[#1] Klopotliwa instalacja CD Asus x36 w A1200.
Witam serdecznie,
Poruszany temat wielokrotnie, niemniej nie moge znalezdz odpowiedzi na
moj problem. Mam A1200, proc 030/50 phase V, 16 ramu, hdd 2.5c 6gb IBM, i cd rom asusa x36(atapi), system 3.9, zasilacz amigi, plus 200w z pcta do zasilania odrebnie cdromu. System zgrany na dysk mojej amigi od znajomego z uwagi na brak ( wowczas ) odpowiednich przelotek.

Po mount cd0: wyskakuje
Błąd: Nie moge znależć któregoś z poniższych słów kluczowych:
Surfaces, BlocksPerTrack, LowCyl, HighCyl,Device

HDTOOLBOX natomiast pokazuje: ASUS CD-360 ( po wlaczeniu rusza naped)

w IDH0:Storage/CD0
Filesystem=L:CacheCDFS ( W L faktycznie jest)
Device="scsi.device" ( w Devs mam jedynie CD.device a w Devs/DosDrivers tylko MAC0, PIPE, VNC i VNR )
Unit=1 ( Dysk 2.5 calowy standartowo jest jako master, a w cd zwora na slave )
Flags=0
Surfaces=1
BlocksPerTrack=351000
LowCyl=0
HighCyl=0

zeby bylo zabawnie znalazlem drugi CD0 z niepelnymi zmiennymi chyba IDH0:Storage/DosDrivers/CD0 a tu:
Filesystem=L:CDFileSystem
BRAK DEVICE
BRAK BLOCKS PER TRACK
LowCyl=0
HighCyl=0

Zaznaczam ze dopiero poznaje shella i os amigi, i ciut boje sie jeszcze edytowac te konfigi, choc cos mi sie wydaje ze dwa pliki CD0 to o jeden za duzo, zwlaszcza ze ten w Storage/DosDrivers wydaje sie byc jakis okrojony.

BARDZO, Bardzo Prosze o pomoc.

PS. Przy uruchamianiu systemu czasem pojawia sie System volume not validated .... jest na to jakas prosta rada?

[#2] Re: Klopotliwa instalacja CD Asus x36 w A1200.

@Orona, post #1

Plik CD0 powinien sie wlasnie znajdowac w:

SYS:Storage/DosDrivers/

W pliku ktory podalej jako drugi wlasnie nie ma slow kluczowych kore podales na poczatku posta.
Przegraj plik CD0 z SYS:Storage do katalogu ktory podalem i powinno zadzialac.
[#3] Re: Klopotliwa instalacja CD Asus x36 w A1200.

@Phibrizzo, post #2

Wykryty i zamontowany poprawnie :) juz dawno mnie taki drobiazg nie ucieszyl :) Pieknie dziekuje

A ten komunikat przy starcie systemu?
tzn.: System volume not validated

Po retry zazwyczaj os 3.9 laduje sie poprawnie, dodam ze fizycznie mam ks 3.0, a 3.1 wgrywany jest po 1szym resecie.
[#4] Re: Klopotliwa instalacja CD Asus x36 w A1200.

@Orona, post #3

"... not validated " pokazuje sie wtedy jesli zrobisz reset komputera w czasie zapisywania czegos na dysk.
Co pokazuje komenda INFO? (kolumna STATE)
[#5] Re: Klopotliwa instalacja CD Asus x36 w A1200.

@Orona, post #3

Poczekaj chwilę, niech się dysk uporządkuje.
Dysk przez kilka(naście) minut będzie ostro "mielił". Gdy dioda od odczytu/zapisu HD zgaśnie, znaczy że po robocie :)
Czas trwania operacji zależy od ilości danych koniecznych do "przemielenia" i szybkości transferu.

p.s. użyłem słowa "mielić" w sensie "porządkować"

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem