[#1] "Stare" Amigi - czy dobrze pamiętam?
Wpadłem ostatnio na pomysł zakupu Amigi. :)
Przyznam się szczerze i bez bicia, że ostatnią swoją Amigę (A1200) sprzedałem zdaje sie w 1994 roku, wcześniej miałem A500 i A600, a cała moja "zabawa" z Amisią i sceną trwała parę lat. Trochę się już teraz ustatkowałem, dzieci podrosły i jakoś przypadkiem podczas buszowania po sieci wrócił sentyment do Amigi. Nawet, co mnie mile zaskoczyło, udało mi się znaleźć na Aminecie intro, które codowałem na CopyParty w Żywcu w 1993 roku. :D Trzeba przyznać, było to dosyć spory kawałek czasu temu i niemal wszystkie informacje o Amidze jakoś mi się ulotniły. :(
Pomyślałem jednak, że mogłoby być miło tak dla frajdy spróbowac "pocodować" coś znowu, zobaczyć czy może da się zrobić coś więcej niż kiedyś. ;) Mam jednak kilka małych dylemacików odnośnie wyboru Amisi, ponieważ nie pamiętam na 100% co, w którym modelu się zmieniło. Poprawcie mnie proszę wobec tego, jezeli się mylę.
A600 to w zasadzie A500 z dołozoną obsługą HDD i z obciętą klawiaturą numeryczną, obie mają 0,5 MB Chip Ramu i te same Blittery i Coppery (ale czy do A600 można dołożyć jeszcze 0,5MB ramu?). A1200 ma nowszy Blitter i Copper, procesor 14Mhz 68020, 1MB Chip ramu i obsługę HDD.
O ile pamiętam była możliwość podłączenia do Amigi monitora od PCta, pod warunkiem, że obsługiwał odpowiedni zakres częstotliwości odświezania, czy pamięta ktoś jakie to były częstotliwości, albo czy "dzisiejsze" monitory np. 17calowe wyświetlą obraz z Amigi?
Ponieważ zakup Amigi traktuję jako sentymentalno-rozrywkowy powrót do przeszłości i chcę po prostu dla rozrywki spróbować przypomnieć sobie to co zapomniałem o assemblerze, skłaniam się bardzo mocno w stronę A600. Chciałbym aby miała ona twardy dysk, ale mimo wszystko aby była jak najbardziej zbliżona do A500, z którą miałem najwięcej do czynienia.
Mam monitor umożliwiający podłączenie dwóch źródeł sygnału i wybór jednego z nich przełącznikiem na przednim panelu, dlatego też zależałoby mi aby udało się Amigę właśnie pod niego podłączyć.

Z góry wielkie dzięki za wszelkie informacje. :D
[#2] Re: "Stare" Amigi - czy dobrze pamiêtam?

@Jawor, post #1

Tytuł tego tematu powinien brzmiec "Stara milosc nie rdzewieje" :D
Proponuje bys poszukal sobie jakas dobra Amisie najlepiej na Allegro :)
Bo tam ostatnio widzialem pare dobrych ofert. Jak chcesz "pocodowac" sobie to kup najlepiej jakas A1200 z dopaczem (conajmniej 040/40) lub A4000, HDD, CD-ROM, chociaz na wszystkim innym tez da sie programowac, lecz moze to okazac sie bardzo nie wygodne . Nie wiem co moglbym wiecej dodac. Zycze dobrego wyboru !!!!
[#3] Re: "Stare" Amigi - czy dobrze pamiêtam?

@Jawor, post #1

A więc tak:

A600 - To "zmodyfikowana" A500, obcięli jej klawisze numeryczne, zwiększyli RAM - 1 MB CHIP, dodali gniazdo PCMCIA I i kontroler HD dla dysków 2.5" . Możliwości graficzne ma takie jak A500 ( posiada kości ECS a A500 OCS, ale różnicy prędkości nie ma prawie żadnej)

A1200 - to znaacznie lepszy model niż A500/600, posiada 2 MB Chip , procek 68ec020/14MHz, znacznie szybsze kości graficzne AGA. Model ten posiada pelną klawiature (ma klwisze numeryczne) , możliwość podpięcia HD 2.5" , oraz ma gniazdo PCMCIA I .

Amigi można podpiąć pod monitor SVGA, ale obraz z amigi będize widziany tylko pod systemem jeżeli ustawisz odpowiednie odświerzanie ( np DBLNTSC 30KHz 60 Hz ), o starych grach możesz zapomnieć na SVGA, gdyż one odpalają się w częst. PAL-owskiej. Roziwązaniem było by dokupienie scandoublera, który sprzętowo podnośi częś. PAL-owskie do trybów zjadliwych dla monitorów SVGA.

Do gierek polecam A1200 + 4/8 MB FAST RAM i jakiś dysk. Pozdrawiam :D
[#4] Re: "Stare" Amigi - czy dobrze pamiêtam?

@Olo, post #3

No cóż, wydaje mi się, że optymalna Amisia to (początkowo) A1200 i rozszerzenie RAMu do minimum 8MB. A potem już z górki, karta turbo z procem 060 (najlepiej też PPC), duuużo RAMu (128 lub 256 MB), karta grafiki (np. BVISION), monitor SVGA, scandoubler (żeby był PAL i stare gierki - z sentymentu), Mediator (a w nim Voodoo, Sound Blaster, karta sieciowa, USB, ..). Jakby co, to wal na priva lub dalej ciągnij ten wątek na forum.
Pozdrawiam serdecznie "nawróconego".

P.S.
A z A600 jednak lepiej daj sobie spokój.

[#5] Re: "Stare" Amigi - czy dobrze pamiêtam?

@Olo, post #3

Dzięki wielkie, o taką odpowiedź mi chodziło. :)
Kupię najpierw A600, ponieważ chcę mieć A500 z twardym dyskiem, 1MB pamięci mi wystarczy. Nie chcę też aby była szybsza niż ta na której napisałem najwięcej "procedurek", chcę po prostu zobaczyć czy jako stary "pryk" dam radę napisać lepiej to co zrobiłem za młodu. :D
Jak mi się spodoba i nie minie mi ochota po kilku tygodniach, to kupię sobie również A1200, przy dzisiejszych cenach, to praktycznie żaden wydatek.
[#6] Re: "Stare" Amigi - czy dobrze pamiêtam?

@Jawor, post #5

Cześć! Jedna tylko uwaga - A600 musi mieć kickstart 2.05 do obsługi dysku twrdego. Jeżeli chcesz go mieć musisz zwrócić na to uwagę.
[#7] Re: "Stare" Amigi - czy dobrze pamiêtam?

@Jawor, post #5

Nie chcę też aby była szybsza niż ta na której napisałem najwięcej "procedurek"

Do tego wystarczy WinUAE w trybie A500 (z wylaczonym JITem i ustawieniami A500, pozatym jest "osobny" WinUAE emulujacy tylko A500).

PS. Co do samej Amigi, to polecam na poczatku wlasnie WinUAE, ktory potrafi emulowac A1200/4000 z tym ze jest ona kilkadziesiat razy szybsza od oryginalu. W newsach na PPA, oprocz informcji o nowym WinUAE, jest takze link do systemu AmiSYS. Odplilem to cos i...jestem pod wrazeniem. Wyglad i funkcjonalnosc (jest w nim troche niezbednego softu) przewyzsza goly WB3.9. Aby zainstalowac AmiSYS potrzebne sa ADFki dyskietek WB3.0/3.1 oraz Ekstras3.0/3.1, a takze kick.rom w pliku.
[#8] Re: "Stare" Amigi - czy dobrze pamiêtam?

@Andrzej Drozd, post #7

Andrzej Drozd napisał(a):

> Do tego wystarczy WinUAE w trybie A500 (z wylaczonym JITem i
> ustawieniami A500, pozatym jest "osobny" WinUAE emulujacy tylko
> A500).

Właśnie po zabawie z WinUAE chcę kupić A600. :) Zbyt wiele demek, których tytuły udało mi się przypomnieć ma jakieś mniejsze lub większe problemy pod WinUAE, a z drugiej strony około 100zł za A600+HDD to nie jest wielki wydatek.

W sumie jeszcze jedno pytanko mi się nasunęło. Czy A600 i A1200 mają wbudowany modulator, zastanawiam się czy nie mógłbym na początek podłączyć jej pod kartę TV w blaszaku?
[#9] Re: "Stare" Amigi - czy dobrze pamiêtam?

@Jawor, post #8

jak najbardziej mają modulator, chociaż ja na karcie tv nie uzyskałem za dobrych rezultatów:(
[#10] Re: "Stare" Amigi - czy dobrze pamiêtam?

@Fazior, post #9

Amiga 1200 (nie wiem jak 600), posiada takze kolorowe wyjscie CopositeJack. O ile wiem takie wejscie posiada wiekszosc kart TV, w celu podlaczenia magnetowidu/odtwarzacza video. Chyba bedzie mozna uzyskac duzo lepszy obraz niz przez modulator.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem