@kmilota,
post #11
To może wypowiem się jako aktualny posiadacz Piccolo 2MB. Miałem tę kartę w A1200 + Mocronic ZII+Apollo 040/33. Ktos tu mówił, że jest gorzej niż AGA - chyba na głowę upadł. Rozsądna praca to 800x600x16@75Hz i CGX4, dla wyższych rozdzielczości i głębi kolorów RAMDAC karty nie wyrabia z akceptowalnym odświerzaniem.
Praca pod systemem jest przyjemna, zapominamy o problemie braku Chip Ram, FBlitach i innych tego typu latkach. NewIcons jest w końcu rozsądnie odświerzane, MUI strasznie nie muli.
Z emulek Maca szybszy był Fusion ale o śmiganiu oczywiście nie ma mowy. Generalnie, od instalacji GFX zaczyna się nowe życie Amisi, z czym chyba wszyscy się zgodzą.
Piccolo ma jeszcze jedną fajną zaletę, jest przelotowa. Podłączasz RGB ami do karty i masz na jej wyjściu zmiksowany sygnał wewnętrzny i AGA.
Aktualnie karta pracuje w A3000T w ZIII (i trybie ZIII) i uwaga - jest zdecydowanie wolniej niz poprzednio. Z pewnościa winny jest procek 030/25.
Co do kompatybilności z kartami prockowymi to miałem też MTec-a 030/42 i zestawik chodził dobrze. Problemy mągą być conajmniej dwa:
- spadki napięcia. Rozwiązanie = zasilanie przez słoty zorro,
- 'niewidzenie' kart Zorro przy Apollo 040 i sprzętowym KS3.1.
Ja miałem KS30 i wsio było OK.
Pozdrawiam