[#1] ACS i MA - wyszukiwarka
Czasami chciałbym coś znaleźć w którymś ze starych (a wszystkie już są stare;) AmigaComputerStudio (wraz z Computer Studio Wydanie Specjalne) czy Magazynie Amiga na przykład (bo akurat te czasopisma kupowałem). Mam tego dużo i nie zawsze potrafie skojarzyć jakąś recenzję czy opis z okładką czy nawet rocznikiem ;)
Pomyślałem, że może ktoś z was miał podobny problem i spisał wszystkie tematy artykułów (nie chodzi mi o ich treść, same tematy)? Może ktoś ma to wklepane do bazy danych i mógłby się podzielić ze środowiskiem (o ile to legalne, jeśli nie to proszę mnie pouczyć;)?
O wiele łatwiej byłoby znaleźć konkretny artykuł.

[#2] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@grxmrx, post #1

Na płytach MACD były chyba wszystkie artykuły z Magazynu Amiga (jakoś rocznikami to jest poukładane). Chyba tam są spisy treści lub jakieś indeksy. Jeżeli ich jednak nie ma, to trzeba posłużyć się jakimś GREPem i po kłopocie.
[#3] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@grxmrx, post #1

Ma jednej z ostatnich plyt MA jest stosowny .guide z wyszukiwarka, zrobiony przez Stanislawa Weslawskiego. Jak go nie znajdziesz to napisz do mnie na maila, abym Ci go podeslal.
[#4] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@grxmrx, post #1

Co się zaś tyczy ACS, to chyba na każdej płycie jest jakiś katalog (W_ACS?), gdzie znajdują się pliki w formacie AmigaGuide zawierające wykazy artykułów z poprzednich numerów. Są nawet okładki.
[#5] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@mailman, post #4

No dobra, ale to są oddzielne dokumenty, a mi chodzi o jeden zintegrowany dokumet, np. jako dane do jakiejś bazy danych na Ami lub może nawet jako tabele w SQL.

[#6] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@grxmrx, post #5

Ale jeżeli chcesz tylko przeszukiwać to fakt, że jest to kilka dokumentów w niczym nie przeszkadza. Grep i jazda! Poza tym, zawsze możesz w jeden dokument połączyć :D
[#7] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@mailman, post #6

Witam a moze by tak zrobic pliki pdf ze wszystkimi egzemplazami gazet Amigowych wydawanych w polsce
[#8] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@Dziadziomiecio, post #7

To już by było nielegalne raczej. Chociaż są strony, na których są dostępne pliki DjVu ze skanami gazet.

[#9] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@grxmrx, post #8

A co nalezy zrobic aby ten pomysl byl legalny
[#10] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@mailman, post #4

Co się zaś tyczy ACS, to chyba na każdej płycie jest jakiś katalog (W_ACS?), gdzie znajdują się pliki w formacie AmigaGuide zawierające wykazy artykułów z poprzednich numerów. Są nawet okładki.

W tych plikach była zawartość ale coverCD, a nie jak sugerujesz papierowej gazety. Zawartość pisma była tylko w spisach MA.
Natomiast ktoś kiedyś zrobił spis artków ACSu i umieścił na necie. Spis ten niestety był niekompletny. Przyznam szczerze że swego czasu zabrałem się za uaktualnienie tego spisu jednak nie dotrtwałem do końca i nadal barkuje trochę numerów. Na dzień dzisiejszy mam spisane następujące numery ACSu:
1/95 (CSWS)
2/95 (CSWS)
3/95 (CSWS)
4/95 (CSWS)
1/96 (CSWS)
2/96 (CSWS)
3/96
5/96
6/96
7/96
8/96
1/97
6/97
7/98
3/99
6/99
8/99
1/00
2/00
3/00
4/00
5/00
6/00
7/00
1/01
4/01

Jeśli istnieje na taki spis zapotrzebowanie, to moge się poświęcić uzupełnić, a następnie umieścić gdzieś taki spis. Tym bardziej że posiadam komplet ACSów i to nie gdzieś w piwnicy, a 2 metry od mojego biurka. Zaznaczam że ów plik zawierać będzie tylko spisy treści a nie całe artki.

[#11] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@Dziadziomiecio, post #9

Pogadać z kim trzeba (z kim - skoro nawet nie wiadomo co się z Panem Pampuchem dzieje??). :/

[#12] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@Mufa, post #10

Jeśli znalazłbyś czas to bardzo byłbym wdzięczny za dokończenie dzieła i udostępnienie :)
Swoją drogą to od strony technicznej mógłbym zrobić dzięki temu szybko wyszukiwarkę dostępną na sieci do tych tematów, no ale jeśli byłoby to niemożliwe to chociaż do indywidualnego użytku :)

[#13] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@Kokos, post #11

Pogadać z kim trzeba (z kim - skoro nawet nie wiadomo co się z Panem Pampuchem dzieje??)

Pogadać to trzeba z wydawcą. Była już osoba która chciała na necie upublicznić wszystkie numery MA, to chyba nawet ten sam gość co zaczął robić spis zawartości ACSów. Nawet początkowo dostał zgođę od wydawcy, jednak po kilku dniach bez podania przyczyny Lupus swą zgodę wycofał.

[#14] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@grxmrx, post #12

Jeśli znalazłbyś czas to bardzo byłbym wdzięczny za dokończenie dzieła i udostępnienie

No to chyba spróbuje podejść do tego jeszcze raz.

Swoją drogą to od strony technicznej mógłbym zrobić dzięki temu szybko wyszukiwarkę dostępną na sieci do tych tematów, no ale jeśli byłoby to niemożliwe to chociaż do indywidualnego użytku

Od strony technicznej to ja do tego celu używam CEDa czy NotePada, ale stworzenie jakiejś bardziej wymyślnej wyszukiwarki też by nie zaszkodziło :)

[#15] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@grxmrx, post #5

Mam coś takiego dla MACD od numeru 1992/0 do 1998/7 na program Final Data, mogę to wyeksportować do ascii, podesłać?
[#16] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@Sylwester, post #15

Ślij, to tez się przyda :)

[#17] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@grxmrx, post #16

No to poszło...
[#18] Re: ACS i MA - wyszukiwarka

@Mufa, post #10

W tych plikach była zawartość ale coverCD, a nie jak sugerujesz papierowej gazety.

Bardzo możliwe. Dawno na ACS-y nie zaglądałem. Przepraszam za pomyłkę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem