[#1] Picasso II i czarny ekran
Właśnie zaistalowałem w ami kartę gfx picasso II + (w zorro II) i interfejs 4xeide. Po starcie urządzenia są widoczne w bootmenu, mozna uruchomic bez startup-sequence. Jednak w momencie kiedy blizzkick podmieni rom na 3.1 i komp resetuje się jedynym efektem jest czarny ekran, po resetach jest tak samo.

Konfig to a1200+ blizzard 040, zorro II, picasso II+ 4xeide z podlączonymi 3 napędami
[#2] Re: Picasso II i czarny ekran

@Twardy_gda, post #1

Winowajca jest z pewnascia blizzkick, po odpaleniu bez startupa, jak odpalam bkicka "z reki" efekt jest taki sam - reset i komp stoi, nie wiem tylko czy gryzie sie z eide czy picasso
[#3] Re: Picasso II i czarny ekran

@Twardy_gda, post #2

Bardzo łatwo sprawdzic.
Wylacz sterownik 4xeide oraz ustaw uruchamianie Workbencha w PAL. Jesli zadziala, to po wlaczaj je pokolei
Sprawdzasz bootmenu w PAL?
[#4] Re: Picasso II i czarny ekran

@Norbert, post #3

Chodzi mi o to czy ktos mial podobne objawy i czy jest to znany problem.
Karta gfx na razie po prostu siedzi w slocie, chcialem najpierw wszystko poinstalowac w palu na 1084s. Aha bkick odpalam raz po 4xeide raz przed i efekt jest taki sam. Obojetnie czy jade ze startup=sequence, czy odpalam bkick z golego amigadosu.
[#5] Re: Picasso II i czarny ekran

@twardy_gda, post #4

Witam takiej karty to nigdy nie mialem ale zasada jest taka ze jesli nie zainstalowales zadnego sterownika dla karty graficznej to Ami jej nie widzi tak jakby jej wcale nie bylo.Jesli jednak zainstalowales juz stery ale jeszcze w prefsach nie ustawiles karty to rysunki wyswietlane przy starcie(CGX) u mnie zawsze wywieszaly mi system a mialem karte cybergraf3d i wersje softu od 3.0 do 4.3 w zII i Apollo 1260/50
[#6] Re: Picasso II i czarny ekran

@Twardy_gda, post #2

Ja mam PicassoII + 4xEIDE, i wszystko chodzi jak najbardziej bezkonfliktowo ;). ROMu nie remapuje.

Pozdrawiam!

[#7] Re: Picasso II i czarny ekran

@Dziadziomiecio, post #5

Hmmm Dziadziomiecio: odpowiadasz mi zupełnienie nie na temat.

Karta jest widoczna od razu po włożeniu - w bootmenu. Owszem, żenby z niej skorzystać trzeba mieć oprogramowanie,ale minie chodzi o to !!!

Proste pytanie: dlaczego, po zainstalowaniu Picasso II+ w zlotach Zorro II, kiedy odpale nawet goły amigados po komendzie "bkick k31.rom" mam zwiecha. Tzn wygląda to jakby rom sie nie zmapował - ami nie reaguje na reset z klawiatury i daje tylko czarny ekran. I podkreślam - obraz idzie nie z karty gfx tylko z RGB na monitro 1084
[#8] Re: Picasso II i czarny ekran

@Twardy_gda, post #1

Kolega mial duzo racji,po wlozeniu GFX do zorro II, bez zainstalowania sterow moga wystepowac jaja.Sam tak mialem, jak u Ciebie - czarny ekran i zwiecha;/..proponuje zainstalowac Picasso96, wywalic przedtem 4eide z kompa,odpalic w palu, ustawic w prefsach picasso i twoja karta, zrestartowac kompa, powinien ruszyc i wtedy wsadz mu 4eide. Ew. sprawdz zworki na zorro II i karcie procesora, czy sa dobrze ustawione. Co do kick31, to czasem sa problemy z jego uzywaniem pod zorro II,ale to sie glownie tyczy kartta Apollo.Pozdrawiam
[#9] Re: Picasso II i czarny ekran

@Twardy_gda, post #1

a może spróbuj użyć innej wersji blizkicka (niektóre miały bugi)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem