[#1] przywrocic do zycia a1200
Ostatnio z sentymentu za starymi czasami postanowilem zaopatrzyc sie w Amige. (Dawno temu mialem 500 :)

zaczolem kompletowac.. dorobilem sie elbox'a 30/40 z 8MB, kilkanascie kosci simm do przetestowania...

Wczoraj trafil sie najwiekszy skarb...

A1200 w obudowie Tower Mikronika

Zostala juz sama obodowa, plyta a1200, zasilacz, stacja dyskow. Wczesniej komputer ten sluzyl jako maszynka do odrobki video i dziwieku. A poniewaz pecety ostatecznie przegonily Amige znalazla sie w garazu znajomego, powoli pozbywal sie czesci (karta turbo, sloty pci, picasso, hdd, cdrom i pare innych bajerow) ostatecznie zostalo to co wczesniej opisalem.

Dzisaj komputero odebralem od znajomego... Obudowa strasznie zabrudzona.. rozebralem i niezle przeczyscilempianka do plastikow... W miedzy czasie postanowilem wyprobowac sama plyte glowna na podstawce.

Podlaczylem do zasilacza, podpiolem pod tv, wcisnolem przycisk power..... wentylator w zasilaczu ruszyl, ekran z czarnego zrobil sie troche mniej czarny, raz mrognol i tyle.... -_-

Jest jeszcze jakas szansa... za PC'ta wiedzial bym jak sie zabrac... tu nie mam pomyslow...

nie wiem nawet czy dioda powera sie swieci bo kable przedniego panela sa uszkodzone, a nawet jesli by nie byly to nie wiedzial bym gdzie podlaczyc :)

HELP
[#2] Re: przywrocic do zycia a1200

@dl, post #1

Trudno tak na odległość. Dłuższy czas stała w garażu, możliwe że już korozja zaczęła robić swoje. Dociśnij ROMy, sprawdź napięcia, a najlepiej wezwij kogoś obytego z Amigą na miejsce chorej.

[#3] Re: przywrocic do zycia a1200

@Prince, post #2

korozja na elementach samej plyty nie jest widoczna.. (ewentualnie delikatnie na oslonie modulatora tv)

sporo rdzy jest na srobach obudowy :)

mam jeszcze pytanie co do wyjsc na plycie... czy znajduje sie gdzies jakis opis co gdzie i jak podlaczac (zlacze fdd i hdd znalazlem... na prostopadlej scianie slotu rozszerzen znajduja sie dwa zlacza jedne czetero pinowy przypomina port irdy w pc (opicany cn1) zaraz ponizej 4 pinowy ala zasilanie w fdd (CN12)

kolo romow znajduje sie rzad zlaczy... (pomiedzy romami a pamieciami)

ktore ze zlaczy sloza do podlaczenie diod (power i ??) gdzie reset??

wysztko jest poodlaczane nie wiem co i gdzie...

czy kosci rom mogly ucec skasowaniu po tak dlugim lezakowaniu??? jesli tak czy mozna je jakos ratowac???

jakie napiecia powinien podawac zasilacz na odpowiednich zlaczach (czarny pewnie masy, zolty 12, czerwony 5 a bialy i niebieski...) zasilacz jest podlaczany do przelotki w obudowie... lacznie 8 polaczen 3 czarne 2 czerwonebialy zolty i niebieski
[#4] Re: przywrocic do zycia a1200

@DL, post #3

Złącze koło romów? Nie pamiętam ;) Chłopaki, coś tam wisi?
Te dwa złącza to najprawdopodobniej zasilanie fdd (4 piny) i równolegle do niego to gniazdo do diodek (chyba 5 pinów z przerwą). Reset nie jest podłączany osobno...zaraz, to złącze koło romów to chyba klawa w tych okolicach leży! Ale na Aminecie znajdziesz prostą przeróbkę na podłączenie zewnętrznego resetu.

Aha, no i ROM to też pamięć! Co prawda Read Only, no ale zawsze Memory

[#5] Re: przywrocic do zycia a1200

@Prince, post #4

Port zegara.

[#6] Re: przywrocic do zycia a1200

@dl, post #1

...Podlaczylem do zasilacza, podpiolem pod tv, wcisnolem przycisk power..... wentylator w zasilaczu ruszyl, ekran z czarnego zrobil sie troche mniej czarny, raz mrognol i tyle.....

A jak długo czekałeś? Jeśli na tej płycie masz kickstart 40.106 a nie masz podpiętego HD, to musisz poczekać ponad 31 sekund żeby cos sie pojawiło na ekranie. Ja jak zmieniłem KS z 3.0 na 3.1 to myślałem że kości sa uszkodzone ;) - jak u Ciebie - zero reakcji (przez 31 sekund).

[#7] Re: przywrocic do zycia a1200

@AlaN, post #6

sorki, błędnie podałęm numerek kickstartu :D - 40.068 (skąd mi się wziął ten dziwny numer?!)

[#8] Re: przywrocic do zycia a1200

@AlaN, post #6

czlowieku, zeby... zeby.... fakt faktem nie czekalem az tak dlugo .... nie mialem wiary a uzywajac wczesniej a500 nic takiego nie bylo...

gosc mial najprawdopodobniej najnowszy kickstart

jak dotre do domu to dam znac
[#9] Re: przywrocic do zycia a1200

@DL, post #8

...bo A500 startowała "od razu". A1200 ze kickiem 3.0 tez ruszała po kilku sekundach i pojawiała się dyskietka. Problem był w tym, że ruszała za szybko i dyski w tamtych czasach (najczęściej Conner) nie zdążył się rozpędzić żeby je Amisia zobaczyła. Dlatego w 3.1 wydłużyli czas startu żeby zniwelować niedoskonałości HD z tamtych czasów.
Fakt, że w AT przesadzili i to sporo. Po cholerę komu aż pół minuty? Dyski nie są na sprężynę, żeby tak długo czekać .

[#10] Re: przywrocic do zycia a1200

@AlaN, post #9

wielkie dzieki... a juz myslalem ze po amisi :) chodzi i ma sie dobrze dostala dysk twardy, karte turob 8mb pamieci i zaraz dostanie workbencha
[#11] Re: przywrocic do zycia a1200

@DL, post #10

jeszcze jej malo :) możesz dać jej WIĘCEJ!! :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem