[#1] Jaki OS na ten sprzet?
jaki os polecacie na taki sprzecik?

A1200 z blizzardem 1230 IV.
mam dysk 1,3GB, nie mam cd-romu ale chyba to nie problem kupic.
niestety nie wiem ile to ma RAM'u ani ile MGHz, a moze wiecie jak to po ludzku(tak zeby laik w temacie umiał) sprawdzic?
[#2] Re: Jaki OS na ten sprzet?

@jawor, post #1

WB 3.0-3.1 nakladkami wizualnymi
Polecam wyrwac calosc z AmiSYS (ale sie uparlem, hehe) ;)
[#3] Re: Jaki OS na ten sprzet?

@Andrzej Drozd, post #2

a teraz skad go mam wytrzasnac? ;];];]

no wlasnie zapewne jakos pomogles tym ze z AmiSYS ale ja nie mam pojecia co to jest ;] i jak sie do tego zabrac ;]

na amisi znam sie malo i przyszedlem do was troszke sie doszkolic w tym temacie ;l]
[#4] Re: Jaki OS na ten sprzet?

@jawor, post #1

AmigaOS 3.x i nawet spokojnie da radę pod ShapeShifterem MacOS 7.x, a do sprawdzenia sprzętu SysInfo
[#5] Re: Jaki OS na ten sprzet?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #4

ja was jednak bede meczyl ;]

skad dorwac Workbencha albo AmigaOS'a?

jak sie domyslacie teraz siedze na blaszaku, jak przeniesc pliki na amisie? np. tego sysinfo co by sprawdzic co tam w niej siedzi?

aha i podstawa - czy zeby pod;aczyc musze jakis kontroler kupic czy moge pod ten jeden na plycie podpiac i dysk i cd?
[#6] Re: Jaki OS na ten sprzet?

@jawor, post #5

Odpal http://amigasys.fw.hu/
sciagnj amisys
rozpakuj na win
podepnij plikopartycje pod winuae
juz na emulowanej Ami z "backupuj" system do lha, lzx, zip, quarterback czy jak tam chcesz.
przees system na Ami

PS. Jak beda problemy to "dzwon" na majla ;)
[#7] Re: Jaki OS na ten sprzet?

@jawor, post #5

Do przenoszenia danych bardzo dobry jest FAT95-FileSystem a system masz np. tutaj
[#8] Re: Jaki OS na ten sprzet?

@jawor, post #1

Nie widzę specjalnych powodów do unikania OS późniejszych niż 3.1. OS 3.5 i 3.9 mają większe wymagania pamięciowe, ale jak wszystkie inne amigowskie OS-y obciążają procesor i inne zasoby minimalnie.
Wymóg posiadania procesora co najmniej 68EC020 wynika z rozszerzonego zestawu instrukcji tego procesora (wykorzystywanego przez składniki systemu) a nie z niewystarczającej wydajności wcześniejszych modeli.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem