[#1] Czy to działa?
Mam amigę 1200, z rozszerzeniem pamięci. Czy któryś z nowych systemów amigowych będzie na niej dzałał? (nowszych od OS 3.1)
[#2] Re: Czy to działa?

@Michal, post #1

Zarówno OS 3.5 i OS 3.9 będą działały na każdej Amidze wyposażonej w Kicka 3.1 (3.0 chyba też, ale tego nie wiem na pewno). Pozostaje tylko kwestia tego jak te systemy będą działać. Chodzi tu o to jaki procesor się ma, pojemnośc pamięci itd. Technicznie nie powinno być żądnych problemów.

[#3] Re: Czy to działa?

@apaullo, post #2

Jakiego masz systema? Troche mi głupio... cały czas jechałem na moim 3.1 i zbytnio nie interesowałem się nowściami... jak zobaczyłem te nowe cacka to mi szczęka opadła (ja mam 8 kolorów na workbenchu). Jak to bedzie działać na mojej 1200 z kościami AGA i rozszerzeniem pamięci E1204?
[#4] Re: Czy to działa?

@Michal, post #3

Pod kickstartem 3.0 ani 3.5 ani 3.9 nie pujdą.System się wczyta, ale zobaczysz fajny szare pusty ekran :(.
Można zamapować kickstart, ale to tego potrzebna jest karta turbo.
Na samym rozszerzeniu pamieci nie zamapujesz go.
Jak masz pełny wb3.1 to przeciez powinieneś mieś odpalony w 256 kolorach.
Może nie masz w s-s komendy "setpatch" która włącza Agę i pracujesz na Ecs.To nie ma dziwne,że masz wb w 8 kolorach.
[#5] Re: Czy to działa?

@Michal, post #3

Ja na razie mam Kicka 2.05 :( i szukam 3.1 w 16 bitowym romie (są takie dla Ami 500/600/2000, ale gdzie szukać....). Widziałem jedynie screeny nawet z A600 w systemie 3.9 :) tak więc tymbardziej z Twoją 1200 nie powinno być powazniejszych problemów. No zostaje tylko ta wersja kicka....
[#6] Re: Czy to działa?

@apaullo, post #5

Dzięki za informację! Kto z was posiada OS 3.9? I jaaakiego kickstarta to potrzebuje, i co to właściwie jest kickstart?
[#7] Re: Czy to działa?

@Michal, post #6

Ja np. mam OS3.9 i Kickstart 3.1. A co to takiego ? Fizycznie to takie dwie kostki. Mają one po 256kb pojemnosci. Mieszcza sie w niej najwazniejsze czesci systemu opracyjnego Amigi takie exec.library, czy graphics.library. Jesli sa w zbyt starych wersjach nowe wersje systemu nie zadzialaja
Zastanawia mnie tylko jedno. Czy wtedy nie znano FlashROMu... ?
[#8] Re: Czy to działa?

@mcbarlo, post #7

To już chyba wiem co to jest... Skąd mogę wziąść OS 3.9? Czy będą jakieś problemy z instalacją? CZy przebiega podobnie jak z OS 3.1?
[#9] Re: Czy to działa?

@Michal, post #8

Instalacja jest raczej prosta, choc znam goscia ktoremu nie udalo sie nigdy dobrze zainstalowac i uruchomic OS3.5 na (060+AGA) z 3.9 gosciu juz nie mial zadnych problemow.
Co do minimalnych wymagan sprzetowych, to nowe systemy wymagaja minimum 6MB ram i romu 3.1
[#10] Re: Czy to działa?

@Michal, post #8

OS3.9 można kupić na przykład tutaj
[#11] Re: Czy to działa?

@Michal, post #8

jesli chodzi o kupno Amiga OS 3.9 w Polsce to zawsze mozna w AnimArcie
http://www.strony.wp.pl/wp/animart/. Tam w dziale programy, w podkategorii systemy operacyjne jest i kosztuje chyba 229 złociszy. Ewentulanie czasem na Allegro, albo na www.amiga.com.pl/gielda też mozna spotkać system 3.9 (ostatnio wprawdzie rzadko, ale czasem jest) w wersji uzywanej.
[#12] Re: Czy to działa?

@Michal, post #3

Zaraz , zaraz , a co Ci przeszkadza w ustawieniu wiekszej liczby kolorow w 3.1 , przeciez tu sie nic nie zmienilo i nadal na AGA mozna miec WB w 256 kolorach - tak jest od 3.0 .

[#13] Re: Czy to działa?

@Mufa, post #9

CD tez by sie przydal :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem