kategorie: A500, Sprzęt
[#1] Denise i Agnus
W pracy zeszło nam na rozmowy o retro komputerach. Ja wspominałem C64, kolega A500.
Od słowa do słowa - okazało się, że on jeszcze ma tą A500 u rodziców na strychu. I któregoś dnia, przytargał mi to w 2 reklamówkach - rodzice robili porządek ;)

Wersja: jest to A500 z płytą 8A1 (A500+), full ECS. Stan opłakany: oscylator urwany, ścieżki pod oscylatorem poprzerywane, Paula bez nogi, ROM wciśnięty odwrotnie, flop w 3 częściach, pół zasilacza (elektronika i pół obudowy, bez kabli). Obudowa ładna, klapki są :)

Postanowiłem że uruchomię ten sprzęt. Kupiłem na allegro płytę od A500, bez układów, dość zmasakrowaną, ale oscylator był ! Później nadarzyła się aukcja z garścią scalaków: CPU, ROM, CIA, Paula, Gary każdy w kilku egzemplarzach. Skorzystałem z okazji. Polutowałem przerwane ścieżki, wstawiłem oscylator, podstawiłem sprawne układy. Dokupiłem też zasilacz.

Amiga zamrugała ekranem. Pojawił się biały ekran (bez dyskietki). Reaguje na reset. Flop poskładany z kawałków zaczął przesuwać głowicą. Amiga podłączana po RGB do 1084S lub po cinch.

Jedyne układy jakich nie udało mi się podstawić to Denise i Agnus. Teraz pytanie:

Czy znajdzie się jakaś życzliwa dusza na forum, posiadacz A500+ lub A500 z płytą A500+ która nie będzie się bała sprawdzić moich układów w swoim komputerze ?

Będę miał wtedy pewność na co mam polować. Może to być oczywiście coś innego, czeka mnie jeszcze wymiana elektrolitów i jestem w trakcie wymiany podstawek pod układy scalone na precyzyjne.

Finansowo - naprawa nieopłacalna, ale za to jaka satysfakcja :)
Mam sprzęt do lutowania i umiejętność posługiwania się nim, nie mam tylko innej amigi.
[#2] Re: Denise i Agnus

@zyga64, post #1

Sam sobie odpowiem. Winowajcą był FAT AGNUS. Kupiłem inną sprawną płytę 8A1 i sprawdziłem układy. Agnus poległ, Denise ocalała.
[#3] Prośba o dyskietkę.

@zyga64, post #2

Sagi ciąg dalszy...

Niedzielę poświęciłem na przerabianie pecetowego flopa. Okazało się że mam na stanie MITSUMI D359M3 do którego opis jest w sieci. Polutowałem, poprzecinałem, podłączyłem. Stacja szuka bootsectora. Chyba sukces.
Niestety jedyna dyskietka amigowa jaką znalazłem to pozostałość po A1200 (dysk startowy ClassicWb). Stacja zaczyna czytać, ekran ładnie wygasa do czarnego i tyle. Mam kickstart 1.3.

Prośba: czy znajdzie się jakaś życzliwa dusza, która podeśle mi bootowalną dyskietkę Adf Sender Terminal czy też Hombre, co pozwoli mi następnie przesłać adf'y kablem null modem z PC ?

Koszty przesyłki pokryję. Mogę się odwdzięczyć czystymi dyskietami (HD), amigowymi scalakami. Mam też uszkodzoną płytę A1200, jakieś pamięci SIMM itp.
Jest to moja pierwsza amiga bez złącza IDE, w innym przypadku przygotowałbym sobie dysk z Workbenchem. (zresztą mam chyba stary dysk z mojej A1200).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem