[#1] Włacznik Turbo w TOWER E/BOX
Czy ktośmi może powiedzieć co daje włącznik Turbo w obudowie E/BOX?
Jak go włącze to się zapala:)
Ale co to w ogóle daje?
Mam PPC 240MHz 060/50.
Wyłącza i włacza co?
Dzieki

[#2] Re: Włacznik Turbo w TOWER E/BOX

@martinflash, post #1

Włączenie turbo przyspiesza Amigę (kości AGA i procesor) w EBoxie 15-krotnie, dzięki specjalnemu, wynalezionemu przez Elbox polu warpowemu wewnątrz obudowy.
Tak na serio, Ebox, jak każda obudowa od PC (tak, tak, to przerobiona obudowa PC) posiada przycisk i ledkę turbo do przęłączania częstotliwości zegara na starszych płytach PC. W Ami można to wykorzystać do włączania/wyłączania karty turbo (o ile ma stosowny wyłącznik), włączania/wyłączania FastRAMu (na kartach pamięci zazwyczaj jest zworka), czy choćby włączania wmontowanego dodatkowo wentylatorka... ograniczeniem jest wyobraźnia użytkownika ;)
[#3] Re: Włacznik Turbo w TOWER E/BOX

@wali7, post #2

coś chyba masz złe dane faktycznie to 16 i pół raza :)
mozna też włączać/wyłączać opcję MapROM w pewnych katrach turbo.

[#4] Re: Włacznik Turbo w TOWER E/BOX

@11MASTEr, post #3

16 i pół raza tylko przy dobrym uziemieniu obudowy, zazwyczaj oscyluje w okolicach 15x... pole jest bardzo wrażliwe na ładunki błądzące wewnątrz komputera :)
o Mapromie rzeczywiście zapomniałem, a miałem przecież BlizzardaIV który ma tę opcję włączaną zworką. Ma też zworkę szybkości Simmów - 70/60 ns - też można podpiąć do tego przycisku.
[#5] Re: Włacznik Turbo w TOWER E/BOX

@wali7, post #4

no to tera juz wiem :) ja miałem obok kwiatka więc ziemi było dużo - dlatego szybciej smigało

stosowanie w/w przycisku na zworce 60/70 to troche pomysł do bani bo po co zwalniać kompa?

[#6] Re: Włacznik Turbo w TOWER E/BOX

@11MASTEr, post #5

Po to aby pecet mógł nadążyć
[#7] Re: Włacznik Turbo w TOWER E/BOX

@Marek, post #6

I to jest prawidłowa odpowiedż na początkowe pytanie które zadałem na tym poscie:)
Amiga Rulez!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem