[#1] Brak HD
Pokusiłem się o instalację MOSa na swojej Amidze, wnioskując z postów nie można tego instalować na FFS, chciałem zainstalować SFS i tu zaczął się problem którego w życiu bym sie nie spodziewał:
Chciałem zainstalować SFS
Na nowo podpiętym HD (zamiast CD bo mogę mieć tylko 2 urządzenia na taśmie) ustawiłem w HDTollboxie (z OS 3.9) CustomFileSystem i wedle instrukcji utawiłem identyfikator na 0x53465300, wielkość bloku zmieniłem na 512. Dysk nie jest widziany w sysytemie. Mounter go widzi, podobnie jak HDTB, lecz montowanie Mounterem nic nie daje. System nie widzi dysku. W EarlyStartup również go nie widać. Mam w L: kilka wersji SmartFileSystem i za każdym razem to samo.

Dodam, że ten sam HD po FFS jest widziany z problemami. Na początku nie jest widziany, pomaga mounter. Oba dyski na pewno się "gryzą", dysk główny musi być Master, a ten z którym walczę, na Slave.

Dysk główny (Master): Seagate Medalist 2520
Dysk "error" (Slave): Caviar 22500
Są to małe dyski po około 2 i 2.3 giga.

A może chodzi tu o przekroczenie bariery 4 giga? (niewiele ala zawsze)
Kiedyś miałem zainstalowany SFS na innym HD i działał.

[#2] Re: Brak HD

@Prince, post #1

Problem rozwiązany. Mam w końcu SFS. Nie mam pojęcia co było przyczyną, zapisałem jeszcze raz RDB i dysk chodzi. (MOS też)

[#3] Re: Brak HD

@Prince, post #2

może własnie o to chodzi, że za poprzednim razem RDB nie było zapisane?...
[#4] Re: Brak HD

@Jarek, post #3

Głowy za to nie dam, wydaje mi się że zapisywałem, ale w pośpiechu mogłem zrobić jakiś błąd.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem