[#1] jaki naj. tryb dla monitora 1084
Witam!
Jaki moge wybrać najlepszy teyb wyświetlania dla monitora 1084?
Amiga jest w Blizzardzie 1260, 97MB ramu.
Mam zainstalowany OS 3.9 i w workbenchu jest tylko tryb "PAL"
I gdzie moge pobrac ten tryb (może ktoś mi podeśle na maila?)

[#2] Re: jaki naj. tryb dla monitora 1084

@martinflash, post #1

Najlepszy to pojęcie względne. Zdrowszymi trybami są: NTSC i Euro36 ze względu na częstotliwość odświeżania. Lecz tryby te nie są wyświetlane na całym ekranie (zwężenie w pionie) i mają inne rozdzielczości.

[#3] Re: jaki naj. tryb dla monitora 1084

@Prince, post #2

A tryb Multiscan słyszałem że jest of na ten monitor?
Gdzie moge go ściągnąć?

[#4] Re: jaki naj. tryb dla monitora 1084

@martinflash, post #3

rozne tryby masz w katalogu storagemonitors ... aby je mozna bylo wybrac przegrywasz do devsmonitors ... reboot i beda dostepne ... a multiscan to na 1084 ci nie pojdzie
[#5] Re: jaki naj. tryb dla monitora 1084

@jezyk, post #4

Witam!
Właśnie próbowalem wszystkie i jedynie idzie mi najlepiejw PAL HiRES!
Dzięki

[#6] Re: jaki naj. tryb dla monitora 1084

@martinflash, post #5

Z drawera storage na partycji systemowej przegraj do Devs:monitors plik NTSC. Następniej wykonaj reset i włącz program Screenmode z prefs i tam ustaw NTSC:kires laced (640x400) teraz kliknij zapisz i włącz overscan. Ustaw obszar tekstu na 640x480 i już masz niezłą roździelczość. Teraz tylko w palette ustaw paletę tak, żeby jak najmniej migała tzn. obramówki okien w kolorze bardzo podobnym do wypełnienia okien.

Sam mam komodora i NTSC:hires laced tylko że mam kick 3.0 i system 3.1, ale instalacja ntsc jest taka sama. Naprawdę, nie ma co się męczyć w palu-ikony są bardzo wysokie, mało miejsca, kłopot z tapetami, programami, itd. itp.
Pozdrawiam, Orson

[#7] Re: jaki naj. tryb dla monitora 1084

@martinflash, post #5

Jesli PAL to lepszy bylby HiResLaced , MultiScan i tryby Dbl Ci nie pojda na tym monitorze , potrzebny bylby np M1438 lub inny multisynch , ewentualnie ScanDoubler i monitor od PC .

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem