[#1] Multisync i multiscan
Jaka jest roznica miedzy ww monitorami? Prosze o szybka odpowiedz!
[#2] Re: Multisync i multiscan

@remas_lex, post #1

Według tej strony oznacza to samo.

[#3] Re: Multisync i multiscan

@Sylwester, post #2

Dzieki:]!
[#4] Re: Multisync i multiscan

@Sylwester, post #2

Jeśli tak by było, to mógłbyś podłączyć byle monitor do byle źródła obrazu (pomijam "problem kabelka"). A tak wcale nie jest.

[#5] Re: Multisync i multiscan

@Prince, post #4

oczywiście, że tak nie jest - monitor ma określone parametry wejściowe sygnału np. HSync 30-85 kHz, VSync 50-100 Hz i jakiś graniczny PixelClock, o napięciu wejściowym nie zapominając... jeśli sygnał spełnia te parametry, to obraz powinien się pojawić
[#6] Re: Multisync i multiscan

@wali7, post #5

Multisync potrafi wyświatlić obraz we wszystkich odchylaniach/odświerzaniach od ntsc aż do vga (taki jest wskazany dla AGAty), a multiscan wyświetla np. tylko pal i tylko vga (nic pomiędzy).

(Mogę się mylić, jeśli tak to proszę o poprawkę)

[#7] Re: Multisync i multiscan

@Prince, post #6

A co myslicie o NEC MultiSync V520 15"? Da rade? Narazie mam tylko AGAte.
[#8] Re: Multisync i multiscan

@remas_lex, post #7

a wyświetla od 15 kHz HSync? jeśli tak, to da się w Palu, jeśli nie, to nie...
[#9] Re: Multisync i multiscan

@wali7, post #8

NECi chyba lapaly PAL z tego co pamietam i byly jednymi z lepszych(jesli nie najlepszymi) monitorow do Amisi....
[#10] Re: Multisync i multiscan

@Masta Krishna, post #9

Oby, bo o tym czy lapie 15 kHz nie pomyslalem zeby spytac. Myslalem ze jak MultiSync to zlapie na pewno, ale widac sie mylilem:]. Takze trzymajcie kciuki zeby lapal:D!
[#11] Re: Multisync i multiscan

@remas_lex, post #10

Chyba lipa... Patrzalem na sieci i HFreq ma od 31 kHz:(. Wiec teraz chyba ratuje mnie tylko scandoubler:/.
[#12] Re: Multisync i multiscan

@Masta Krishna, post #9

owszem łapały, np. topowy model Nec3D. topowy w 1993 ;). Nec3D to 14 calowy monitor o podobnych parametrach do A1438 (tyle że bez głośników). dzisiaj monitory o HSync<30 kHz przestały być potrzebne...
[#13] Re: Multisync i multiscan

@wali7, post #12

Zdobycie nowego monitora wyświetlającego PAL jest już chyba niemożliwe. (Ale w studiach telewizyjnych muszą mieć jakieś i to wzorcowej jakości)

[#14] Re: Multisync i multiscan

@Prince, post #13

w sumie to nie wiem, bywają wersje monitorów z dodatkowymi wejściami BNC, np. jeden z 17 calowych Compaq (nie pamiętam nazwy modelu), akurat ten model łapał 15 kHz. może inne BNC też?
[#15] Re: Multisync i multiscan

@wali7, post #14

Hmmm... A czym sie roznia monitory Commodore 1084 i 1084S? Tym ze ten drugi ma glosniki czy czyms jeszcze?
[#16] Re: Multisync i multiscan

@remas_lex, post #15

"1084 Sub-Models

The 1084 and its variants (1084S, 1084ST, 1084S-P, 1084-P, 1084S-P2, 1084-D, 1084S-D) are all 15.75 kHz monitors. They do not handle AGA "double" screenmodes, nor will they display the deinterlaced output from the A2320 Amber board or the motherboard deinterlaced output on an A3000. However, they will show all normal 15.75 kHz displays, and many (most? all?) of the 1084 versions have a separate input for composite video.

The 1084 is a usually a variation of the Philips CM8833 monitor; the 1084S-D was made by Daewoo (as was the 1084D, probably). The display tubes used in these monitors were made by Orion, Toshiba, Hitachi, and Samsung.

At one time or another, every possible permutation of connectors and video capabilities on the 1084 seems to have been reached, so don't be surprised if your 1084 has some bizarre combination of connectors and specifications. "
- źródło: AmigaHardware.com

Z tego tekstu wynika, że 1084s jest "by Commodore", a 1084 jest to po prostu Philips CM8833 w innej obudowie :)

Pozdrawiam.
[#17] Re: Multisync i multiscan

@C64, post #16

Udalo mi sie zakupic M1438:]. Co o nim myslicie? Tylko teraz mam problem... Co zrobic z tym NECiem V520? Moze chce ktos kupic:P?
[#18] Re: Multisync i multiscan

@wali7, post #5

Chodziło mi tylko o to że różni producenci różnie nazywają tą samą funkcję, były jakieś monitory co łapały tylko pal i tylko vga ale takich to ze świecą szukać i "wg. mnie" taka funkcja powinna nazywać się dualsync np.
[#19] Re: Multisync i multiscan

@remas_lex, post #17

Ja mam M1438S. Na obecne czasy jest "marny", ale z drugiej strony dzięki swoim możliwościom czasami niezastąpiony. Jego największą wadą jest brak wejścia composite video. Nieco przeszkadzają również czarne pasy wokół ekranu, ale to na AGA wyświetla chyba ok. Ja używam go razem z Permedią. Do rozdzielczości 800x600 obraz jest znośny.

[#20] Re: Multisync i multiscan

@Prince, post #19

M1438S poprawnie wyświetla obraz w PALu, w trybach VGA obraz też jest OK, niestety przeszkadzają pionowe, czarne pasy po bokach ekranu
jest to niewątpliwie najlepszy monitor produkowany specjalnie dla A1200 i A4000 (był też 1538 i chyba 1738 - ale to białe kruki), chociaż moim zdaniem, jak na dziś lepiej mieć Scandoubler+FlickerFicker+dobry monitor VGA, a jeszcze lepiej porządną kartę graficzną i LCD.
[#21] Re: Multisync i multiscan

@wali7, post #20

był też 1538 i chyba 1738 - ale to białe kruki

To może ktoś by chciał takiego kruka? Chcę pozbyć się M1538S. Cena? Hmm.... jakoś się dogadamy (nie mniej niż 60zł).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem