[#1] export skrzynki z YAMa
Czesc,

Mam pytanie: czy da sie wyexportowac zawartosc skrzynki w formacie
yam 1.x.x do jakiegos pecetowego programu mailowego? Jesli tak, jak to najlepiej i najszybciej zrobic? Pozdrawiam,
[#2] Re: export skrzynki z YAMa

@slay, post #1

Nie jestem pewien, ale YAM zapisuje chyba te wiadomości w oryginalnej postaci jaka jest na skrzynce tak więc spróbuj po prostu wczytać to do jakiegoś programu na pc by zeskanował jakieś directory jeżeli to możliwe.

[#3] Re: export skrzynki z YAMa

@BagoZonde, post #2

YAM ma u mnie dziwną przypadłość, czasem jak wyslę wiadomość to robi mi się czarny ekran albo od razu zwiesza kompa. Wtedy wiadomość ta albo zdąży przenieść się do deleted/ (po wysłaniu) albo nie zapisuje się w ogóle. Czasami zdarzy mi się, że mam niezwalidowany dysk i wyskakuje komunikat, że "Block ...coś tam... twice". Wtedy nawet DiskSalv2 nie chce mi pomóc i muszę formatować partycję :(.

[#4] Re: export skrzynki z YAMa

@slay, post #1

Nie wiem czy wersja 1.x posiada taką możliwość, ale wersja 2.2, której używałem, jak również 2.4, której obecnie używam posiadają możliwość eksportu pojedynczego maila lub całego folderu z mailami. Czynione jest to w formacie uniksowym i w takim samym może zostać zaimportowane przez mailer, który to obsługuje. Z powodzeniem daje się tę operację wykonać pomiędzy mailerem The Bat.
[#5] Re: export skrzynki z YAMa

@BagoZonde, post #3

No to masz coś nie tak z tym Yamem. Jaką masz wersjć?
[#6] Re: export skrzynki z YAMa

@kmilota, post #5

Mam 2.4 na 020. A mój konfig to 030/50 i OFS niestety.

[#7] Re: export skrzynki z YAMa

@mailman, post #4

a da sie wyeksportowac skrzynke pomiedzy yam 1.x.x a 2.x?
[#8] Re: export skrzynki z YAMa

@bod, post #7

Wystarczy przypisać zawartość katalogu YAM: w inne miejsce, albo w miejsce starego YAM-a nadpisać nowego i odwrotnie też powinno działać.

[#9] Re: export skrzynki z YAMa

@BagoZonde, post #6

http://de4.aminet.net/comm/yam/YAM24p1.lha
http://de4.aminet.net/comm/yam/YAM24p1loc.lha

Czemu OFS, a nie FFS czy inny?

Ja mam YAM-a IBrowse itp. na PFS.

[#10] Re: export skrzynki z YAMa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Wystarczy po prostu przekopiować plik z wiadomością lub cały katalog z wiadomościami, a następnie we właściwej wersji YAM-a przeindeksować.
[#11] Re: export skrzynki z YAMa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Dzięki, mam Aminet nawet na buttonie w IBrowse na pierwszym miejscu, a nie pokusiłem się o to, żeby poszukać na nim patchy może jakiś. Lama lama! ;)
No ja też się zastanawiam dlaczego OFS, pewnie dlatego, że musiałbym to wszystko sformatować i mi się nie kce :). Czas to jednak zmienić, bo coś mi się wydaje, że ten OFS jest niewydajny jeżeli o prędkość odczytu/zapisu chodzi.

Pozdrawiam!!!

[#12] Re: export skrzynki z YAMa

@BagoZonde, post #11

OFS był dobry w czasach dyskietek. W czasach dysków twardych minimum to FFS. Mi właśnie YAM pracuje na partysji FFS z blokiem 1024. Nie ma wtedy problemów z dużą ilością plików, no i prędkość jest zadowalająca.
[#13] Re: export skrzynki z YAMa

@kmilota, post #12

Wiesz, i mi się wydawało, że mam FFS, ale chyba nie, bo jak np. zainstalowałem Exodusa to nie mogłem zapisać stanu gry. Z pomocą przyszedł mi patch, który właśnie powodował, że dało się zapisać na OFS. I rzeczywiście po spatchowaniu chodziło więc założyłem, że widocznie mam OFS. Ale coś i tak mi się tu nie zgadza, bo na sto procent przy formatowaniu Quick zaznaczone mam FFS. Może ja jednak mam FFS i niepotrzebnie zasugerowałem się tym Exodusem...

[#14] Re: export skrzynki z YAMa

@BagoZonde, post #13

Najlepiej jest to sprawdzić w HDToolBox, a nie zgadywać :)
A poza tym, jak już będziesz formatował, to najlepiej na SFSa. Wpierw musisz zainstalować, czyli trzeba aż skopiować jeden plik do L: a później pogrzebać w HDTB.
[#15] Re: export skrzynki z YAMa

@R-Tea, post #14

W L: mam fastFileSystem a mój HDToolBox to porażka, w ogóle mam zapisane inne ustawienia dla dysku (dwie partycje z poprzedniego dysku, na tym mam 5 partycji). Jak chcę zapisać te zmieny to mi wywala komunikat, że usunie te partycje dwie więc wolę nie dawać OK. Ale na starych mam FFS więc na tych pewnie też. Może i HDToolbox nie jest głupi, ale podchodząc do tego intuicyjnie trochę inaczej bym to rozwiązał... Na wszelki wypadek wolę nic nie ruszać...

[#16] Re: export skrzynki z YAMa

@BagoZonde, post #15

Dałem odczyt konfiguracji z dysku i gostek mi wymyśla, że są dwie partycje. Są to ustawienia domyślne, dlaczego ich nie odczytuje z dysku?
Na dodatek zapisał mi to na tyle skutecznie, że straciłem RDB i musiałem sobie z dyskietki ratować. Daj spokój...

[#17] Re: export skrzynki z YAMa

@BagoZonde, post #15

W FileMasterze jest opcja DiskInfo i nawet poprawnie pokazuje informacje o partycji w PFS i SFS :) Tylko wpierw trzeba zaznaczyć partycje. Można to też prosto sprawdzić w informacji ikony partycji, ale chyba todopiero od AmigaOS 3.5.

[#18] Re: export skrzynki z YAMa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #17

Pokazuje, zgadza się :). Ale nie pokazuje jaki rodzaj file system'u.
W DiskInfo mam Disk type = DOS3, no ciekawe co t może być.
No i dlaczego HDToolBox taki wredny jest dla mnie?

[#19] Re: export skrzynki z YAMa

@BagoZonde, post #18

Wpisz w CLI komendę INFO. Dowiesz sie jakie masz partycje
[#20] Re: export skrzynki z YAMa

@Norbert, post #19

po wpisaniu info z różnymi flagami jakie daję temu plikowi wypisuje mi albo error in command name (dla flagi +S) albo file is not executable (dla flagi -E).

[#21] Re: export skrzynki z YAMa

@BagoZonde, post #18

Masz FFS DC, DOS2 FFS Int, DOS1 FFS, DOS OFS.

[#22] Re: export skrzynki z YAMa

@BagoZonde, post #20

Napisz tylko INFO w CLI !!!!
Dowiesz sie m.in. jakie filesystemy masz na swoich partycjach
[#23] Re: export skrzynki z YAMa

@Norbert, post #22

gash! no właśnie wpisałem same info i wyskoczyło mi, że file not executable, no to zacząłem bawić się z flagami, ale nic to nie dało.

Zresztą u mnie wszystko możliwe, przegrałem z dyskietki z oryginalnym WB 3.1 bibliotekę mathieeedoubtrans.library i gdy chcę looknąć na wersję (C:version) to mam zwis :/.

[#24] Re: export skrzynki z YAMa

@Norbert, post #19

Zamiast INFO może być wpisany ASSIGN w CLI/Shell

[#25] Re: export skrzynki z YAMa

@Norbert, post #22

Pod AmigaOS nie pokazuje filesystemu tylko coś takiego:

info dh0:

Mounted disks:
Unit Size Used Free Full Errs Status Name
DH0: 116M 238278 756 100% 0 Read/Write ˇ MWS ˇ

Volumes available:
ˇ MWS ˇ [Mounted]

itd.

[#26] Re: export skrzynki z YAMa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #25

Rzeczywiscie.
Sprawdzilem jeszcze raz i okazało sie ze mam INFO z Aminetu, które podaje wiecej informacji (m.in. filesystem)
[#27] Re: export skrzynki z YAMa

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #25

Próbowałem już ostatnio wpisać INFO jakiś-volume: ale to też nie działało. A sam ASSIGN pokazuje u mnie jedynie dostępne volumes i assigns. Taką miałem wersję, tą z Aminetu obczaję jak będę w doma na Amisi kochanej :).

Powiedzcie mi lepiej dlaczego DiskSalv jest taki i dlaczego ja piszę to wszystko w temacie poświćconym YAMowi :) - który notabene nie zwiesił mi się od czasu spatchowania, ale czas pokaże, thx skoolman.

Ostatnia modyfikacja: 07.01.06 21:30

Ostatnia modyfikacja: 07.01.06 21:32
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem