[#1] Partycje dla WarpUP i PowerUP
Witka! Czy ktos stosowal/stosuje takie rozwiazanie uzywajac tych dwoch kerneli na oddzielnych partycjach? Jak rozwiazac start jednego z nich? Moze jakies sugestie co do wykorzystania jakiegos programu badz zdefiniowania sekwencji startowej?

[#2] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@Lokaty, post #1

Ja uzywam emulacja PUPa na WOSie. Mam tez system tylko PUP, ale wtedy uzywam HDToolboxa aby zmienic "bootowanie".
[#3] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@Lokaty, post #1

Jesli chcesz wymusisz startowanie Amigi z danej partycji, to polecam program BootCTRL z Aminetu.
Mozna wybór spakowac w s-s lub w requester pod Workbenchem
[#4] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@Andrzej Drozd, post #2

Masz na myśli to, że wówczas system starujesz z innej partycji (inne ustawienia itp...) ?

[#5] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@Lokaty, post #1

Po co się męczyć z dwona partycjami ? O "obecności: Warpa w systemie decyduje obecność bibliotek "warpowych" w LIBS. Kiedyś(jak miałem A1200) zrobiłem 2 proste skrypty, z których pierwszy po prostu przenosił biblioteki w inne miejsce na dysku, a drugi przywracał do LIBS. Podpiąłem pod klawisze F9 i F10. Przy wystartowanym PUPie wystarczyło wcisnąć F9 i już (na żywca) odpalałem Warpa. Przy przełączaniu w drugą stronę z Warpa na PUPa, trzeba było po takiej operacji zrobić restart.
[#6] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@Lokaty, post #1

Po co się tak męczyć? Przecież programy pod PowerUP działają pod WarpOSem. Wystarczy jesna biblioteka emulująca PowerUP.
[#7] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@kmilota, post #6

Działają, ale chyba wolniej ?
[#8] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@yackar, post #7

A dlaczego niby wolniej. Działają z tą samą prędkością. To nie jest emulacja procesora.
[#9] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@kmilota, post #8

Dzieki za wszystekie sugestie. Pomecze BootCTRLa, co do skryptow to juz wczesniej myslalem o nich. Nawiazujac jeszcze do emulacji PUPa przez ppclibemu to wiekszosc narzedzi dziala (i to calkiem sprawnie), ale nie jest to emulacja ppc.library w 100% wiec postanowilem uruchamiac "sprzetowego" PUPa na moim BPPC. Poeksperymentuje i wybiore najlepsze rozwiazanie dla siebie wiec raz jeszcze DZIEKUJE!!!

Pozdrawiam

[#10] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@kmilota, post #8

Niby tak. Ale jest jeden program (ProStation Audio), który z emulacją PUPa pod WOSem chodzi zdecydowanie wolniej (prędkość PPC spada poniżej 060/50)
[#11] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@Lokaty, post #1

Hej!
Nie chcę się czepiać, ale wymień chociaż jeden powód dla którego warto pliki WarpUPa trzymać na innej partycji niż PowerUPa?
Bo jak dla mnie niesie to same problemy....
[#12] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@wali7, post #11

eeeech - chce mieć porządek i tyle

[#13] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@11MASTEr, post #12

No wlasnie! porzadek rulez!!!

[#14] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@yackar, post #10

Wlasnie dla tego (programu) i nie tylko chce sprzetowo PowerUP uruchomic!

[#15] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@yackar, post #5

Ja miałem podobnie... defaultowo korzystałem z PowerUp... w sekwencji startowej zawarłem sprawdzenie bibliteki ppc.library i usuwanie WarpOSa jeśli numer ppc.library nie pasował do flaszki PPC... system się bootował w PowerUp... jak chciałem użyć WarpOS to wciskałem guzik, następowało kopiowanie WarpOS do systemu... jedyny mankament to że WipeOUT nie chciał skalować okna...

[#16] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@yackar, post #10

Nie zauważyłem tego. Może to zaleta CSPPC.
[#17] Re: Partycje dla WarpUP i PowerUP

@Lokaty, post #13

coś dziwny będzie ten porządek... cały PowerUP dla Blizzarda mieści się w jego flashu (chyba że masz CSPPC, wtedy ppc.library ląduje w libs:), warpup też ma swój własny katalog. część programów istnieje zarówno w w wersji powerup i warpup - zamierzasz zrobić kopie wszystkich takich programów? a z kolei te, które istnieją tylko w wersji dla jednego z tych systemów, wrzucisz do odpowiedniej "systemowej" partycji? to chyba dobrze byłoby zdublować wtedy układ logiczny obu partycji (w rodzaju: grafika, gry, tekstowe,,,,), tylko po co? oczywiściewarto będzie pamiętać, że program X to partycja warpa, a program Y to partycja Powera... co prawda X służy załóżmy do wklejania obrazka w inny, a Y do, powiedzmy, operacji konwolucyjnych na nim, pozatym chodzi na emulacji PPC.library.... ale porządek musi być amigowiec lubi resety.
zresztą ani warpup, ani powerup nie obejdzie się bez reszty plików systemowych (tych "zwykłych" - dla 68k) - te też zostaną zdublowane?
czy warto na siłę "profesionalizować" AmigaOS na modłę "profesionalnego" Linuxa? skoro AmigaOS ani nie został zaprojektowany pod taki układ (na siłę można porobić osobne partycje libs:, devs:, c:... tylko po co?), ani nic, poza kłopotami (zapełniające się niektóre partycje), nie przyniesie?
oczywiście, zrobicie jak chcecie.....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem