[#1] pomocy z Zorro IV i HD 10 GB
Witam!
Mam A 1200 w E/BOX, Zorro IV Fast Ata dla ZIV i podpiołem nowy dysk 10 GB i chcę zainstalować WB 3.1 i jak odpalam to mi nie widzi dysku!
Czemu?
podpiołem go na Primary Master i zworki są OK i kabel nowy zapodałem i nie pokazuje się ikonka na pulpicie?
Jak mam to odpalić?
jak przełączam zworke na CABLE SELECT na HDku to nie odpala się system
HELP!?

[#2] Re: pomocy z Zorro IV i HD 10 GB

@martinflash, post #1

A dysk został przygotowany do instalacji przy pomocy np. HDToolBox?
[#3] Re: pomocy z Zorro IV i HD 10 GB

@lord_spider, post #2

Dzięki!
Ale ze mnie amigowiec (dopiero moja pierwsza Ami w towerze:))
O to chodziło już go formatuje ale widzi tylko 4 GB a jest 10.
To jak mam zrobić żeby po instalce rozszerzyć partycje do 10 GB?
Chcę mieć tylko jedną partycje HD0:
Dzięki za pomoc

[#4] Re: pomocy z Zorro IV i HD 10 GB

@martinflash, post #3

To nie są byle jakie 4 GB, to są słynne 4 GB :D
Nie będziesz miał problemu ze znalezieniem odpowiednich informacji na tym forum.

[#5] Re: pomocy z Zorro IV i HD 10 GB

@Prince, post #4

Obawiam się, że Wb3.1 nie zobaczy partycji większej od 4GB.

P.S.
Proszę nie odsyłać tego sympatycznego Kolegi do innych postów. Bardzo początkującym trzeba pomagać w sposób bezpośredni (tak jak mnie, raptem jeszcze niezbyt dawno).
[#6] Re: pomocy z Zorro IV i HD 10 GB

@martinflash, post #3

Formatowałem właśnie spod workbencha ten dysk z godzine (4GB) i po sformatowaniu mi wyskoczyło "not valid dos disk"
Czemu tak?
Coś jest źle?

[#7] Re: pomocy z Zorro IV i HD 10 GB

@martinflash, post #6

Jesli chcesz miec jedna partycje 10GB to ustaw dysk na NOSPLIT w preferencjach do FastATA.
[#8] Re: pomocy z Zorro IV i HD 10 GB

@martinflash, post #6

Po ustawieniu partycji w HDToolBoxie i sformatowaniu dyski posiwinien być gotowy do działania. Sprawdź jeszcze raz, drobna rada:
jeśli znowu ma iść coś nie tak, to próby rób na partycji malutkiej (nawet kilkanaście mega), zaoszczędzisz czas i prędzej będzie wiedział czy jest dobrze.

[#9] Re: pomocy z Zorro IV i HD 10 GB

@Prince, post #8

Właśnie tak zrobiłem i jest OK.
Dałem 1GB na Workbench i druga partycje zrobiłem reszte i gra
Gdybyście mogli mi powiedzieć co mam teraz zrobić przed włożeniem Blizzarda PPC 240 060/50 z BVision PPC?
Pytam ponieważ mi nie wystartował.
Co mam wgrać i gdzie?

[#10] Re: pomocy z Zorro IV i HD 10 GB

@martinflash, post #9

Uuuuu....nie chcę krakać, ale jest bardzo możliwe, że masz problem z napięciem. Spróbuj uruchomić Amy bez HD, tylko z kartą. Przytrzymaj lewy i prawy przycisk myszki i zobacz czy karta jest wykryta.

[#11] Re: pomocy z Zorro IV i HD 10 GB

@Prince, post #10

ale jak wrzuce do katalog libs plik ppc.library to odpala wszystko oraz 68060 i 68040 library to idzie wszystko OK?
CO to za plik ppc.library.debug?

Czy moge gdzieś zassać oryginalną dyskietke Phase 5 z instalacją Blizzarda PPC (Phase 5) 240 060/50?

Jest taka stronka?
Dzięki

[#12] Re: pomocy z Zorro IV i HD 10 GB

@martinflash, post #11

Nie wiem co to jest za plik .debug Jaka jest jego wielkość?
Dyskietkę zassiesz stąd: http://www.amiga-hardware.com

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem