[#1] Błąd na HDD
Grałem sobie w "Worms DC" pod WHDLoad, chciałem zgrać dane drużyny na dysk i coś nie wyszło. Skutkiem był reset, walidacja HDD i mały problem. Jeden z plików gry jest widoczny w "spisie", ale nie można nic z nim zrobić: skasować, wczytać itp.
Odpaliłem Ami-Back Tools, zrobiłem Analyze i wyszło, że "Block xxxxx is in the wrong hashchain". Przypuszczam, że to blok z tym feralnym plikiem.
Moje pytanie brzmi: czy Ami-back Tools to pewny program, który zlikwiduje ten błąd (na razie niczego nie naprawiałem). Jeśli nie - jakiego progamu najlepiej użyć?

Mój sprzęt: A1200/030, OS 3.1, dysk w formacie FFS.

[#2] Re: Błąd na HDD

@PopoCop, post #1

Qbtools naprawial takei cos ale...to leciwy program nie wiem czy na gigowych hdd bedzie dzialal poprawnie.
Co do ABTools mysle ze powinien naprawic to ale..j.w. odnosnie duzych hdd ;)

[#3] Re: Błąd na HDD

@PopoCop, post #1

QBTools w wersji z 1993 naprawia spokojnie. Tez wiele razy tak mialem. Moge podrzucic jakby co. :)

[#4] Re: Błąd na HDD

@El Amigos, post #3

Przypadkowo podsłuchałem Panów rozmowę i niechcący się podłączam. Czy podesłanie (tego skądinąd sympatycznego programiku) byłoby możliwe też w kierunku mojej skromnej osoby?
Z góry Thx!

Ostatnia modyfikacja: 20.09.05 21:26
[#5] Re: Błąd na HDD

@PopoCop, post #1

Jeszcze jedno pytanie. Czy sformatowanie partycji z błędami logicznymi usunie te błędy? Kombinuję sobie, że w ostateczności (gdy program do naprawiania jednak nie usunie błędów) zgram dane z "błędnej" partycji np. na inną partycję, potem sformatuję "błędną" i nagram z powrotem dane. Będzie wtedy OK?

[#6] Re: Błąd na HDD

@Kitech, post #4

Jasne! Ale zrobie to jutro.

Boze, co ja teraz robie w szkole!?

[#7] Re: Błąd na HDD

@PopoCop, post #5

Błąd jest w strukturze filesystemu i formatowanie na pewno rozwiąże problem.
[#8] Re: Błąd na HDD

@PopoCop, post #5

Mnie setki razy uratował program DiskSalv :D . Ma on jednak jedną poważną wade, nie działa na partycjach większych niż 4 GB :( .
[#9] Re: Błąd na HDD

@PopoCop, post #5

Będzie. Tylko pytanie, czy za każdym razem będziesz formatował partycję żeby rozwiązać taki problem? ;)

[#10] Re: Błąd na HDD

@MinisterQ, post #9

Może i za każdym, bo błędy na HDD zdarzają mi się rzadko. Ten o którym piszę jest pierwszy (i w ogóle jedyny) od 1995 r.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem