[#1] Kilka pytan - pomóżcie bo jestem pare lat do tylu
witam, kiedys mialem amige, ale to byla zwykla 1200,hdd,cd,amigaos3.0 ale to bylo juz dobrych kilka lat temu i wogule przez ten czas nie wiedzialem ze amiga dalej sie rozwija, bylem pewien ze juz umarla na dobre.

czy moglby ktos mi wyczerpojaco wytlumaczyc kilka spraw:
- jaka jest roznica miedzy amiga a pegasosem
- roznica miedzy morpos a amigaos
- jaki sprzet kupic zeby mi wszystko smigalo (divx tez i to w normalnych rozdzielczosciach a nie tam jakichs pomniejszonych), gdzie mozna kupic TANIO:D jakas amisie.
- czy np jak postawie sobie linuxa to jest to zwykly linux? czy normalnie moge zainstalowac np Firefoxa czy cokolwiek co jest na platforme linuxa? bo sa i gierki wypasne i programy popularne i normalnie mozna smigac? czy moze zamula?
- jeszcze jedno, gdzies wyczytalem ze jest jakis E-UAE (emulator) na amige, tylko po co? przecierz to amiga wiec chyba jak wrzuce sobie starego superfroga do flopa pykne reset to powinienem grac co nie?
- jak jest ze sprzetami pod usb albo pci, np karta tv, albo cokolwiek takiego, skad sie bierze do nich stery - przecierz na cd daja glownie do maca, linuxa i windozy.

pozdro i z gory dzieki :)

ps. nie piszcie skrotami specyfikacji technicznej bo niektorych rzeczy nie lapie

[#2] Re: Kilka pytan - pomóżcie bo jestem pare lat do tylu

@flasher86, post #1

Jeśli chcesz używać amigi klasycznej do Divixów to możesz pomarzyć :) Jak już to Pegasos. Na pegasosie raczej nie pograsz w Super Froga bez E-UAE - nie ma kickstartu, procesora 68xxx.... Na "taniość" też nie licz jeśli chcesz mieć Amigę do Divixów - Pegasos 1 z HDD Ramem, obudową (i wszystkimi innymi pierdólkami) to cos około 1800 zł - oczywiscie używany. No chyba że chcesz gołą A1200 do SuperFroga - wtedy koszty zamkną sie w granicach 150 zł :D

Pozdro

[#3] Re: Kilka pytan - pomóżcie bo jestem pare lat do tylu

@flasher86, post #1

Na początek - pomijam Amigi klasyczne, bo tych nijak nie można porównywać z AmigaOne ani Pegasosem.

- jaka jest roznica miedzy amiga a pegasosem
- roznica miedzy morpos a amigaos

Te pytania są względne i zależne od tego kto Ci odpowie. Dla szarego użytkownika największa różnica to cena (AmigaOne jest znacznie droższa od Pegasosa) i system jaki na nich działa (A1 ma AmigaOS 4.0, a Pegasos MorphOS-a, który potrafi w jakimś tam stopniu uruchamiać niektóre programy z AmigaOS 4.0). Różnic jest sporo, podobnie jak i podobieństw. I jeden i drugi wywodzi się z linii AmigaOS 3.x. Pytając o różnice zadaj bardziej konkretne pytanie.

- jaki sprzet kupic zeby mi wszystko smigalo (divx tez i to w normalnych rozdzielczosciach a nie tam jakichs pomniejszonych),

Zarówno AmigaOne jak i Pegasos spełniają Twoje wymagania.

gdzie mozna kupic TANIO:D jakas amisie.

W Polsce np. eFunzine

- czy np jak postawie sobie linuxa to jest to zwykly linux? czy normalnie moge zainstalowac np Firefoxa czy cokolwiek co jest na platforme linuxa? bo sa i gierki wypasne i programy popularne i normalnie mozna smigac? czy moze zamula?

LinuxPPC. Z tego co mi wiadomo to jest to zwykły Linux.

- jeszcze jedno, gdzies wyczytalem ze jest jakis E-UAE (emulator) na amige, tylko po co? przecierz to amiga wiec chyba jak wrzuce sobie starego superfroga do flopa pykne reset to powinienem grac co nie?

Nowe Amigi to całkiem inna technologia. Tam już nie ma resetu i dysk w flopie. To nie te czasy. E-UAE służy do emulacji układów specjalizowanych (a w zasadzie to całej Amigi klasycznej) na nowych Amigach.

- jak jest ze sprzetami pod usb albo pci, np karta tv, albo cokolwiek takiego, skad sie bierze do nich stery

W zasadzie wszystko jest obsługiwane a sterowniki dostajesz albo z systemem albo dociągasz z sieci, np. PCI do najpopularniejszych rzeczy jest obsługiwane od razu, do USB potrzebny jest Poseidon (dla MorphOS-a) i jest wraz z systemem lub do pobrania z sieci. W AmigaOS 4.0 jest obsługa USB w systemie.

- przecierz na cd daja glownie do maca, linuxa i windozy.

AmigaOS i MorphOS to też systemy i dają do nich lub sam ściągasz.
[#4] Re: Kilka pytan - pomóżcie bo jestem pare lat do tylu

@flasher86, post #1

Znów ktoś chce żeby mu w 2 zdaniach streścić rozwój Amigi i obecną sytuację.
Było to kilka razy na forum - poszukaj.
A tak najkrócej - wydając od 1000 (A1200+PCI+PPC603e) do 2000PLN (A4000+PCI+PPC604e) na klasyczną Ami będziesz mógł używać jej całkiem spokojnie do wszystkiego oprócz divixów (ale mpegi już obejrzysz ;) mp3 też posłuchasz) na takiej Amidze odpalisz też 3 amigowe systemy AmigaOS3.x, MorphOS, AmigaOS4 (dwa ostatnie na procesory PPC)
Do takiej Amigi możesz też podłączyć kary PCI - tu masz spis obsługiwanych kart.

Jeżeli chcesz oglądać divixy to pozostaje tylko Pegasos (najlepiej PegII z proc.G4) (cena płyty głównej 2000PLN) lub MicroAmigaOne (cena płyty głównej 3000PLN) dokładne specyfikacje tych płyt znajdziesz na stronie http://www.efunzine.com/

Na Pegasosie masz system MorphOS na AmigaOne AmigaOS4. Do obu komputerów możesz podłączać karty PCI, urządzenia USB, mają wbudowane karty sieciowe, karty muzyczne itd.
Na dzień dzisiejszy NIE odpalisz AmigaOS4 na Pegasosie i odwrotnie (i jak na razie nic nie zapowiada zmiany).

Na wszystkich trzech komputerach (Ami klasyczna, Pegasos, AmigaOne) uruchomisz Linuxa (normalnego - nie słyszałem o "nienormalnym linuxie")

Do AmigaOne i Pegasosa nie wrzucisz superfroga do flopki bo te komputery nie mają obsługi tak archaicznego sprzętu jak stacja dyskietek - dlatego potrzebny jest emulator (uprościłem to ale mniej-więcej o to chodzi).

Co do różnic w systemie to zależy kogo zapytasz i o co a ze względu na panującą wzajemną niechęć użytkowników AOS4 i MOS uważaj o co pytasz ;) bo możesz wywołać burzę w szklance wody.

Portalem prowadzonym przez użytkowników AmigaOne i AmigaOS4 poświęconym tej tematyce jest http://www.exec.pl

Ostatnia modyfikacja: 31.08.05 19:46
[#5] Re: Kilka pytan - pomóżcie bo jestem pare lat do tylu

@amigafan, post #4

Koledze chodzi chyba o to:
Czy odpale na LinuksiePPC programy z linuksa który jest na pececie?
/Mowa potoczna-słowo "zwykły"(normalny, taki jak inne - na pc)/
[#6] Re: Kilka pytan - pomóżcie bo jestem pare lat do tylu

@Radek, post #5

A propo sam jestem ciekaw (nie bluzgajcie na mnie) czy na linuxie zainstalowanym na Classicu/Peg/AOne można odpalac np. firefoxa, linuxowe gry i wszystkie linuxowe aplikacje które chodzą na PC+Linux??

Ostatnia modyfikacja: 31.08.05 20:45
[#7] Re: Kilka pytan - pomóżcie bo jestem pare lat do tylu

@malin666, post #6

pod emulatorem da rade ale jak chcesz odpalić kod pod x86 na ppc? hmm... Nie mam pegaza ani Amigaone ale na chłopski rozum chyba nie da rady tego zrobić... W takim razie czemu na x86 nie chodzi morphos i amigaos4.0???
[#8] Re: Kilka pytan - pomóżcie bo jestem pare lat do tylu

@Radek, post #7

Na Linuksie wiekszosc programow jest rozprowadzana w postaci kodow zrodlowych i uzytkownik po prostu sam sobie program kompiluje pod konkretna platforme/procesor... Wiec w przypadku wiekszosci programow pod Linuxa nie robi roznicy, czy to x86, czy PPC...
Jednak sa niektore programy rozporwadzane tylko i wylacznie jako binarki (np. Skype, Nero, komercyjne gry na Linuxa) i te zadzialaja jedynie na procku na jaki zostaly skompilowane przez producenta(czyli najczesniej x86)

Na Linuxach PPC bez problemu dzialaja Firefoxy, czy tez inne OpenOfficy...
[#9] Re: Kilka pytan - pomóżcie bo jestem pare lat do tylu

@Masta Krishna, post #8

Ciekawe... Kompilatory są też darmowe? Łe to nieźle... To kompilator sam to może przerobić dla ppc? Fajnie... ;)
[#10] Re: Kilka pytan - pomóżcie bo jestem pare lat do tylu

@malin666, post #6

A propo sam jestem ciekaw (nie bluzgajcie na mnie) czy na linuxie zainstalowanym na Classicu/Peg/AOne można odpalac np. firefoxa, linuxowe gry i wszystkie linuxowe aplikacje które chodzą na PC+Linux??

Wszystkiego co wyszło na linuxa x86 nie odpalisz, ale zdecydowaną większość rzeczy, jak najbardziej. LinuxPPC to zdecydowany numer 2 jeśli chodzi o ilość oprogramowania, wśród kilkunastu procków na jakich chodzi ten system.
Jest więc Mozilla FirefoxPPC, jest Gimp, jest Blender, jest Majesty HoM&M III i wiele wiele innego ciekawego softu.
Nie ma niestety Macromedia Flash, no i Wine, za to jest MOL którego nie ma na x86.

[#11] Re: Kilka pytan - pomóżcie bo jestem pare lat do tylu

@Radek, post #9

kompilatory bywają darmowe np. GCC - akurat ten jest w Linuksie. A pozatym kompilator, jak sama nazwa wskazuje, kompiluje, a nie przerabia. Stąd, jeżeli w kodzie żródłowym nie ma odwołań do specyfiki procesora (czyli np. konkretnych rejestrów), to powinien on sie dać skompilować zarówno pod x86, PPC, czy np. Alpha.
[#12] FAQ?

@flasher86, post #1

Myśle, że wypadałoby zrobić jakieś FAQ, strzelić je w dosyć widocznym miejscu i uaktualniać od czasu do czasu. Zgłosić ( <= nie wiem czemu, ale zamieniane jest e' na c' - mam ISO-2 - robot do poprawiania ma buga?) na bugtrackera? :>

Ostatnia modyfikacja: 01.09.05 00:11
[#13] Re: FAQ?

@Kokos, post #12

no wiec, myslalem ze jak linux to linux, i nie wazne jaki procek jaki komp i wszystkie aplikacje napisane dla konkretnego linuxa powinny hulac.
[#14] Re: FAQ?

@flasher86, post #13

TIP - struktura drzewa. :P

[#15] Re: FAQ?

@Kokos, post #12

Zgadzam sie przydalyby sie odpowiedzi na proste pytania w stylu co to jest pegasos ;)
[#16] Re: FAQ?

@nelson, post #15

Na takie pytania odpowiedz zna google lub wystarczy wpisać www.pegasos.pl
Czemu ktoś ma marnować swój czas pisząc odpowiedzi na najprostrze pytania tylko dlatego, że ktoś inny jest zbyt leniwy żeby poszukać w necie odpowiedzi.

Ostatnia modyfikacja: 01.09.05 12:40
[#17] Re: FAQ?

@amigafan, post #16

To nie oto chodzi. Jak ktoś wchodzi na forum i ma zamiar zapytać o coś "oczywistego" to widzi takie FAQ, wchodzi i czyta. I rezygnuje z "durnego" pytania, które śmieci na forum.

Ostatnia modyfikacja: 01.09.05 12:42
[#18] Re: FAQ?

@Kokos, post #12

FAQ jest w planach. Nie wiem kiedy napisze skrypt, ale postaram się to zrobić - kiedy? ;) Za życia Amigi i PPA na pewno skończe ;)

[#19] Re: FAQ?

@grxmrx, post #18

Pewnie za dwa tygodnie
[#20] Re: FAQ?

@grxmrx, post #18

Może w między czasie zrobimy jakiś wątek z pytaniami, które najczęściej padają i zbierzemy odpiowiedzi. Choć do tego chyba lepiej by się wiki nadawało, a nie forum. Ale co tam. Chętnych do zbierania materiału pewnie nie brakuje. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem