[#1] Konwersja na iff
czy zna ktoś jakiś mały i skuteczny program, dzięki któremu można by było przekonwertować bmp 24-bit na iff z amigową paletą, tak żeby powstała tapetka na pulpit?
[#2] Re: Konwersja na iff

@Michał, post #1

Witam!

Proponuję program Grimm

http://us.aminet.net/gfx/conv/GrimmV15e.lha (ok. 211KB)

[#3] Re: Konwersja na iff

@rjack1, post #2

witam,
można też zainstalować datatype dla bmp. Nie trzeba wtedy nic konwertować.
Pozdrawiam
[#4] Re: Konwersja na iff

@Piotr Waligórski, post #3

A jak można to zainstalować, i czy będzie to wtedy działać jako tapeta?
[#5] Re: Konwersja na iff

@Michal, post #4

Instaluje siędołączonym instalerem albo ręcznie wrzucając odpowiednie pliki do sys:classes i devs:datatypes. A potem można już używać w każdym programie korzystającym z datatypes, czyli jako tapeta również.

[#6] Re: Konwersja na iff

@jrzeuski, post #5

Gdzie mogę takie coś znaleźć?
[#7] Re: Konwersja na iff

@Michał, post #6

http://www.warpdt.co.uk/ - na przykład.
[#8] Re: Konwersja na iff

@mailman, post #7

Dziękuje za pomoc
[#9] Re: Konwersja na iff

@Michal, post #8

Czy to zadziala także na moim Os 3.1?
[#10] Re: Konwersja na iff

@Michal, post #9

Michal napisał(a):

> Czy to zadziala także na moim Os 3.1?

Tym bardziej na 3.1 zadziała. Nie pisałem o datatypach ponieważ stwierdziłem, że nie masz karty graficznej. Pisałeś, że masz 24 bitowe obrazki. Przy Aga używanie 24 bitowych jak tapet byłoby zapewne kłopotliwe, ale tego nie sprawdzałem. Osobiście jako podkładów pod blat WB używam plików iff oraz png (z kartą graficzną).

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#11] Re: Konwersja na iff

@Michał, post #1

ArtPro, SViewIV, mozna takze uzyc starszej wersji ArtEffecta. Jezeli chcesz zrobic tapety tylko 256, to idealny jest PPaint (ustaw tryb i kolory, nastepnie wczytaj obrazek tak aby zostal przekonwertowany do ustawionego trybu, oczywiscie nalezy zaznaczyc konwersje z ditheringiem Floyd-Steinberg.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem