[#1]
"Stare" Amigi - czy dobrze pamiętam?
Wpadłem ostatnio na pomysł zakupu Amigi. :)
Przyznam się szczerze i bez bicia, że ostatnią swoją Amigę (A1200) sprzedałem zdaje sie w 1994 roku, wcześniej miałem A500 i A600, a cała moja "zabawa" z Amisią i sceną trwała parę lat. Trochę się już teraz ustatkowałem, dzieci podrosły i jakoś przypadkiem podczas buszowania po sieci wrócił sentyment do Amigi. Nawet, co mnie mile zaskoczyło, udało mi się znaleźć na Aminecie intro, które codowałem na CopyParty w Żywcu w 1993 roku. :D Trzeba przyznać, było to dosyć spory kawałek czasu temu i niemal wszystkie informacje o Amidze jakoś mi się ulotniły. :(
Pomyślałem jednak, że mogłoby być miło tak dla frajdy spróbowac "pocodować" coś znowu, zobaczyć czy może da się zrobić coś więcej niż kiedyś. ;) Mam jednak kilka małych dylemacików odnośnie wyboru Amisi, ponieważ nie pamiętam na 100% co, w którym modelu się zmieniło. Poprawcie mnie proszę wobec tego, jezeli się mylę.
A600 to w zasadzie A500 z dołozoną obsługą HDD i z obciętą klawiaturą numeryczną, obie mają 0,5 MB Chip Ramu i te same Blittery i Coppery (ale czy do A600 można dołożyć jeszcze 0,5MB ramu?). A1200 ma nowszy Blitter i Copper, procesor 14Mhz 68020, 1MB Chip ramu i obsługę HDD.
O ile pamiętam była możliwość podłączenia do Amigi monitora od PCta, pod warunkiem, że obsługiwał odpowiedni zakres częstotliwości odświezania, czy pamięta ktoś jakie to były częstotliwości, albo czy "dzisiejsze" monitory np. 17calowe wyświetlą obraz z Amigi?
Ponieważ zakup Amigi traktuję jako sentymentalno-rozrywkowy powrót do przeszłości i chcę po prostu dla rozrywki spróbować przypomnieć sobie to co zapomniałem o assemblerze, skłaniam się bardzo mocno w stronę A600. Chciałbym aby miała ona twardy dysk, ale mimo wszystko aby była jak najbardziej zbliżona do A500, z którą miałem najwięcej do czynienia.
Mam monitor umożliwiający podłączenie dwóch źródeł sygnału i wybór jednego z nich przełącznikiem na przednim panelu, dlatego też zależałoby mi aby udało się Amigę właśnie pod niego podłączyć.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie informacje. :D