[#1] Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??
Mam pewien dylemat. Otóż dzięki uprzejmości kolegi Ollo nabywam kartę MTec z procesorem 030 i tu nasuwa sie pytanie. Mam rev. płyty 2B a słyszałem ze karty Apollo nie lubują sie w tej wersji płyty. Czy dotyczy to również kart Mtec/030??

[#2] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@malin666, post #1

Nie sądzę. A to dlatego, że onegdaj miałem taką kartę i wprawdzie
moja Ami 1200 to była rewizja 1D 4, ale pamiętam, że pożyczałem ją
kumplowi, który właśnie miał płytę 2B i chodziła bez problemu (który z kolei potem nabył apollo 040/40 i też chodziła).
[#3] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@yackar, post #2

Z kart turbo, które mają "humory" i nie zawsze działają jak trzeba znam tylko Apollo i starą TRA Omega. O kłopotach z M-Tec'em nie słyszałem. Miałem kiedyś taką kartę (M-Tec 1230/42Mhz z wlutowanym na stałe 4MB RAM) i działała z płytami 1d1 oraz 1d4.

P.S. Skoro kolega Ollo jest uprzejmy, to może pozwoli Ci sprawdzić kartę zanim ją kupisz?

[#4] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@PopoCop, post #3

Mamy swój układ - nie moge zdradzic o co biega. Ale kolega Ollo sprawdzi ją przed wysłaniem u siebie na płycie 1D4. Jak bedzie cos nie tak to z nim pogadam moze cos doradzi. Oczywiscie jesli nie bedzie działac u niego na 1D4 to nie bedzie jej wysyłał

[#5] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@malin666, post #4

Dodam jeszcze że to Amiga z Escomu ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie

[#6] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@malin666, post #1

spoko, spoko :)
będzie śmigać 030 nie są takie kapryśne :)

[#7] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@11MASTEr, post #6

A jak ze zasilaniem?? Mam czarny zasilacz z Escomu i dysk 3.5 Seagate podłaczony pod gniazdo zasilania stacji dyskietek

[#8] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@malin666, post #7

uwierz mi, że wspomniany zasilacz pociągnie MatherBoard a1200 oraz kartę z 030 i ten hd, którego uzywasz bez problemu.

[#9] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@11MASTEr, post #8

A płyta główna nie bedzie przeciążona?? W końcu zasilanie z płyty bedą pobierac : FDD, HDD i 030 :D :D Zresztą zauważyłem że gdy stacja dyskietek pracuje dioda (od FDD ta pomaranczowa) na początku swieci coraz słabiej ażw końcu gasnie....Oso chodzi??

Ostatnia modyfikacja: 27.07.05 17:32
[#10] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@malin666, post #9

Nie martw się, 030 rzeczywiście pobiera mało prądu (w porównaniu do 68040). Ja w desktopie miałem 3.5 cala HDD, CDROM zasilany ze złącza FDD, BlizzardaIV (68030 50 MHz z koprocesorem), 16 MB ramu na zasilaczu od A500 (25 W) i wszystko chodziło b. stabilnie.
[#11] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@wali7, post #10

Ja zmienilem standardowy zasilacz na mocniejszy, gdy dokupilem CD-ROM...Przy wyjmowaniu szuflady gasl twardy dysk., bo sam CD-ROM ciagnal ok. 1A na napieciu 12V(wiekszosc CD-ROMow ciagnie tyle z dwunastki) a w standardowym jest tylko 500mili na 12V ... Nie wiem jak sprawa z dwunastka stoi w "ciezkim" zasilaczu piecsetkowym, bo nigdy takiego nie mialem, moze jest lepiej...
[#12] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@Masta Krishna, post #11

To nie był "ciężki" zasilacz, to był "lekki" zasilacz od A500 - czyli najlepszy Amigowy zasilacz do desktopowych Amig.
[#13] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@wali7, post #12

Nigdy takiego nie mialem i nigdy nie pamietalem, ktory jest lepszy... A jakos mi sie skojarzylo, ze "ciezszy"=mocniejszy :D
[#14] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@Masta Krishna, post #13

sprawa prosta - ciężki to konstrukcja transformatorowa - czyli przedpotopowa z ubiegłego stulecia ;), a lekki to zasilacz impulsowy - dużo mocniejszy mimo mniejszej masy...
[#15] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@wali7, post #14

I tak nie bede uzywał CDRomu. Czy "cięzki" zasilacz od A500 nie pracuje na tej samej zasadzie co zasilacze od C64?? One tez były cięzkie....Używałem jednego jako urządzenie do ogrzewania nóg :D

[#16] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@malin666, post #15

tak - to ten sam rodzaj konstrukcji (z tą różnicą że zasilacz do Ami wytwarza +5, +12 i -12 V, do C64 chyba tylko 5V, chociaż na 100% nie jestem pewien, bo C64 nigdy nie miałem). poza używaniem takiego ciężkiego zasilacza do celów grzewczych, warto go zatrzymać z uwagi na spory zapas stali w środku - gdy cena złomu będzie taka jak w zeszłym roku (czyli 4x wyższa niż teraz), to można go zanieść do najbliższej składnicy... ;)
[#17] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@wali7, post #16

Qrka a te zasilacze mogą sie spalić?? Ja podłaczyłem ten od C64 do prądu jakies 5 godzin temu (ale C64 jest wyłączone) i cały czas ogrzewam sobie na nim nogi...Ale fajno......Ale bedzie zajeżdzał ten zasilacz niemiłosiernie... :D

[#18] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@wali7, post #10

Jesteś pewien, że zasilacz od A500 ma 25W (z tego, co pamiętam to tyle miał oryginalny zasilacz od 1200-ki, a od 500 ki był mocniejszy ok50-60 W)
?
[#19] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@yackar, post #18

60 wat?? Fajny grzejniczek :D

[#20] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@yackar, post #18

pewien nie jestem, ale mam taki zasilacz w domu - mogę sprawdzić...
o ile dobrze pamiętam, to jednak było ciut ponad 25 W - bodajże 5V@5A, 12V@1A i -12V@0.1A, co razem daje 38.2 W maksymalnej mocy wyjściowej
[#21] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@wali7, post #20

Ja na takim zasilaczu od 500-ki ciągnąłem przez jakiś czas nawet A1200 z 060, HD+CDROM. Przy zwykłym zasilaczu od A1200 Dołożenie samego HD i CDROMU (+030) powodowało, że silnik od HD stawał w momencie jak CD się "rozpędzał".
[#22] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@malin666, post #17

po co ogrzewać w takie upały nogi?... :D
(szkoda prądu )

[#23] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@malin666, post #1

Ja też słyszałem, że Apollo różnie działaja (i to chyba nie tylko na 2B )
MTec chyba jest pod tym wzgledem lepszy, ale...
Jest sposób na poprawienie pł. 2B!
Chociaż u mnie apollo działało (też mam 2B), to jednak jest możliwość poprawienia płyty 2B (gdyby się okazało, że jednak są problemy).
Na Aminecie (de.aminet.net - nie na kazdym mirrorze ten plik jest) jest plik o nazwie mniej wiecej: "A1200fix" (jest on w katalogu "hard", i w którymś z 3 podkatalogów ;))
Jedyny problem, jaki moze być, to to, ze trzeba z leksza umieć posługiwać się lutownicą. (wszystko jest wyjaśnione po angielsku w dokumentacji w archiwum, tylko, że plik z dokumentacją jest w html - o ile dobrze pamiętam - i trzeba go troszkę poprawić, bo coś kolorki - przynajmniej u mnie - nie były za dobre i nie było widac tekstu )

[#24] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@Jarek, post #23

ja miałem cztery różne karty Apollo (jedna 1230 i trzy 1240 z różnymi procesorami) na dwóch różnych Amigach (jedna 1D1 i jedna 1D4) i nie miałem nigdy z nimi żadnych problemów
[#25] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@wali7, post #24

hehe to kup sobie taki zestaw:
sloty zorro II mikronika, cv64 3D, apollo i odpal to z kickiem 3.1 moze być w kościach albo mapowany:). Ja mam juz dosyc.
[#26] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@wali7, post #24

a miałeś płytę w wersji 2B? ...bo o taką tu chodzi
[#27] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@Fazior, post #25

wcześniej wspomniałem o przeróbce płyty 2B... może to by pomogło? ;) (przynajmniej dla pł. 2B)
Ja kiedyś miałem problemy z apollo + ZII + GFX (Picasso II)... i wtedy zamieniłem ZII na ZIV - problemy znikneły! :)

[#28] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@Fazior, post #25

Myślisz że spie na kasie?? :D :P

[#29] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@Jarek, post #26

2B nie - wiem że chodzi o tę wersję płyty, ale z tego co wiem, to akurat jest to jedna z lepszych wersji płyt A1200.
problemy Apollo na pewno miewa z płytami ZorroII Micronika (ale Elboxu już nie), zwłaszcza z Kickstartem 3.1.
dobór właściwego sprzętu do rozbudowy A1200 to jest swego rodzaju loteria (chociaż ja nigdy nie miałem problemów - a miałem już rózne Apollo, Blizzardy - 1230 i PPC, k. graficzne, płytę ZorroII Micronika i Mediatora Elboxu, a wszystko to pod A1200 i A4000... tak więc było tego sporo, bez zadnych problemów) - warto jednak popróbować - w końcu złozysz wszystko do kupy (za pierwszym razem powinno się udać - pamiętaj, że na PPA wszyscy piszący mają jakiś problem - nikt nie pisze tekstów w rodzaju "mam A1200 z BlizzardemPPC i PegasosaII połączone siecią. wszystko działa świetnie - pomóżcie!!!!" ;) stawiam 100 przeciw jednemu że na 1 przypadek problemowy przypada co najmniej 10 bezproblemowych...
[#30] Re: Karta MTec 030 i płyta ver. 2B??

@wali7, post #29

A zna któś sposób aby zmusić Mteca żeby widział 16 mb Fastu?? O ile wogóle istnieje taka możliwość :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem