[#1] Apollo 1240-HELP!
Mam problem z moją nową kartą turbo Apollo 1240/40 64fast. Chodzi o to, że system wiesza się ot tak po prostu- na zamykaniu okien, otwieraniu ich i innych bzdurach. Czy odłączenie drugiego simma pomoże a jeśli tak to czy nie będe musiał coś przezworkować gdy go wyjmę??? HELP!!!

[#2] Re: Apollo 1240-HELP!

@Orson, post #1

Sprawdz temp. 040 - jak bedzie bardzo cieply pomysl nad lepszym chlodzeniem, albo problemy z pradem.

[#3] Re: Apollo 1240-HELP!

@11MASTEr, post #2

Orson ma kartę z radiatorem i wiatrakiem, Amigę ma w towerce, karta trochę się giba na jedną stronę, ale zablokował ją klockiem LEGO więc teraz stoi prosto. Zasilacz też ma porządny (230W).

P.S: Też mam Apollo040/40 + 32Fast, mały radiatorek, zasilacz mocny A500, i wszystko chodzi idealnie :D. Ciekawie czy wytrzyma jeszcze FastAtę i CD-ROM?

[#4] Re: Apollo 1240-HELP!

@Korni, post #3

1) radiator + wiatrak = niekoniecznie musi dobrze chlodzic zalezy jak dobrze zamontowany/przyklejony jest radiator (jesli sa powietrzne luki to nawet 2 coolery nic nie pomoga)
2) zalezy jaki cooler jesli na 12v to ok jesli na 5v to juz mniej ciekawie poniewaz 040 potrzebuje wlasnie te 5v i tym sposobem przechodzimy do zasilania..
3) moze miec nawet zasilacz 400w ale jesli ma jakies zle/niedokladnie wykonane przejsciowki zasilania to problem pradu powraca
4) jesli jednak hardware jest dobry to pozostaje soft czyli nieodpowiednia wersja 040library lub inne nieodpowiednie wersje programow/patchy itp.
:D

[#5] Re: Apollo 1240-HELP!

@11MASTEr, post #4

(ORSON)

Grzyb nie chce mnie wylogować z Aetriess, ale przejdę może do sprawy:

1. Wiatrak jest przestawiony na 5V (jak go przestawić na 12V?)
2. 040 nawet bez wiatraka powinno działać
3. Czy gdy wyjmę "drugiego" Simma to czy muszę coś przezworkować?

[#6] Re: Apollo 1240-HELP!

@Aetriess, post #5

1) inny wiatrak - sa na 5v i na 12v z tym ze ten 12v pojdzie na 5v a ten 5v nie (niby tez ale tylko na chwilke)
2) i dziala tylko jeslki masz obudowe i slaba cyrkulacje ciepla wtedy beda zwiechy
3) nie trzeba btw moze to problem walnietej pamieci albo gryzacych sie wzajemnie simmow (takie rzeczy sa czeste jesli pamieci nie sa z tej samej stajni/firmy)

[#7] Re: Apollo 1240-HELP!

@Korni, post #3

Apollo nie konieznie dziala stabilnie jak jest prosto w slocie. Proponuje podoginac styki szpilka i dopiero kombinowac... niestety z apollo takie problmy to nie nowosc
[#8] Re: Apollo 1240-HELP!

@Orson, post #1

Musisz pozbyć się z płyty głównej Amigi 6 kondensatorków. To znany problem. Nic tutaj nie da cudowanie z zasilaniem, radiatorami, i innymi cudami na kiju.
Poszukaj na sieci opisu, albo zgłoś sie dziś do mnie na priv, wieczorem.

[#9] Re: Apollo 1240-HELP!

@MinisterQ, post #8

oba simmy są tej samej firmy, nawet tak samo wyglądają. Apollo siedzi prosto w slocie turbo. poprzedni właściciel proponuje dociśnięcie CPU- podobno jest on na przystawce i mógł się wysunąć w czasie transportu (przebył ponad 400km)
Gdzie są te kondensatorki???
Mam obudowę tower i radiator od Pentium na Cpu (na radiatorze wiatrak Cyrix 686)

[#10] Re: Apollo 1240-HELP!

@Orson, post #9

poprzedni właściciel proponuje dociśnięcie CPU- podobno jest on na przystawce i mógł się wysunąć w czasie transportu (przebył ponad 400km)

Pomimo tego jest to bardzo mało prawdopodobne. Te procesory trzymają się bardzo dobrze swoich podstawek.

Gdzie są te kondensatorki???

Znajdują się po przeciwległej stronie, względem kości ROM. Miniaturki, montaż powierzchniowy. Nie powiem Ci teraz dokładnie o które chodzi, bo jestem w pracy, i nie mam dostępu do płyty amigi.

[#11] Re: Apollo 1240-HELP!

@MinisterQ, post #10

W necie nic nie znalazłem na ten temat. Jak wrócisz z pracy to obejrzyj płytę Ami (ew. dorzuć fotkę) i opisz jak zrobić operację usunięcia kondensatorów.

[#12] Re: Apollo 1240-HELP!

@Orson, post #11

Jeżeli będziesz chciał przerobić płytę główną do działania z Apollem i nie wiesz jak się do tego zabrać (lub nie znasz nikogo kto by temu podołał)
to mam namiary do znajomego Amigowca ze Skarżyska notabene świetnego elektronika, który niejedno z Ami robił. Jest bardzo użyteczny i jak zagadasz to Ci przeróbkę zrobi za przysłowiowe piwo :)
[#13] Re: Apollo 1240-HELP!

@yackar, post #12

No w zasadzie nie znam się na elektronice, jednak gdybym wiedział co konkretnie trzeba zrobić to może cośbym zdziałał. Swoją drogą to Apollo mnie dobija. Dzisiaj przestało widzieć 32fastu, ciekawe co będzie jutro?? Pewnie będzie widziało całe 64, ale jak mi sformatuje dysk...

Już nie wiem co robić. Może podaj jego numer tel. i adres na mój adres mailowy (theorson@interia.pl) to pojadę do niego z amiszką.

[#14] Re: Apollo 1240-HELP!

@Orson, post #13

Zanim zdecydujesz się na usunięcie kondensatorów wyjmij i przeczyść kości MACH na karcie turbo (te duże kwadratowe). Też miałem Apollo i podobne problemy. Po przeczyszczeniu styków w tych kościach (nie zaszkodzi przeczyścić i pozostałe styki - najlepiej spirytusem bo to magiczny płyn ;) ) moja karta zachowywała się wzorowo i byłem z niej bardzo zadowolony. Kondensatorów nie ruszałem.
By poprawić sytuację napięciową możesz zasilić wentylator bezpośrednio z zasilacza.

[#15] Re: Apollo 1240-HELP!

@Orson, post #11

Więc tak: elementy o których piszę znajdują się po "tylnej" stronie płyty amigi (po przeciwległej stronie względem ROMów, i innych scalaków). To czego szukamy znajduje się niemal centralnie POD kością ALICE, z drugiej strony płyty. Są to po kolei (wg. oznaczeń na płycie): E126C, E127C, E125C, E127C, E129C, E127C. NIE RUSZAĆ REZYSTORÓW które są obok, i ich oznaczenia kończą się literą R, np. E127R.
Po tej operacji wystarczy złożyć amigę, odpalić, i cieszyć się stabilnym sprzętem, nawet bez dociskania MACHów. ;)

[#16] Re: Apollo 1240-HELP!

@nex_t, post #14

Przedmuchałem całą kartę i jak na razie chodzi dobrze. Dzisiaj już widzi całe 64fastu i gdy tłukłem przez pół godziny Paybaka (niestety tylko 1.0) ani jednej zwieszki. Sprawdzę jeszcze te kości MACH. Swoją drogą wiatrak jest zasilany z zasilacza bezpośrednio. Będe czyścił kartę kilka godzin-może coś się poprawi.

[#17] Re: Apollo 1240-HELP!

@Orson, post #16

Względny spokój przed burzą
Humorki Amigi będą dalej, bez tych kondensatorów będzie święty spokój. :)

[#18] Re: Apollo 1240-HELP!

@MinisterQ, post #17

Mi jak narazie wszystko pięknie chodzi. Ten procek na Apollo Orsona wygląda tak jak bybył wymieniany. Na mojej karcie niewystaje tak jak na Orsona. Zaraz zamontuje sobie FastAtę, ciekawe czy mój zasilacz to wytrzyma. Narazie sprawuje się doskonale. Swoją drogą i tak muszę wyposażyć w lepszy, bo bez CD-ROMu to już nie wytrzymam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem