[#1] Amiga 500 - przełącznik dodatkowej pamięci
Mam A500 z dodatkową pamięcią 512MB slow pod klapką. Od tej pamięci jest wyprowadzony przełącznik na zewnątrz który ją włącza/wyłącza. Pytanie - po co? Co daje mi ograniczenie pamięci Amigi do 512MB? Rozumiem przełączanie pomiędzy 1MB Chip/512 Chip 512 Slow ale takie coś?
[#2] Re: Amiga 500 - przełącznik dodatkowej pamięci

@conrdd, post #1

Jakieś dawno zapomniane gry z zapadłych lat 80-tych mogły tego wymagać. W każdym razie gdy ja kupowałem nową A500 + rozszerzenie A501, to w sklepie włożono mi taki przełącznik. Użyłem go raz z ciekawości - żeby sprawdzić, co pójdzie na 0,5MB.
[#3] Re: Amiga 500 - przełącznik dodatkowej pamięci

@conrdd, post #1

mozesz sobie poprowadzic ten przelocznik do JP8 na plycie i przelaczac 1 MB CHIP i 512chip/512slow (o ile plyta jest w rev wiekszej niz 5a) lub calkowicie wylaczyc pamiec pod klapka
[#4] Re: Amiga 500 - przełącznik dodatkowej pamięci

@HOŁDYS, post #3

Rozgrzebałem wczoraj obie amigi - w efekcie złożyłem sobie jedną w pełni sprawną i najlepszą wizualnie - ale na rev nie spojrzałem. Tyle że nowa ma kastę w starym stylu z logiem "C" więc nie sądzę by pozwalała na taką zabawę z pamięcią.

Natomiast inna rzecz - czy stwierdzenie która pamięć jest uszkodzona na płycie polega tylko na wylutowaniu wszystkich pamięci, wsadzeniu podstawek w ich miejsce i podmiankach?
[#5] Re: Amiga 500 - przełącznik dodatkowej pamięci

@conrdd, post #4

Natomiast inna rzecz - czy stwierdzenie która pamięć jest uszkodzona na płycie polega tylko na wylutowaniu wszystkich pamięci, wsadzeniu podstawek w ich miejsce i podmiankach?

Tak.
Najlepiej wziąć 100% sprawną A500, wylutować tylko 1 układ pamięci, wlutować jedną podstawkę i do tej jednej podstawki wkładać po kolei wszystkie podejrzane układy.
Jest to najtańsza oraz najszybsza metoda w warunkach domowych.
[#6] Re: Amiga 500 - przełącznik dodatkowej pamięci

@stachu100, post #5

znam tanszy i syzbszy .. rozszerzenie pyramid 512k mialy kostki DIP w podstawkach w ten sposob mozna to zrobic opisana twoja metoda

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2012 12:10:07 przez HOŁDYS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem