[#1] Amiga i internet
Witam

Posiadam Amigę 1200 Apollo 40/33MHz+FPU 16MB Fast, 1GB HDD 2,5''

Właśnie dokupiłem sieciówkę PCMCIA 3com589d-combo, skonfigurowałem wszystko, zainstalowałem MiamiDX i odpaliłem Voyagera i wszystko działa.

Jednak nigdy internetu na A1200 nie miałem i chcę spytać jakie oprogramowanie do poszczególnych zadań polecacie.
Co warto zainstalować, a czego nie, bo jednak jakis wybór jest.

Chciałbym też wiedzieć z tego względu bo chcę optymalnie wykorzystywać tę konfigurację.

[#2] Re: Amiga i internet

@chewek, post #1

A poinstaluj wszystko i sam wybierz co Ci najbardzej odpowiada.
[#3] Re: Amiga i internet

@chewek, post #1

WWW - IBrowse
FTP - AmiTradeCenter
GG - AmiGG
MAIL - YAM
NEWS - NewsCoaster
STOS TCP/IP - MiamiDX

To mi na ten moment przychodzi do głowy i z tego korzystam.
[#4] Re: Amiga i internet

@mailman, post #3

eee no taką samą ja mam i śmiga!!!
tylko czekam na neostrade i jak narazie telekompromitacja sie nie stara
a co do netu to zobacz w aktualnościach ppa był link do aweba dosyć dobry tylko ma problem z allegro
Pozdro

[#5] Re: Amiga i internet

@mailman, post #3

Dzięki wielkie, a nie wierzyłem, że moja Amiga "dożyje" kiedys czasów kiedy będzie podłączona do globalnej sieci.

A jednak
[#6] Re: Amiga i internet

@chewek, post #1

A jeszcze małe pytanko jaki OS polecacie na tę konfigurację, obecnie śmigam na 3.1

Czy np. 3.5 albo 3.9 nie są zbyt wymagające ?
[#7] Re: Amiga i internet

@chewek, post #6

Jeżeli masz możliwość to instaluj OS 3.9 jest znacznie lepszy niż 3.5.
Na 040-33 MHz , AmigaOS 3.9 będzie chodził dobrze, chociaż większego kopa da mu raczej posiadanie jakiejś karty graficznej, bo "cudowne" kości AGA zamulają wszystko :D
[#8] Re: Amiga i internet

@chewek, post #6

Posiadam AmigaOS 3.1

A1200 040/40 PPC/233 z GFX/LAN/SOUND na PCI, to mój jedyny komp w domu. Wszystko czego potrzebuje działa:

Oprogramowanie sieciowe:

www: IBrowse 2.3 demo z AmiSSL (Inteligo, Mbank)
e-mail: YAM 2.4p1
ftp: AmiTradeCenter
ssh: NapsaTerm
stos TCP: AmiTCP 4.0 demo
[#9] Re: Amiga i internet

@rjack, post #8

Zapomiałem dodać, że:

Gadu-gadu: używam GadAmi

A najchętniej zainstalował bym AmigaOS 4.0 Nie kupiłem AOS 3.5 i 3.9, gdyż nadal, to nie są systemy na PowerPC - jak powszechnie w naszym światku wiadomo. OS 3.1 nie trudno zaś upiększyć i usprawnić by był jeszcze bardziej funkcjonalny i niebrzydszy niż OS3.9
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem