[#1] wymiana pamięci
Witam majsterkowiczów i nie tylko...

Mam takie dwa pytanka (dotyczące Amigi 1k2)

1- czy ktos zastanawiał się czy możliwe jest przeluowanie/zamiana kości pamięci chip na szybsze - powiedzmy z 80ns na np. 10ns??

2- i drugie pytanie podobne czy ktos zastanawiał się czy możliwe jest wpakowanie do intniejących kart turbo pamięci szybszych niż 50ns (ponoć takie simmy są). Pytam bo obilo mi sie o uszy kiedys, że istnieje jakiś interface pozwalający na pc wpakować inną pamięc niż wbudowane gniazdo.

Wiadomo, żd dzieki takiemu manewrowi ew. obydwóm classic dostalby porządnego kopa. Moim skromnym zdaniem jeśli takie coś jest mozliwe to nie powinno zaszkodzić to sprzętowi (czyt. karcie turbo) choć mogę się mylić.

Logicznie jednak myśląc wyżej wymienione pomysły są do bani bo jeśli byłoby taklie coś możliwe do wykonania już dawno by ktoś takie coś zrobił.

[#2] Re: wymiana pamiêci

@11MASTEr, post #1

Ja rowniez napalilem sie na kosci simm 50ns myslac ze amiga bedzie szybsza , ale niestety karta turbo musi jeszcze obslugiwac szybsza pamiec i potrafic ja wykorzystac bo inaczej czy to bedzie 50,60, czy 70ns predkosc bedzie taka sama. Karty turbo na 68k chyba max. wykorzystaja 60ns. Predkosc 50ns moze czasami wykorzystac BlizzardPPC (wiem ze jest w nich opcja przelaczania trybu pamieci ale jakie sa tam opcje nie wiem). Po za tym najszyszego simma jakiego spotkalem i mam to 50ns.
[#3] Re: wymiana pamięci

@11MASTEr, post #1

Wymiana kostek chipu nic nie da. Ja w swojej amidze włożyłem kostki 60ns i różnicy nie zauważyłem :( .
[#4] Re: wymiana pamięci

@11MASTEr, post #1

1- czy ktos zastanawiał się czy możliwe jest przeluowanie/zamiana kości pamięci chip na szybsze - powiedzmy z 80ns na np. 10ns??

Odpowiedź taka jak u Pawelka. Jest możliwe, ale nic to nie da, bo szybsze pojawienie się danych na szynie nie oznacza, że zostaną one szybciej odczytane przez układy dla których są przeznaczone. Poza tym nie 10nS, a około 25-35nS - bo takie układy są dosyć popularne (pojawiły się gdzieś w połowie lat 90 i są dokładnymi zamiennikami pin do pina).

Jednak jest technicznie możliwe skonstruowanie nowego kontrolera pamięci, który wykorzystując te układy byłby w stanie obsłużyć w odpowiednim czasie kartę turbo i dane dla DMA bitplanów. Pozostaje jednak problem blittera, który przy wyższych rozdzielczościach pozostałby tak samo zablokowany jak ma to miejsce obecnie. Gdyby zbudować taką kartę to i tak aby to wykorzystać trzeba by używać programów typu FBlit, które odciążą blittera kosztem CPU.

Kiedyś próbowałem coś takiego zaprojektować - wychodzi kilkadziesiąt układów scalonych typu TTL, rzecz zupełnie nieosiągalna dla amatora.

[#5] Re: wymiana pamięci

@ArtPo, post #4

Był też pomysł (nawet zrealizowany) podmienienia oscylatora 28 Mhz taktującego CustomChips na coś szybszego (niepamiętam dokładnie ile). Efektem było niewielkie przyspieszenie działania Blittera, ChipRamu... ogólnie wszystkiego związanego z CustomChips. Za to kosztem mocniejszego grzania się całości, a przede wszystkim zmiany częstotliwości odświerzania obrazu, samplowania dzwięku, zmiany szybkości działania zegara systemowego (niezależnie od RTC). Ogólnie chyba nie warto (choć zmiana jest banalnie prosta).
Opis - nie pamiętam, albo na Aminecie w hard/hack, albo w którymś MA.
[#6] Re: wymiana pamięci

@wali7, post #5

Tak, pan Marek dostał ode mnie kilka lat temu takie ustrojstwo, chociaż jego funkcja była zupełnie inna niż przyspieszanie komputera. Szkoda że się nim z kolegami amigowcami nie podzielił.

[#7] Re: wymiana pamięci

@11MASTEr, post #1

troszkę szkoda, a juz chciałem troche przyspieszyć mojego classica...

[#8] Re: wymiana pamićci

@11MASTEr, post #7

No to nie używał CHIP RAMu i AGI. Czyli zainstaluj kartę muzyczna i graficzną :)
[#9] Re: wymiana pamićci

@kmilota, post #8

juz mam:)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem