@Nawrócony z PC ;),
post #1
Nawrócony z PC ;) napisał(a):
> akcesoriów, ktróre podbudują mój sprzęt na tyle, ażeby ruszały
> na nim najnowsze, dobre programy graficzne (typu Photoshop, o
> podobnych możliwościach), może jakieś nowsze gry, playery
> filmów, empetrójek i oczywiście nadchodzący Amiga OS 4. Proszę
> zwrócić uwagę na fakt, że mam gołą "Przyjaciółkę" (pomijając
> HDD 400MB :P) i zaproponować także dysk twardy oraz CD-ROM, a w
Zacznijmy od systemu operacyjnego. Warto kupić OS 3.9, wtedy nie będziesz miał "kłopotów", np. z filesystemem. Poza tym Workbench będzie od razu ładny bez specjalnych zabiegów. Do 3.9 dołączone jest też oprogramowanie sieciowe. Przeglądarka stron www, program pocztowy.
Słowo kłopotów ująłem w cudzysłów ponieważ można obyć się bez AmigaOS 3.9 Wszystko można zainstalować ręcznie. Nie jest to trudne. Wystarczy wiedzieć o kilku rzeczach.
Niedawno rozbudowałem swoją Amigę. Stałem się posiadaczem Mediatora (sloty pci). Dokupiłem kartę Voodoo3 16MB, SoundBlastera 128 (używane na Allegro). Dokupiłem też kartę TV, której używam jako scandoublera. Jestem zadowolony z zakupów. Na Allegro można naprawdę dość tanio kupić używane rzeczy. Koniecznie musisz wyposażyć swoją Amigę w kartę graficzną.
Mediatora nabyłem w polskiej firmie Elbox http://www.sklep.elbox.com.pl/ , która jest ich producentem. Piszą, że Mediator i karta turbo z procesorem G3, G4 będzie pracowała z AmigaOS 4.0 i wtedy będzie można u nich tę kartę turbo kupić, co umożliwi normalne oglądanie filmów, tzw. divix. VideoCD jak najbardziej można na Amidze oglądać tylko trzeba mieć kartę turbo z procesorem PPC.
Z tego co piszesz odnośnie Twoich wymagań wobec sprzętu, to powinieneś nabyć kartę turbo z procesorem PPC.
Pamięć (simm 64MB) kupiłem na aukcji allegro (polecam) za 65zł. Mogę podać kontakt. Mam twardy dysk Seagate 60BG i nie mam z nim problemów. CD-ROMy podpinałem różne. Wszystkie dobrze działały z Amigą, podobnie twarde dyski. Proponuję dokupić kontroler fast-ata. Przyspieszy pracę urządzeń i będziesz mógł podłączyć 4 (np. 2 twardziele, nagrywarkę i CD-ROM), a nie 2.
> PS. Mój Kickstart ma numer 3.0, gdzie zatem mogę kupić wersję
> 3.1 (podobno starsze nie obsługują napędów CD, zgadza się?)?
Mając kartę turbo można załadować Kickstart 3.1 albo jakiś inny z pliku na dysku. Zatem nie trzeba kupować kości, jak już wcześniej ktoś napisał. Posiadając KS 3.0 też można używać CD-ROM-ów, nagrywarek, czytników DVD, tylko należy załadować odpowiednie sterowniki. Ja korzystam do obsługi CD-Rom-ów z systemu AllegroCDFS, który otrzymałam przy zakupie kontrolera dysków Fast-ata. Jeśli zdecydujesz się na AmigaOS 3.9, to tam już są sterowniki do CD-ROM-ów.
Możesz śmiało wysyłać pytania do mnie rjack1@wp.pl w razie jakichkolwiek wątpliwości czy kłopotów z rozbudową Twojego sprzętu. Postaram się je rozwiązać.