[#1] nieprawdziwa Amiga i ogonki
Witam.

Jestem nowy na forum i to moj pierwszy post. Bez zebednych ceregieli przechodze do rzeczy.

Zainstalowalem sobie na nieprawdziwej Amisi (czyli na uae:) IBrowse i AmiGG. Wszystko dziala tylko jest male ale... nie mam kurde polskich ogonkow. Szlag mnie juz trafia bo probowalem to zmienic. W AmiGG widac to najbardziej bo brak polskich ogonkow jest zauwazalny nawet w pull-down menu. Czy ktos wie jak ten problem zazegnac? Moze jakies prefsy gdzies do tego sa albo cos. OS ktorego uzywam to 3.9. Z gory dzieki

Pozdrawiam
Wszystkich Amimaniakow :)
[#2] Re: nieprawdziwa Amiga i ogonki

@Red_Bullet, post #1

....ale to pytanie chyba do innego działu forum....

[#3] Re: nieprawdziwa Amiga i ogonki

@11MASTEr, post #2

Nie sadze... Dzial jest odpowiedni,bo ma kolega problem z systemem, a nie z emulacja...

Musisz zmienic czcionki na takie z PL w nazwie... A najlepiej na czcionki z kodowaniem w formacie ISO-8859-2(bo to obecnie obowiazujacy standard na Amidze-poza tym mniej zamieszania przy korzystaniu z netu)... Czcionki zmieniasz: W Prefsach Workbencha(Fonts) badz w prefsach kazdego programu osobno... Jesli chodzi o AmiGG to zmienisz je w preferencjach MUI (najlepiej Globalnych(w katalogu MUI badz tez Prefsach) i pousuwaj lokalne - katalog ENV:MUI <- wywal wszystkie pliki .prefs z nazwami programow)

Oprocz tego - jesli tego jeszcze nie masz(a chcesz) to ustaw sobie polski jezyk w prefsach Locale(wszystkie programy majace polskie tlumaczenie automagicznie beda mowic do Ciebie w ojczystym jezyku)
Najlepiej do listy dodac jezyki w takiej kolejnosci:
Polski
English

Aha - jeszcze mapa klawiatury tez by Ci sie przydalo zmienic na polska(bo moze tez nie masz) - rowniez w prefsach...

Czcionki, keymape i polska lokalizacje do Systemu i programow znajdziesz na necie, a moze nawet ktos zyczliwy Ci podesle...
Duza czesc katalogow("spolszczen") jest jeszcze w kodowaniu AmigaPL - poszukaj na forum - gdzies byl watek z linkiem do programu przekodowujacego wszystkie katalogi na ISO...

Ostatnia modyfikacja: 02.08.05 19:49
[#4] Re: nieprawdziwa Amiga i ogonki

@Masta Krishna, post #3

Okej, dzieki. Zabieram sie do roboty. Czy na aminecie jakies czcionki znajde? A przy okazji moglby mi ktos podac jakis przykladowy font (nazwa) zebym siedzial czego szukac. No i jak ktos pamieta nazwe tego programu do konwersji czcionek to bylbym wdzieczny gdyby podal nazwe.Co do keymapy to mam polskie znaki z pakietu WFMH Locale. Jednak nie wiedziec czemu nie dziala mi prawy Shift i strzalki, ale to chyba bardziej problem uae niz stricte systemowy.

Pozdrawiam
[#5] Re: nieprawdziwa Amiga i ogonki

@Red_Bullet, post #4

Np. ISOHelveticaPL, ISOCourierPL... Te co wymienilem lapia tez AmigaPL(oprocz bodajze ć, bo sie pokrywa z ISOwym ę)

Programik, o ktorym wspominalem sluzy do konwersji kodowania katalogow(spolszczen) z AmigaPL na ISO (nie czcionek)

A wracajac do czcionek to teraz wielu ludzi uzywa zwyklych czcionek TrueType (np. Ariala) ale w tym Ci nie pomoge...
[#6] Re: nieprawdziwa Amiga i ogonki

@Red_Bullet, post #4

nie wiedziec czemu nie dziala mi prawy Shift i strzalki

Nie, to nie problem WinUAE, tylko windy XP. Pod innymi windami nie ma tego problemu.

A jeśli chodzi o AmiGG - zerknij w preferencje, zakładka "inne". Tam jest coś takiego jak "wybór mapy klawiatury" - to ustawienie służy do przestawienia całego programu na wybrane kodowanie znaków, nie odnosi się tylko do mapy klawiatury. W razie problemów z automatycznym wykrywaniem ustawień systemowych, trzeba tutaj ręcznie poprawnie ustawić kodowanie polskich znaczków.

[#7] Re: nieprawdziwa Amiga i ogonki

@MinisterQ, post #6

Jest tak.

Zainsalowalem czcionki z ISO na poczatku. Locale mialem ustawione na Polski i Angielski. Z mui wyrypalem wszystkie pliki #?.prefs. W prefs:fonts ustawilem czciolni na te wlasnie ISO. W AmiGG na gornej belce juz sa polskie literki, natomiast w samym programie nie. To samo tyczy sie IBrowse. Niech mi ktos powie czy czasami nie trzeba miec oprocz czcionek jeszcze i lokalizacji ISO?? Przy okazji ziomek przywioz mi z reichu A4k 040/33 z preinstalowana masa softu, system jest 3.9, soft do netu jest (nie ma sieciowki ale to inna kwestia) i wystepuje ten sam problem. Juz naprawde sie zamotalem i niewiem o co chodzi. Niechce bezsensu mieszac w plikach zeby nie polozyc systemu. Jak ktos wie co jest piec to niech da znaka.

Pozdrawiam
[#8] Re: nieprawdziwa Amiga i ogonki

@Red_Bullet, post #7

Teraz musisz pozmieniac preferencje MUI, w nich tez sa czcionki do pozmieniania i to w wieeeeelu miejscach tych preferencji....
Zreszta konfigurowanie MUI(tapetki, czcionki, graficzki) to calkiem fajna zabawa jak masz troche zbednego czasu...
Cos tylko mi swita, ze do zmiany wielu preferencji potrzebne bylo zarejestrowane MUI, ale nie jestem pewien, czy do wszystkiego, czy akurat np. czcionki idzie pozmieniac w unregistered version...

Poszukaj prefsow MUI w katalogu, gdzie masz zainstalowane MUI albo w Prefsach(w roznych miejscach ludzie to trzymaja)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem