[#1] YAM i kodowanie (ogonki)
Cześć.
Własnie dziś zainstalowałem sobie na Amisi YAM-a. Fajny, nie powiem, tylko nie mogę dać sobie rady z kodowaniem :( .
Chodzi o to, że maile wysyłane z YAM-a, odebrane pod Windą zamiast "ogonków" mają krzaki. Jak włączę w YAM konwersję AmigaPL->ISO-8859-2, to w Windzie są ogonki, natomiast ten mail odczytany w YAM-ie to klęska - krzaki. Ani w te, ani wewte. Klawiaturę mam ustawioną na usa-pl, i w Amidze ogonki są.
Jak to przeskoczyć? Pytanie pewnie dla Was proste, ale to mój 1-szy kontakt z YAM-em.
[#2] Re: YAM i kodowanie (ogonki)

@AlaN, post #1

yam preferencje:

opcja czytanie -> YAM:charsets/Latin2toAmigaPL
opcja pisanie -> YAM:charsets/AmigaPLtoLatin2

i powinno być wszytsko OK.

[#3] Re: YAM i kodowanie (ogonki)

@11MASTEr, post #2

I dodatkowo ręcznie, za pomocą edytora tekstu, w pliku konfiguracyjnym Yama zmienić ciąg ISO-8859-1 na ISO-8859-2. Edytor preferencji Yama tego niestety nie zmienia, a powinien.

[#4] Re: YAM i kodowanie (ogonki)

@AlaN, post #1

Ja zmieniłem kodowanie w systemie (AmigaOS 3.1) z AmigaPL na ISO. Wtedy w Yam-ie nie trzeba nic ustawiać z kodowaniem. Podobnie przegladarki netowe "nagle" rozumieją wtedy polskie znaczki.
[#5] Re: YAM i kodowanie (ogonki)

@AlaN, post #1

Dzięki za podpowiedzi. Jutro spróbuję i powiem co i jak.
[#6] Re: YAM i kodowanie (ogonki)

@rjack, post #4

w pliku prefs musisz i tak przeedytowac -1 na -2 bo inaczej bedzie zly naglowek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem