[#1] Polska czcionka dla Final Writer 5
Czesc!
Staram sie znalezc polska czcionke ktora by dzialala w tym programie. Kiedys taka mialem ale nie moge jej teraz znalezc. Moze nie szukam tam gdzie nalezy... Mniejsza z tym. Zachowalem sobie dokument w ktorym mialem zapisane jak uzyskac polskie litery, ale teraz, jak go ogladam i drukuje, zamiast polskich liter otrzymuje inne, np. æ zamiast ...eeeee.... o, "a" z ogonkiem. Jezeli dobrze pamietam to byla czcionka ttf TimesNewRoman zmieniona przez kogos w taki sposob aby uzyskanie polskich liter bylo latwe. Zeby uzyskac powyzsza litere wystarczylo nacisnac powiedzmy "Alt + g" i wtedy "a". Jezeli ktos cos o tym wie prosze dac mi znac. Dzieki.
[#2] Re: Polska czcionka dla Final Writer 5

@Wojtek Laniewski, post #1

Do czcionet TrueType jedyne, co musisz zrobić, to załadować tabelę translacji z AmigaPL (albo ISO-8859-2) na unicode i to w zasadzie wszystko, w systemie czcionka będzie widziana jak normalna z polskimi znakami.

Na PPA z tego co pamiętam jest opis jak to zrobić.
[#3] Re: Polska czcionka dla Final Writer 5

@Wojtek Laniewski, post #1

Nie używam FW. Używałem pakietu ttf.library z ttftools oraz tej tablicy. Przy WW7 używałem Verdany, a TimesNewRoman nie chciał wyświetlać polskich literek. Natomiast w AW to już wogóle nie mogłem nic po polsku TTFem napisać. W Aminecie jest jedna postscriptowa chyba czcionka CGTimesPL. Niestety jej jakość pozostawia wiele do życzenia.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem