[#1] SFS, FastATA i dziwna sprawa
Witam,

1.
Mam dysk (80GB) który pracował w trybie SPLIT (FastATA), później aby uwolnić sić od logicznych partycji (po 4GB - tryb SPLIT) przeżuciłem dane na drugi komputer. W preferencjach FastATA ustawiłem tryb NOSPLIT i ponownie zainstalowałem dysk w systemie, podzieliłem na partycje itd. tak jak to należy zrobić zgodnie z opisem w instrukcji dołączonej do sterowników FastATA (ver. 7.x). Po założeniu partrycji i zrestartowaniu systemu, nie wiem dla czego, w systemie było widać stare partycje z trybu SPLIT !!!??!? Nowe które założyłem mogłem sformatować i używać bez problemów ( przeniosłem wszystkie dane z drugiego komputera ) jednak poprzednie nadal figurowały w systemie. Jeszcze bardziej dziwne jest to że po wejściu do HDToolBox tych starych nie było widać tylko nowe partycje. Wyłaczyłem sterownik FastATA i właczyłem ten z BB2 dla OS3.9. Wszystko działało bez problemów z wyjątkiem że nadal oprócz nowych widoczne były stare partycje. Być może to błąd w sterowniku dla FastATA MK2 lub błąd HDToolBox lub błąd w SFS? Nie wiem.... ale na pewno w jednym z wymienionych, stawiam na sterownik FastATy. Czy ktoś z czytających miał podobne problemy?

2.
Wymontowałem FastATA MK2 i podłączyłem ten sam dysk z nowymi partycjami (SFS każda) który pracował w trybie NOSPLIT do oryginalnego kontrolera Amigi z załątanym scsi.device z BB2. Kiedy to zrobiłem, boot menu Amigi nie pokazywało już starych partycji tylko te nowe. Niestety przy każdej próbie uruchomienia Amigi natychmiast wystćpuje zawieszenie systemu. wystarczy że odłacze dysk i system startuje. Ustaliłem że jeżeli nie zainstaluje łaty scsi.device z BB2 dla OS3.9 system uruchamia sić i widać partycje niestety nie są do odczytu (problem rozmiaru partycji dla starego scsi.device). Dziwne jest to że dysk ten pracował właśnie na załatanym sterowniku scsi.device z BB2. Różnica polegała jedynie na tym że był zamontowany kontroler FastATA MK2. I w ten oto sposób nie mogć dostać sić do pokaźnego zbioru oprogramowania które zgromadzilem tylko dla tego że wymontowałem FastATA.

Czy może mi ktoś popradzić, co ja mam zrobić? Rozkrćcać wszystko żeby spowrotem zamontować FastATA nie mam ochoty. Czy elbox próbuje uzależniać użytkownika od swoich produktów?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem