[#1] System nie wykrywa mi czcionek!
Mam problem. Mianowicie korzystalem sobie z czcionek (a wlasciwie tylko z XENPL) do dzisiaj, gdyz dzis zapragnalem miec duzo roznych czcionek. Chcialem dorobic wlasne ogonki, sciagnalem nawet jakis program do edycji fontow, i przede wszystkim sciagnalem DUUUZO roznych czcionek. Wrzucilem je wszystkie do FONTS: ale przy wyborze nie pokazaly sie nowe. Nie poddalem sie i odpalilem FixFonta (wogole tak naprawde to do czego on sluzy?). Dysk cos mielil i mielil az skonczyl. Wlaczam probuje wybraci dalej nic. Dalej do wyboru mam tylko tych kilka "Starych" czcionek.

Help! Z groy dzieki za pomoc

[#2] Re: System nie wykrywa mi czcionek!

@Lorak, post #1

FixFonts aktualizuje nagłówek czcionki (plik z rozszerzeniem .font). Gdy w podkatalogu w FONTS: pojawia się nowy rozmiar czcionki bitmapowej, te dane nie są automatycznie aktualizowane. Pod OS3.9 FixFonts uaktualnia też cache czcionek, jeśli taki jest uaktywniony przez zmienną w ENV:
Jeśli to, co wrzuciłeś do FONTS:, to faktycznie amigowskie bitmapowe czcionki, to wytłumaczenia mogą być takie:
1. Program, którym "próbujesz wybrać" czcionkę, akceptuje tylko czcionki nieproporcjonalne, czyli takie o stałej szerokości każdego znaku. Xen jest nieproporcjonalną czcionką. Możliwe, że doinstalowałeś sobie, zupełnie prawidłowo, tylko czcionki proporcjonalne i nie są one pokazywane na liście.
2. Masz program, który cache'uje listę czcionek i trzeba mu kazać zaktualizować listę.
3.
[#3] Re: System nie wykrywa mi czcionek!

@Konrad Klar, post #2

Jestem pewien ze to amigowe czcionki. Znalazlem je w Aminecie. Przy *.doc czcionek pisalo ze musze je wrzucic tylko do FONTS:. Wrzucilem i nic. Nie chce mi sie wierzyc zeby wszystkie nowe czcionki (ok 50) byly nieproporcjonalne. Programy w ktorych chce uzyc (a przynajmniej na razie wczytac) fonty to "Fonts" (ten systemowy do zmiany czcionek pod ikonka, ekranowej i systemowej, wiem ze systemowa musi byc nieproporcj. ale w tych dwoch pozostalych przypadkach tez mi sie nie wyswietlaja). NAwet jak chcem je przejrzec uzywajac FontView to nie ma ich na liscie, choc jak wpisze nazwe i wielkosc przy wyborze recznie to nie ma ich na podgladzie w oknie wyboru ale jak dam OK to mi sie wczytuja do programiku.

Czy moze winny temu calemu zamieszaniu jest Scalos 1.4f ktorego uzywam?

[#4] Re: System nie wykrywa mi czcionek!

@Lorak, post #3

AAAAAaaAA. Wlasnie przypomnialem ze MCP cachuje czcionki. Kurde, zapomnialem o nim... Juz sobie uaktualnilem lite i wszystko gra.
DZIEKI!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem