[#1] Nagrywarka CDRW do Amigi
Witam,
Proste pytanie (wiem, ze temat był poruszony na tym portalu, ale jednak dość dawno temu, w związku z czym liczę na "świeże" informacje):

Jaką polecilibyście mi nagrywarkę CD do Amigi 1200 (desktop, Apollo 40/40, 32 MB RAM)??

Chodzi mi głównie o bezproblemowość pracy i ogólną stabilność. Nagrywarka nie musi być super high-tec.

Pozdrawiam,

Bartek
[#2] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@bartek, post #1

Napewno dzialaja LG

do x6 bez problemu (ze wzgledu na swoj powolnosc)

x8 - x12 moga wystapic problemy z oproznieniem bufora podczas nagrywania bezposrednio z katalogu z powodu braku JastLink/BurnProofa itp. Z iso problemow nie ma.

x16 - Nagrywarka IDEALNA. Posiada bardzo dobra ochrone zapisu, grzecznie zczeka na HD i inne bajery.

x32 - x48 (nie mialem kontaktu)

x52 na pewno wystapia problemy z oproznieniem bufora podczas nagrywania bezposrednio z katalogu z powodu braku JastLink/BurnProofa itp. Z iso problemow nie ma. Dodatko wersje x52 charakteryzyje sie kiepskim wykonaniem (w prownaniu z LG x16), brak wyjscia sluchawkowego+potencjometra, nie dziala z programem WolnyCD...
[#3] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@Andrzej Drozd, post #2

Mnie sie udalo uzywac (z produktow LG) 4*, 8*, 24* i 32*. Wszystkie dzialaly normalnie.
[#4] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@Andrzej Drozd, post #2

dzięki!
[#5] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@Andrzej Drozd, post #2

do x6 - jedynie 2x i moze 4x z iso, 6x niemozliwe;)
wszystko do x12 bez zabezpieczenia w formie burnproof/justlink jedynie przy nagrywaniu x2
wszystko pow. 12x majace jl albo bp bedzie dzialalo bez zadnych problemow.
Z własnych doświadczeń - mitsumi 4x - nagrywanie 2x bez problemow na 040/40 w locie i niekiedy 4x z iso.
Z lg 32x i 40x - 0 problemow z 040/40 na standardowym kontrolerze jak i pozniej na bppc z 040/37 z fastata i dyskiem scsi;) max. predkosc okolo 10-12x (okolo 6 minut czasu rzeczywistego) przy nagrywaniu z dysku scsi.
Co do wywalania sie przy nagrywaniu na 52x w locie a ok przy iso - bzdura, jezeli bylby brak jl to wtedy nie ma znaczenia z czego sie nagrywa, za duza predkosc=wywalona plyta.
[#6] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@bartek, post #1

Polecam Liteon LTR-40125S którą przefleszowałem na LTR-48125W według tego opisu. Ma bardzo dobrą korekcję błędów i bez problemów działa z WolnyCD.
[#7] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@szulu, post #5

Co do wywalania sie przy nagrywaniu na 52x w locie a ok przy iso - bzdura, jezeli bylby brak jl to wtedy nie ma znaczenia z czego sie nagrywa, za duza predkosc=wywalona plyta.

Nieprawda. Wywala sie i juz. Mam taka nagrywarke LGx52 + FastATA. Wady ktore opisalem powyzej sa wiarygodne. Sygnalizowalem juz kiedys ta wade na PPA i okazalo sie ze nie tylko ja mam takie problemy

wszystko do x12 bez zabezpieczenia w formie burnproof/justlink jedynie przy nagrywaniu x2

Problem w tym ze LGx 8-12 nie bardzo (na AMIGACH) chce dzialac x2. Nie udalo mi sie tego dokonac.

max. predkosc okolo 10-12x (okolo 6 minut czasu rzeczywistego) przy nagrywaniu z dysku scsi.

Z dyskiem na FastATA jest "identycznie". Na Classicach poprostu bariera 15-16x jest nie do przeskoczenia. Pytanie teraz jakim cudem dziala LGx52? Potrafi "sama" (WolnyCD, jak juz napisalem - nie dziala) zwolnic do tej 16-tki i ma pewny bufor ;)
[#8] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@szulu, post #5

mitsumi 4x

Uzywalem z Ami Mitsumi x2, niby dobra, ale stara i nienagrywala CDRW. Nowsze pewnie sa lepsze ;)
[#9] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@bartek, post #1

Mi LG 24x10x40 na Fast-ATA z Apollo 040-40 działał idelanie, Samsung 40x12x40 sprawiał niesamowite kłopoty. W zasadzie nagrywanie było możliwe tylko z ISO inaczej prawie zawsze przerywało i płytka nadawała się na śmieci ;) . Nagrywarki LiteON jakoś nigdy nie udało mi się zmusić do działania i nie wiem dlaczego :( , a szkoda .
[#10] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@Andrzej Drozd, post #7

Problem w tym ze LGx 8-12 nie bardzo (na AMIGACH) chce dzialac x2. Nie udalo mi sie tego dokonac.

No nie wiem, moja LG 8x4x32 nigdy nie sprawiała mi problemów przy nagrywaniu x2 podobnie zresztą jak przy innych prędkościach z przedziału od 1 do 8.

[#11] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@Mufa, post #10

Oops, przepraszam z tym 8 to przesadziłem, na Classicu i standardowym kontrolerze najbezpieczniej było nagrywać z prędkościami do x4.

[#12] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@Mufa, post #11

O, zauważyłem że silnik PPA (a być może ułomność IBrowse) ciekawie liczy ilość postów. Kolejne komentarze dochodzą, a ja cały czas mam 178.

[#13] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@Mufa, post #12

Witam u mnie yamaha 16 i 8 dzialaly dobrze ale soper dziala Lg 48x24x48 jak sie wyproznil bufor to poczeka i wio dalej .Zawsze mialem fastata Apollo1260 i1240 na tych sprawdzalem i jak zawsze troche musialem popracowac nad ustawieniem systemu kupilem Makecd wersje 3.2b ale mysle ze mnie ktos oszukal i jest to pirat
[#14] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@Andrzej Drozd, post #7

Pytanie teraz jakim cudem dziala LGx52? Potrafi "sama" (WolnyCD, jak juz napisalem - nie dziala) zwolnic do tej 16-tki i ma pewny bufo

Ech.... Nagrywa x52 tylko, że cały czas aktywny jest justlink (czy co tam w niej siedzi). Czyli nagrywa - staje i czeka - nagrywa dalej. Ale lepiej jest nagrywać z ustawioną prędkością na sztywno, w makecd działa to na 100% (przerabiane z mitsumi, kilkoma lg (w tym 52x) i liteonami). Wywalanie się przy nagrywaniu na 52x onthefly może byc raczej spowodowane jakimiś dziwnymi nazwami plików albo pirackim makecd czy też zbyt dużym obciążeniem faty
[#15] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@Andrzej Drozd, post #7

Na Classicach po prostu bariera 15-16x jest nie do przeskoczenia

Jak to nie do przekroczenia? Podłączasz nadrywarkę pod SCSI i już możesz wypalać szybciej. Oczywiście trzeba mieś szybką nagrywarkę. Ja mam Yamahę 16/10/40 i oczywiście prędkość 16x nie przeskoczę. Ale przynajmnie dzięki SCSI mogę wypalać bez robienia ISO.
[#16] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@szulu, post #14

staje i czeka

LGx52 nie staje i nie czeka, tylko kwasi plyte. Staje i czeka LG x16 (nawet przy calkowitym braku transmisji z HD).

Wniosek: LGx52 nie ma zadnego JastLinka (chyba ze wyszly rozne wersje).
[#17] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@kmilota, post #15

Yamahę 16/10/40

No to jest ktos kto ma szybsza nagrywarke na SCSI aby obalic mit?
[#18] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@Sylwester, post #6

O! Na tej samej stronie. Commodore przerzucił ;) sie na robienie płytek:

http://www.cdrinfo.pl/software/stronapl.php?oneid=370
[#19] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@bartek, post #1

Ja bym proponował Lite-on.. lepsze mechanizmy buforowania, protekcji zapisu no i bardziej stabilny mechanizm napędowy. No i przedewszystkim dłuższe bezawaryjne działanie. Potwierdzone na wielu forach poświęcopnych nagrywarkom.
Jedno jest tylko ale. Nie testowałem na Ami. Ale może jak mi coś szczeli do łba to wskoczę do Prince`a i podłączymy to to do Powerki.
[#20] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@Andrzej Drozd, post #16

To chyba trafiłeś na jakąś wadliwą sztukę/serię, bo ja czegoś takiego nie zaobserwowałem I czy widziałeś kiedyś nagrywarkę IDE z prędkością pow. 16x bez zabezpieczenia? Bo ja nie i wydaje mi się że takiej po prostu nie ma A to, że coś z amigą nie działa najlepiej to nie zawsze problem tego czegoś tylko niekiedy amigi :P Mi też nagrywarka 32x i 40x potrafiła skaszanić cdr, ale zawsze winny był jakiś hitujący program albo coś z napięciem
[#21] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@Andrzej Drozd, post #17

Zwykłe fastscsi na bppc daje transfer do 10 mbps (dysk wyciagal mi w rawread 9,1 w sync, w async okolo 5mbps). Czyli jeżeli 40x=6mbps to sądzę że bez problemu powinno iść nagrywanie około 32x. Oczywiście na kontrolerze uwscsi to już zupełnie inna bajka Sam planowałem przejść u siebie na cdrw i cdrom scsi ale ceny mnie powalały
[#22] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@TJindy, post #19

Od ponad roku używam nagrywarki Lite-on 52327s na Amidze 040/40. Przy 150 wypalonych płytach tylko jedna była do niczego, i to z mojej winy. Korzystam z programów MakeCD i FryingPan.

[#23] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@szulu, post #21

Zgadza się. Na UWSCSI to zupełnie inna bajka. Tu transfery 12MB/s to normalka. I jak wiadomo SCSI na Amidze nie zamula systemu jak IDE i FastATA.
[#24] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@Mufa, post #12

wszystko jest ok - PPA pokazuje za każdym razem pod podpisem każdego postu ile ich wysłałeś do danej chwili. Pod wszyskimi Twoimi postami masz tę samą liczbę - dodaj post, liczba zwiększy się...
[#25] Re: Nagrywarka CDRW do Amigi

@kmilota, post #23

Bo standardowo w amisiach powinny być minimum kontrolery fastscsi a w większych amiśkach tylko UW
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem