[#1] Amiga 4000 Scala Workstation CDROM help
Witam!
Dziś kupiłem cudo - Amiga 4000 Scala Workstation (zdjęcia poniżej).
Nie miała CDromu więc podpiołem na SLAVE normalny CD i jak zainstalowałem na nowo WB 3.1 to nie widzi CD mimo że CD0 jest w Devices/DosDrives.
Jak odpaliłem EIDE FIX to mi się wiesza instalacja w momencie dopisywania do startup-sequence.
Czy jest jakiś inny program, którym moge ten CD zainstalowac na tej amidze albo jakiś inny sposób?
Dzięki

Ancha jeszcze jedno pytanko co to za urządzenie (na ostatnim zdjęciu) wpięte w sloty Zorro?

[#2] Re: Amiga 4000 Scala Workstation CDROM help

@martinflash, post #1

Ale bomba !! Tez jeszcze nie widzialem takiego cuda !!
Ta karta na ostatnim slocie wchodzi do slotu Video - mógłbyś zrobić zdjęcie od strony slotów ?? Jest to jakiś sterownik do telewizorów - jakaś karta podglądowa (tak sądzę po gniazdach i chipie Philipsa na płytce)
Karta A3640 wygląda na normalną, bez żadnych przeróbek...
Co do sterowników CD-ROMa, do A4k jest inny niż do A1200 - ja mam a4000_atapi.device i działa bez problemu.
DODANO:
Mógłbyś jeszcze napisać jaki tam jest dysk twardy i jaki CD-ROM podłączasz ? Może one się gryzą ? A z tą kartą to może być jakiś genlock... jeszcze nie znalazłem

Ostatnia modyfikacja: 02.08.05 00:18
[#3] Re: Amiga 4000 Scala Workstation CDROM help

@DiloN, post #2

Sprawdz dokladnie, czy masz dobrze wpisane UNITy i device'a w CD0 ( zarowno w pliku tekstowym CD0 jak i w tooltypach-z tego co pamietam tooltypy sa "wazniejsze" niz to co w plku)

Ja do CD-ROMu polecam zwykle "atapi.device"...juz nie pamietam z jakiego pakietu bylo(CacheCDFS albo AllegroCDFS)... Chociaz osobiscie nigdy A4000 nie mialem i mozliwe, ze jest jakis specjalny sterownik(choc nie sadze)

Ostatnia modyfikacja: 02.08.05 17:43
[#4] Re: Amiga 4000 Scala Workstation CDROM help

@Masta Krishna, post #3

To gdzie mam wrzucić te atapi.device? Tam w WB do Devices/DosDrivers?
Nic nie kumam.
HELP!

[#5] Re: Amiga 4000 Scala Workstation CDROM help

@martinflash, post #4

Nieeee... Device wrzuca sie do DEVS: (najczesciej katalog devs na systemowej partycji) a w devs:dosdrivers amsz cos ala Deskryptor urzadzenia- musisz wyedytowac go zwyklym edytorem tekstowym i tam wpisac atapi.device i unit odpowiedni(0 - Master, 1 - Slave itd.)
[#6] Re: Amiga 4000 Scala Workstation CDROM help

@Masta Krishna, post #5

Zainstalowałem program ATAPI PNP z aminetu.
Wszystko teraz działa perfekcyjnie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem