[#1] płyta główna AMIGI
która płyta A1200 jest najlepsz podobno 1D1 jest najnowsza ale czy najlepsza
[#2] Re: płyta główna AMIGI

@Sebastian, post #1

podobno miało być 1D4
[#3] Re: płyta główna AMIGI

@Sebastian, post #2

Najnowsza jest 2B. Z tym, że generalnie panuje opinia, że 2B ma problemy z kartami Apollo (jakieś kondensatory trzeba podobno usuwać), 1D4 jest chyba najbardziej sprawdzona, 1D1 trudniej trafić.

[#4] Re: płyta główna AMIGI

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Ja mam 1d1 i słyszałem że:

1d1 jest starsza od dwóch niżej wymienionych; apollo1240/25mhz na niej podobno nie działa

1d4 jest produkcji ESCOMU i lubi przepalać romy, ale i tak podobno jest dobra

2b jest najnowsza i chyba najlepsza.

[#5] Re: płyta główna AMIGI

@Orson, post #4

Coś mi tu nie gra, jeżeli 1D4 miałaby być produkcji Escomu, to kto produkował 2B? Przecież po Escomie nie było już oficjalnej produkcji.

[#6] Re: płyta główna AMIGI

@Orson, post #4

1D4 "przepala ROMy" ? Pierwsze słyszę! U mnie (1D4) tyle lat i jakoś nic się z ROMami nie stało i nie dzieje.
[#7] Re: płyta główna AMIGI

@Grzegorz Kraszewski, post #5

Escom-BIS ? ;)
[#8] Re: płyta główna AMIGI

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Ja mam płytę Rev2B i swego czasu podpinałem Apollo z prockiem 68040 33 MHz i wszystko sprawnie działało dopóki nie wywalila sie sama karta. Obecnie man Blizzarda PPC 200 z prockiem 68060 50 MHz i dziala bez problemów (oddzielana sprawa to zasienienie karty ;-(
[#9] Re: płyta główna AMIGI

@taurus, post #8

a czy płyta 1B i rom 3.1 się nie gryzą bo u mnie za chiny ludowe nie chciało pójść
[#10] Re: płyta główna AMIGI

@Orson, post #4

Koleś miał Amigę z Escomu, i romy mu poszły, chociaż trochę na jego własne życzenie.
Ja też mam escomowską Amigę, praktycznie od nowego i nic z romami mi się nie dzieje, choć kiedyś padła mi Paula.
Ogólnie jednak polecam płyty z Escomu z dwóch powodów. Po pierwsze kupując je masz pewnośc że siedzi w nich rom 3.1. Po drugie to jedyne płyty które mają po 9-10 lat, płyty commodorowskie to już nastolatkowie, a jak wiadomo im starszy sprzęt tym większe ryzyko awarii.

[#11] Re: płyta główna AMIGI

@Orson, post #4

Miałem 1D4 produkcji Commodore i gdybym sam nie spalił całej płyty to prawdopodobnie by chodziła do dzisiaj :)
Co do kompatybilmości to podłączałem do niej różne przystawki (M-Tec, Apollo 1240 Blizzard 1260, Blizzard PPC) i ze wszystkimi śmigała.
[#12] Re: płyta główna AMIGI

@Sebastian, post #1

OK! dzićki :) kupiłem 1D4 i 2B teraz muszć pomyśleć którą poskładać Amisie :)

[#13] Re: płyta główna AMIGI

@Sebastian, post #1

OK! dzieki :) kupilem 1D4 i 2B teraz musze pomyslec z ktora poskladac Amisie :) gdzie sie podzialy polskie znaki :(

[#14] Re: płyta główna AMIGI

@seb@, post #13

1D4!!!
Przynajmniej przeze mnie sprawdzona i super. Oczywiście egzemplarz egzemplarzowi nie równy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem