[#1] Klawiatura
Posiadam A1200 w tower i mam problem z klawiaturą. Mianowicie nie mogę naciskać dwóch klawiszy naraz (to dobija w grach!!). Czy jest to problem interfejsu czy klawiatury (mam Key Chicony z wejściem "dużym" nie pod ps2).
Czy w takim wypadku mógłbym podłączyć klawiaturę od A500 (z szeroką taśmą czy wąską?-kolega ma dwie pięćsetki, każda inna)?????

[#2] Re: Klawiatura

@Orson, post #1

Klawiatury raczej nie; zawodzi tutaj interface - jednk nie npisałeś jaki.

Co do podłaczania klawiatury z 500'setki to poszukaj na forum.

[#3] Re: Klawiatura

@Orson, post #1

Napisz, czy tylko w grach występuje ten problem, jeśli tak to w jakich (tytuł, sposób zainstalowania gry, JST czy WHDLOAD czy może HD). Wtedy będzie można odpowiedzieć co tak naprawde źle chodzi. Obawiam się, że po prostu grasz w gry, w których jest źle zrobiona obsługa klawiatury.

Pozdrawiam

[#4] Re: Klawiatura

@asman, post #3

Oto spis "tych" gier:

Gloom deluxe
Gloom 3
Zombie Massacre
Payback
Napalm
WBsteroids
TitusTheFox
Moktar
XtremeRacing
Hired Guns
I wiele innych gier.
Krótko mówiąc nie trafiłem na taką co by działała. (a W hired guns na mapie [Na A600) działała obsługa dwóch kursorów naraz, teraz nan tym interfejsie już nie.)

[#5] Re: Klawiatura

@Orson, post #4

masz interfejs micronika ten z infinitiv niestety tak ma ... poszukaj jakiegos innego ... np Giftu, Elbox, albo polecam Vector ... i masz problem z glowy ... a o latwej podlaczeniu klawiry od a500 zapomnij (chyba ze masz rev 2B)... trza sie wlutowac dosc precyzyjnie w plyte a1200 a to smd ... raczej ci odradzam jak nie masz dobrej precyzyjnej lutownicy
[#6] Re: Klawiatura

@Orson, post #1

Czy jest to problem interfejsu czy klawiatury

Problem interfejsu. Mam taki problem z interfejsem w wiezy infinitiv (Micronik). Trzeba kupic dodatkowy np. Giftu itp.

Gloom deluxe

Mozna grac joyem

Gloom 3

-//-

Payback

Joystick

Napalm

Mysz

WBsteroids

Nie ma sposobu

XtremeRacing

Joystick

Nawet z Quake mozna sobie poradzic za pomoca myszy wspomagajac sie kalwatura (strafe itp.), natomiast w Dooma i Heretica mozna grac joyem wsomagajac sie klawitura. W zasadzie w 99% mozna sobie poradzic bez dobrego kontrolera.
[#7] Re: Klawiatura

@Orson, post #4

Payback i blizzard 1230? :)
Myślałem, że gierka jest bardziej wymagająca?
A jeśli umiesz posługiwać się klawiaturą, to zainteresuj się interfejsem MMKeyboard.
Miałem kiedyś do A1200 podłączną klawiaturę od A500 - jest ten sam problem (o ile pamiętam) co z oryginalną klawiaturą z A1200.
Z MMKeyboard nie ma problemu związanego z naciśnięciem 2 klawiszy kursora.
[#8] Re: Klawiatura

@jezyk, post #5

W interfejsie Elboxu też nie działają 2 kursory naraz.
[#9] Re: Klawiatura

@Sylwester, post #8

co ty mowisz ja mam v2.0 i dzialaja ...spr wlasnie w doomie ...
[#10] Re: Klawiatura

@Orson, post #1

IMHO gif'towski są dobre :)
Choć można też zainteresowac się Mmkeyboard jak powiedział ADrozd

[#11] Re: Klawiatura

@Andrzej Drozd, post #6

Na WBSteroids nie ma sposobu?? Otoz jest i sam go znalazlem juz daaaaawno temu :P
Wystarczy zmienic sterowanie z przyciskow kursora na

Gora= LShift
Lewo= LCtrl
Dol = LWin alias LAmiga
Prawo= LAlt

i voila - dzialaja 2 klawisze naraz... :)
[#12] Re: Klawiatura

@jezyk, post #9

Możliwe że mam starszą wersję tego interfejsu, kupiłem dawno temu razem z obudową E-Box.
[#13] Re: Klawiatura

@Masta Krishna, post #11

Gora= LShift
Lewo= LCtrl
Dol = LWin alias LAmiga
Prawo= LAlt

i voila - dzialaja 2 klawisze naraz...

Aha.
Szkoda ze gra smiga dopiero na szybkich sprzetach. Np. na 040 + BVsion lub kiepskim WinUAE (np. Duron 750), gra tak zwalnia w wyzszych planszach, ze staje sie zaprosta...;)
[#14] Re: Klawiatura

@Andrzej Drozd, post #13

Czy ja wiem :S Gram w WBSteroids na BVision popędzanej 040/32MHz.
Zmieniłem ileść pixeli przy wybuchcach i inne poprawki i chodzi bez zarzutów.
p.s. Też mam ten kiepiski kontrolorer klawiatury i też stosuję ten trik :)

[#15] Re: Klawiatura

@Andrzej Drozd, post #6

Widzę, że mamy takie same sposoby! Jest jednak problem: posiadam tylko jednego joya i kolegę (brata! Amigowca, który od czasu do czasu do mnie przyjeżdża i wtedy kicha, bo klawiaturą nie idzie grać) Zresztą np. Gunship 2000 AGA wymaga dobrego interfejsu, bo nie da się grać joyem!

[#16] Re: Klawiatura

@Sylwester, post #12

mozliwe ... elboxowy ma jedna zalete jeszcze idealnie podpiera mediatora :]
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem