[#1] Kilka pytań do znawców Amigi

1) Znalazłem najnowszy (chyba) flash update do kart CyberStormMKIII/PPC datowany na 12.10.2001 Tam w readme był taki fragment:

for a Blizzard PPC 040(SCSI/NOSCSI) use BlizzPPC040Update
for a Blizzard PPC 060(SCSI/NOSCSI) use BlizzPPC060Update
for a CyberstormPPC with a 128KB Flash use PPCUpdate
for a CyberstormMK3 with a 128KB Flash use MK3Update

for a *DCE* CyberstormPPC with a 512KB Flash use BigPPC040Update
for a *DCE* CyberstormMK3 with a 512KB Flash use BigPPC060Update

Czyli wychodzi, że karty DCE mają większą pamięć flash. Ponieważ mam właśnie kartę DCE chciałem użyć tych większych plików.
Niestety w archiwum nie było BigPPC060Update ani BigPPC040Update i w związku z tym moje pytanie czy ktoś może w swoich archiwach ma te pliki lub wie gdzie je można znaleźć?

2) Czy używając CGX można się jakoś pozbyć trybów PAL ze screenmode i innych requesterów (żeby były ukryte i nie pokazywały się w requesterach, podobnie jak da się to zrobić z trybami 15bit)? Jeżeli tak to jak to zrobić?

3) Jak można zmienić nazwę karty wyświetlaną przed danym trybem graficznym we wspmnianym wcześniej screenmode? Chodzi mi o wyświetlany "CVisionPPC:640x480..." - chcę zmienić to "CVisionPPC" na coś innego np Permedia2 ale prosta zmiana nazwy ikony w devs:monitors/ nic nie daje. Może ktoś robił coś podobnego i wie co trzeba zmienić?

4) Używając kart pod P96 (PicassoIV) mogłem przy użyciu MCP wyświetlić na górnej belce informacje o pamięci na karcie graficznej. W tej chwili z CGX (CyberVisionPPC) tego nie mogę - czy jest jakiś patch na CGX/MCP umożliwiający wyświetlanie na górnej belce informacji o pamięci na karcie?
[#2] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@amigafan, post #1

Czy używając CGX można się jakoś pozbyć trybów PAL ze screenmode i innych requesterów

Mozna, niestety nie pamietam jak to ktos zrobil. Ale ogolnie nie ma sie czym przejmowac. Gdy jest zainstalowany CGX, to jest on defaultowym sterownikiem i wszystkie promowalne programy beda sie odpalaly na GFX (nawet bez promotora, ale. warto jednak dla kontroli miec np. NewMode).
[#3] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@amigafan, post #1

Nie znalazłeś nic nowego :) Jak widzisz zresztą po dacie. A jeśli chodzi o CSPPC to DCE nic w nim nie zmieniło i dalej jest możliwość podłączenia tylko 128MB. Może dlatego nie ma tego programu.
[#4] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@kmilota, post #3

Wiem, że to nie jest nic nowego, bo znalazłem to w swoich archiwach a nie w necie ;) tyle, że zastanowił mnie brak wspomnianych 512kb plików (wcześnij nie zwróciłem na to uwagi bo świadomie zostałem przy wersji 1.5 firmware`u bo z najnowszą 1.6 nie działa CGXv3)
[#5] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@amigafan, post #1

I po raz kolejny nie dostałem odpowiedzi na moje pytania :(
Chyba mam pytania na zbyt wysokim poziomie wiedzy Amigowej.
Niestety wygląda na to, że jak ktoś zapyta o coś więcej niż "jak podłączyć twardy dysk do A1200" to wywołuje konsternację i nikt nie wie co odpowiedzieć.
Czyżby nikt już nie używał poważnie Amigi, nie stara się dowiedzieć więcej o AmigaOS i nie miał większej wiedzy ponad to "jak podłączyć HDD i CD-ROM do A1200"?
Jeżeli Polskim Amigowcom AmigaOS służy jedynie do przestawiani ikonek a do wszystkiego innego używają peceta to nic dziwnego, że nie ma zainteresowania nowymi Amigami (też bym nie chciał wydawać 3000pln tylko po to żeby sobie poprzestawiać ikonki).

Ostatnia modyfikacja: 24.08.05 11:42
[#6] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@amigafan, post #1

1) Nigdy CSPPC nie miałem, moje boje z PPC ograniczają się do BPPC.
Z informacji przez Ciebie przekazanych wynika, że plików BigPPC0x0Update trzeba użyć tylko wtedy, jeśli ma się CSPPC z DCE ORAZ 512kB Flashem.
Szybka wycieczka do dr. Google daje odpowiedź (przkazaną przez DCE), że karty CSPPC produkcji phase5 i DCE niczym się nie różnią, a już na pewno nie większym Flashem, bo wtedy byłyby w nim również ppc.library i 680x0.library, a to się równa problemom z WarpUP tak jak ma to miejsce przy BPPC, jeśli nie użyje się BPPCFix.
Reasumując CSPPC z DCE i 512kB Flashem raczej nie wyprodukowano i wystarczy użyć PPCUpdate, żeby zaktualizować firmware karty.

2) Opcji typu "Fake Native Modes" jak w P96 CGX nie oferuje. Być może jest jakieś obejście na to, ale ja go nie znam i nigdy nie potrzebowałem.

3) Nie wiem.

4) CGX w przeciwieństwie do P96 nie daje możliwości monitorowania ilości pamięci karty graficznej.

Ostatnia modyfikacja: 24.08.05 12:25
[#7] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@amigafan, post #5

Może za krótko czekasz na odpowiedzi?

Amigowców jest coraz mniej i nie każdy wie/pamięta wszystko na jej temat, więc trzeba cierpliwie czekać, a nie się irytować i oskarżać.

A może szybciej byłoby gdybyś google odwiedził?
[#8] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@amigafan, post #5

I po raz kolejny nie dostałem odpowiedzi na moje pytania

1. Poniewaz pytania sa nietypowe
2. Moze z 5 uzytkownikow A4000 (ktorzy odwiedzaja to forum), nie ma takich zachcianek i porostu uzywaja kompa ;)

Reszta, np. ja maja a1200 :)

Czyli wychodzi, że karty DCE mają większą pamięć flash. Ponieważ mam właśnie kartę DCE chciałem użyć tych większych plików.
Niestety w archiwum nie było BigPPC060Update ani BigPPC040Update i w związku z tym moje pytanie czy ktoś może w swoich archiwach ma te pliki lub wie gdzie je można znaleźć?

A po co ci to? Jezeli nie znalazles na stronie DCE, a CyberstormPPC dziala Ci z normalnym Flashem to sie nie przejmuj ze "zostalo troche wolnego miejsca" :)
W sumie to to tylko program.

2) Czy używając CGX można się jakoś pozbyć trybów PAL ze screenmode i innych requesterów (żeby były ukryte i nie pokazywały się w requesterach, podobnie jak da się to zrobić z trybami 15bit)? Jeżeli tak to jak to zrobić?

Nikt tego nie praktykowal, poniewaz przewaznie ten kto kupil A4000 mial na mysli uzywanie takze PALu (genlocki, grabbery i p******ki do TV). Chocby mial dodatkowa karte w Palu, to tryby AGA zawsze sie przydadza. Nawet ja mimo ze mam BVision czesto uzywam Palu i jest mi potrzebny.

3) Jak można zmienić nazwę karty wyświetlaną przed danym trybem graficznym we wspmnianym wcześniej screenmode? Chodzi mi o wyświetlany "CVisionPPC:640x480..." - chcę zmienić to "CVisionPPC" na coś innego np Permedia2 ale prosta zmiana nazwy ikony w devs:monitors/ nic nie daje. Może ktoś robił coś podobnego i wie co trzeba zmienić?

Bezsensowana zachcianka ;)
A po co cos zmieniac? Aby zamaskowac ze to nie CyberVisionPPC i nie CGX?

4) Używając kart pod P96 (PicassoIV) mogłem przy użyciu MCP wyświetlić na górnej belce informacje o pamięci na karcie graficznej. W tej chwili z CGX (CyberVisionPPC) tego nie mogę - czy jest jakiś patch na CGX/MCP umożliwiający wyświetlanie na górnej belce informacji o pamięci na karcie?

Nigdy nie bylo mi to potrzebne i nie zabraklo mi pamieci graficzej pod CGX na BVision (8MB). Raczej pare razy doprowadzilem do fragmentacji 128MB ramu i musialem recznie zresetowac kompa. Na pececie tez jakos nie widac informacji o pamieci graficznej ;)
[#9] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@amigafan, post #5

I po raz kolejny nie dostałem odpowiedzi na moje pytania

1. Poniewaz pytania sa nietypowe
2. Moze z 5 uzytkownikow A4000 (ktorzy odwiedzaja to forum), nie ma takich zachcianek i porostu uzywaja kompa ;)

Reszta, np. ja maja a1200 :)

A po co ci to? Jezeli nie znalazles na stronie DCE, a CyberstormPPC dziala Ci z normalnym Flashem to sie nie przejmuj ze "zostalo troche wolnego miejsca" :)
W sumie to to tylko program.

2) Czy używając CGX można się jakoś pozbyć trybów PAL ze screenmode i innych requesterów (żeby były ukryte i nie pokazywały się w requesterach, podobnie jak da się to zrobić z trybami 15bit)? Jeżeli tak to jak to zrobić?[/2]

Nikt tego nie praktykowal, poniewaz przewaznie ten kto kupil A4000 mial na mysli uzywanie takze PALu (genlocki, grabbery i p******ki do TV). Chocby mial dodatkowa karte w Palu, to tryby AGA zawsze sie przydadza. Nawet ja mimo ze mam BVision czesto uzywam Palu i jest mi potrzebny.

[i]3) Jak można zmienić nazwę karty wyświetlaną przed danym trybem graficznym we wspmnianym wcześniej screenmode? Chodzi mi o wyświetlany "CVisionPPC:640x480..." - chcę zmienić to "CVisionPPC" na coś innego np Permedia2 ale prosta zmiana nazwy ikony w devs:monitors/ nic nie daje. Może ktoś robił coś podobnego i wie co trzeba zmienić?[/2]

Bezsensowana zachcianka ;)
A po co cos zmieniac? Aby zamaskowac ze to nie CyberVisionPPC i nie CGX?

[i]4) Używając kart pod P96 (PicassoIV) mogłem przy użyciu MCP wyświetlić na górnej belce informacje o pamięci na karcie graficznej. W tej chwili z CGX (CyberVisionPPC) tego nie mogę - czy jest jakiś patch na CGX/MCP umożliwiający wyświetlanie na górnej belce informacji o pamięci na karcie?

Nigdy nie bylo mi to potrzebne i nie zabraklo mi pamieci graficzej pod CGX na BVision (8MB). Raczej pare razy doprowadzilem do fragmentacji 128MB ramu i musialem recznie zresetowac kompa. Na pececie tez jakos nie widac informacji o pamieci graficznej ;)
[#10] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@Andrzej Drozd, post #8

Zgadza się. Sam mam A4000 i PAL jest ni nieraz potrzebny. A co do sprawdzania pozostałej pamięci na karcie graficznej, to do tego nadaje sie tylko P96. CGX nie ma takiej opcji.
[#11] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@Andrzej Drozd, post #8

Od razu coś konkretnego ;)

Moze z 5 uzytkownikow A4000 (ktorzy odwiedzaja to forum), nie ma takich zachcianek i porostu uzywaja kompa

BVisia to praktycznie to samo co CVPPC więc mając BVision można odpowiadać na pyt dot. CSPPC.

Bezsensowana zachcianka

Samo posiadanie Amigi jest "zachcianką" i lubię sobie wymyślać jakieś nietypowe rzeczy :D

Na pececie tez jakos nie widac informacji o pamieci graficznej

Na pececie nic nie widać - Amiga ma tę przewagę, że daje użytkownikowi pełną kontrolę.

Ostatnia modyfikacja: 24.08.05 22:56
[#12] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@lord_spider, post #6

A czy można prosić o link bo ja na google też szukałem i nic nie znalazłem.

AD2 i AD4 - Zawsze wolałem P96 od CGX i szkoda, że nie obsługuje on CSPPC/BVision.
[#13] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@amigafan, post #12

O plikach BigPPC0x0Update można poczytać tutaj.

Ja też wolę P96, bo działa szybciej niż CGX (np. w przypadku CV64 P96 jest o ok. 1,5 raza szybsze niż CGX4), ale niestety autorzy Picasso nie posiadają wystarczających informacji na temat BVision i CVision i dlatego sterownika nie ma
[#14] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@lord_spider, post #13

No i wszystko jasne - nie znam niemieckiego więc nie mogłem sobie tego przeczytać :D
[#15] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@lord_spider, post #13

Jak już dostaję tyle odpowiedzi to mam jeszcze jedno "wyszukane" pytanie.
Na stronach o Amigowym hardware można przeczytać, że A4000 (desktop i tower) posiada w przeciwieństwie do A1200 buforowany interfejs IDE.
Co to właściwie jest i na czym w wypadku A4000 polega i co to daje w porównaniu do A1200?
Czy jest to przyczyną braku dla A4000 przelotek umożliwiających podłączenie 4 urządzeń IDE (w rodzaju 4xeide), których na A1200 jest pełno?

Ostatnia modyfikacja: 25.08.05 10:10
[#16] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@amigafan, post #15

Nie wiem ja rozumieć buforowany, wg mnie dzięki temu urządzenia nie blokują się nawzajem podczas jednoczesnego korzystania z kontrolera IDE, dzięki czemu transfer jest nieco szybszy. Prosze znawców o dokładne wyjaśnienie istoty buforowania kontrolera IDE.

Kontroler A1200 nie jest buforowany, ale adapter 4xEIDE Elboxu już to buforowanie dodaje.

Do kontrolera A4000 też są rozdzielacze na 4 urządzenia, np. ten.
[#17] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@lord_spider, post #16

Po co od razu takie cudo. Wystarczy zrobic taki kabelek jak był podany w Magazynie Amiga. U mnie to działało. Nie wiem dlaczego amigafan uważa że kontroler IDE w A4000 różni się od tego w A1200.
[#18] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@kmilota, post #17

Dlatego, że np. na amiga.resource.cx jest napisane
"Unlike the A1200 the A4000T has a buffered IDE port"
na amiga-hardware.com też jest o tym wspomniane przy A4000D.

Ostatnia modyfikacja: 25.08.05 20:11
[#19] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@amigafan, post #18

Ciekawe. Jednak w praktyce nie widać różnicy w działaniu tych kontrolerów,
[#20] Re: Kilka pytań do znawców Amigi

@kmilota, post #19

Nie wiem czy to buforowanie przypadkiem nie pomaga na gryzące się ze sobą napędy. Co dość często zdarza się na A1200
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem