chłopaki, kuchenka mikrofalowa, nitro.... Rety nie wiedziałem nawet o takich mozliwościach :D. Popróbuję metody Andrzeja z głowicą i dyskietką.... :). Dzięki za info na temat tych bibliotek..... . Kurczę szkoda że nie wiadomo skąd je ściągnąć :(. Ale wczoraj późno w nocy udało mi się otworzyć mój stary moduł o nazwie "Wilk". Boże nie słuchałem go 8 lat, ale przyznam że nadal jest super...:). Ciesze się że znowu wracam w świat dzwięków Protrackera i wreszcie moje sample spoczną na HD do których będe miał szybki i sprawny dostęp , a nie na 40 dyskietkach (serio) jak niegdyś. Ehhh, aż chce się żyć :)

Pozdrawiam was chłopaki, zwłaszcza mojego amigowego kumpla Jaro (mam nadzieję stary że cię nie zwiało przedwczoraj.... :d he he he). May the AMIGA be with us !!!

[#9] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Andrzej Drozd, post #3

Andrzeju czy mógłbym prosić o te biblioteczki na maila jeśli możesz :)

[#10] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Azzorek, post #9

[#11] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Norbert, post #10

Lol dziękuję Robercie..:D. Jak wrócę do domu z roboty to zaraz go zainstaluję :).

Pozdrawiam !!!

[#12] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Norbert, post #10

No i kicha. Rozpakowałem to archiwum ale plik instalacyjny nie startuje. Wyskakuje mi komunikat że potrzebuję instalatora w wersji 42.9. Poszukałem na aminecie ale nie znalazłem czegos takiego (wpisałem w wyszukiwarce "installer"). Pojawiły się pliczki ale żaden nie wyglądał mi na plik installera systemowego. :(:(:(. Prawie się udało, ale niestety....prawie :(.

Pozdrawiam

[#13] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Azzorek, post #12

[#14] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Norbert, post #13

Udało się. Zainstalowałem ten pierwszy pakiet do którego dałeś mi linka. Niestety podczas próby wczytania modułu wyskakuje teraz dla odmiany komunikat: " xpk-PACKER RETURNED AN ERRORCODE!". :(:(:(. Teraz to już nie wiem o co chodzi.... Co zrobiłem źle?

[#15] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Azzorek, post #1

Słuchajcie, a nie mogę po prostu zainstalować bibliotek PowerPackera w systemie? Może to by wyjaśniło sprawę? Jedna rzecz mnie dziwi. Jak miałem 7 lat temu Amigę CDTV to uruchamiałem Protrackera tylko z dyskietki, bo o HD nie było mowy. To była też jakas wersja 3.x , ale starsza od tej co teraz mam zainstalowaną na HD. I wtedy biblioteki PowerPackera były standardowo w Protrackerze. Zaznaczało się tylko opcję "Packing" i modulik się nagrywał na dyskietkę spakowany. A tu niby nowsza wersja, do tego finalna (więc wolna raczej od bugów) i takie problemy... . Czy ta wersja którą posiadam nie jest kompatybilna z PowerPackerem? Było by to trochę dziwne. Nowsze produkcje powinny obsługiwać formaty starszych (chociaż by ze względu na kompatybilność). Ehhhhhhhhhhhhhhh.

P.S.

Andrzeju poświęciłem jedną z dyskietek i zdjąłem blaszkę ochronną. Niestety bez rezultatu. Czarno to widzę... . Może dokupić zwykłą stację DD do Amigi? Hmmmm.... . Może wtedy zaczyta?

[#16] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Azzorek, post #1

Udało mi się rozwiązać problem !!! Ściągnąłem z aminetu wersję Protrackera , którą kiedyś miałem na Amidze CDTV tj 3.15. Okazało się, że wszystkie moduły które miały problem z otwarciem na Protrackerze 3.61 Final, tutaj załadowałem bez problemu!!! Teraz po prostu nagrałem jeszcze raz te same moduły tylko bez pakowania pod Protrackerem 3.15 i skopiowałem do katalogu Modules w Protrackerze 3.61. Tak się cieszę, że mi sie udało :). Dziękuję wszystkim za pomoc zwłaszacza Andrzejowi i Norbertowi, którzy podesłali mi pliczki xpk.lha :). Jak się okazało nie musiałem ładować do systemu xpkmastera, ponieważ wystarczyło po prostu zainstalowac starsza wersję Protrackera i poprzegrywać wszystkie moduły jeszcze raz tylko bez pakowania.
Niestety nadal nie mogę załadowac niektórych modułów z moich starych dyskietek - ciągle wyskakuje read error (jakieś bady) :(. Zdjęcie blaszki nie pomogło... . Może są jeszcze jakieś skuteczne metody odzysku danych z dyskietek na których są błędy? Najdziwniejsze jest to, że pod D-Copy nie ma żadnych bad sektorów - czyli to jest wina danych? Umarły ze starości czy co? Dobrze, że chociaż nazwy modułów są na tych dyskietkach widoczne.....

Pozdrawiam wszystkich

[#17] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Azzorek, post #16

do dyskietek najlepszy jest fixdisk
[#18] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@Azzorek, post #16

Super, zawsze to wspomnienia; szkoda by je stracić.
A tak - po czasie - kombinowałęm..... Protracker pakował domyślnie powerpackerem (mod.*.pp). Jeśli te moduły był nim spakowane, czy nie prościej by było ściągnąć, zainstalować i uruchomić sam program PowerPacker i nim zrobić skrypt i automatycznie rozpakować, niż każdy modułek po kolei wczytywać i zapisywać?
Ale może się mylę....

[#19] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@AlaN, post #18

No można by było, szczerze powiedziawszy zrobiłem to wcześniej :D. Ale wiesz, ja zaczynam w sumie dopiero i najbardziej mnie denerwuje, kiedy program/grę które nie mają pliku instalacyjnego trzeba jakoś zainstalować w systemie. Pytanie które pliki do których katalogów systemowych... . Wiem że dla wszystkich was to pestka, ale dla mnie poważny problem. Na razie podejrzewam, że wszelkie pliki z rozszerzeniem ".library" łąduje się do "libs", ale reszta? Tak właśnie było z PowePackerem - nie miał skryptu instalacyjnego. Ehhhhh, przydała by mi się jakaś książeczka, na przykład pod tytułem "AmigaOS i Workbench 3.1 dla totalnych tuków" - w sam raz coś dla mnie :D.

Pozdrawiam

P.S.

Fixdisk mówisz rzookol? Poszukam tego na Aminecie (mam nadzieję że znajdę).

[#20] OT

@Azzorek, post #1

Ehh... Kiedy będzie piąteczka... :( http://protracker.info/

[#21] Re: OT

@Kokos, post #20

Znam tę stronkę... . Koleś cos skończyć tego nie może. Przekładał parę razy premierę i dalej w polu. A tym czasem DIGIBOOSTER PRO http://www.digiboosterpro.de/indexe.html już jest kolejna wersja i moim zdaniem ma duże możliwości. Szkoda że ma wymagania, które przekreślają moją konfigurację sprzętową :/. Ale jak tego Protrackera 5.0 dopracują, to może być konkurencja dla Digiboostera (jeśli dopracują. Ciekawe jakie wymagania będą finalnie ...... .

[#22] Re: Protracker 3.61 Final Relase - pytanko

@rzookol, post #17

Słuchaj ściągnąłem tego FixDiska z Aminetu, ale nie bardzo wiem jak z niego skorzystać... . Wersja programu V1.2 z 1990 roku. Co mam dokładnie zrobić aby naprawić przy jego pomocy dyskietkę? Na razie tylko zrobiłem check files i wykazało błędy na każdym pliku, co by się zgadzało. Nie wiem jednak jak te błędy przy pomocy tego programu usunąć . Proszę o jakąś radę.

Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem