[#1] Amiga 1200 i kilka pytan
Witam wszystkich

Jestem tutaj nowym uzytkownikiem, z moja Amiga 1200 nie mialem kontaktu od bodajrze 2001 roku, a pomyslalem ze moze cos daloby sie z nia zrobic, doprowadzic do czegos wiecej niz granie w MK i SWOS-a :)
Jest to podstawowa wersja tego modelu, bez obudowy tower, i po przejrzeniu strony efunzine.com zauwazylem ze daleka droga przede mna. Jednoczesnie duza ilosc sprzetu i jego oznaczen, wlasciwosci itp. upewnila mnie ze tak naprawde nic nie wiem o rozbudowie. Chcialbym aby sprzet mogl sluzyc zarowno do podstawowych czynnosci, jak i ogladania filmow, korzystania z internetu (po podlaczeniu karta sieciowa do PC ).

bardzo prosze o pomoc, najlepiej przedstawienie konkretnych konfiguracji z krotkim wyjasnieniem dlaczego tak a nie inaczej.

przeszukalem cale forum ale nie znalazlem podobnych watkow, jesli jednak powtarzam jakis temat to prosze o wyrozumialosc

pozdrawiam

[#2] Re: Amiga 1200 i kilka pytan

@Lucus, post #1

Ja też mam gołą A1200, ale mniejsza z tym.

Najpierw rozejrzyj się za HDD - bez tego ani rusz.

Jesli chcesz korzystać z internetu chyab starczy 040/40 z 32 mb ram - ale pamiętaj o ograniczeniach amigowych browserów. Jesli chcesz oglądać filmy to pozostaje PPC przynajmniej 160 mhz. 060 też temu podoła (chyba) ale jest ono droższe od wspomnianego PPC.MP3 mozesz słuchać juz na 040/33 (ale powyzej 129 kbps raczej nie wykroczysz)

040/40 = około 200-300 zł (chyba)
PPC 160 / 040/25 = około 300 zł
060/50 = około 600 zł

Do tego dolicz sobie z 40 zł za pamięc FAST.

pzdr

[#3] Re: Amiga 1200 i kilka pytan

@Lucus, post #1

jeszcze wrzuce tutaj jedno pytanie o ktorym wlasnie sobie przypomnialem:
czy mozliwe jest podlaczenie do amigi czytnikow cd lub dyskow twardych z pc?

[#4] Re: Amiga 1200 i kilka pytan

@Lucus, post #3

oczywiście. każdy (praktycznie) dysk IDE od PC będzie działał - do A1200 potrzebujesz tylko wartej 20 zł przejściówki 2.5->3.5 cala (szukaj w sklepach z laptopami). CD też pójdzie każdy, powinno też pójść DVD (mówimy o czytaniu danych, nie oglądaniu filmów DVD).
zapomnij o oglądaniu filmów na A1200, nawet z PPC. chyba że chodzi o divx czy mpegi 384x200 punktów....
MP3 chodzą znośnie od najwolniejszgo 68040 (nie oznacza to że idealnie).
[#5] Re: Amiga 1200 i kilka pytan

@Lucus, post #3

No to zaczynamy od początku:

Filmy na amidze - jeżeli masz na myśli divx itd. to nawet PPC 603e moźe okazać się za słabe. Na nowych modelach amig (AmigaOne i Pegasos) można bezproblemu oglądać jakżdy rodzaj filmów.
Net - z tym niema problemu, aczkolwiek amigowe przeglądarki www są "nieco" ułomne (delikatnie mówiąc;) ) . Aby podłączyć karte sieciową z pc (karta PCI ) trzeba kupić mostek PCI "Mediator" a sama amiga1200 MUSI być w obudowie Tower. Oczywiście minimum do sieciowaina to 040-40 i 32 MB RAM, mooocno zalecana jest karta graficzna :) .
Z podłączeniem napędów do amigi problemu nie ma żadnego. A1200 ma zwykły kontroler IDE (gniazdo dla dysków 2.5") , kupujesz przelotkr 2.5" -> 3.5" i mozna szaleć ;) . Chociaż polecałbym FAst-Ata .

Podsumowując, rozbudowa A1200 do sensownej konfiguracji będzie kosztowałą prawie tyle samo co PegasosII , który jest znacznie nowocześniejsża konstrukcją i posiada procesor PPC G3 lub G4 :D .

P.S. Pewnie zaraz zacznie się wojna żę dlaczego nie A1 i wogóle po co wspominać o pegu, ale tak napisałem i już :D
[#6] Re: Amiga 1200 i kilka pytan

@Olo, post #5

jeśli chodzi o sieć, to zamiast karty PCI, możesz użyć karty sieciowej PCMCIA - 3Com znajdziesz na Allegro po 20 zł. Mediator wtedy nie jest konieczny, chociaż z innych względów (karta graficzna) może okazać się przydatny....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem