kategoria: A1200
[#1] FAT95 po raz kolejny
Ręce mi opadają jak na amidze wszystko jest beznadziejnie zrobione i mimo że wszystko jest zrobione poprawnie to nie działa!

Postanowiłem od nowa podzielić dysk a że nie chciało mi się tego robić na PC (musiał bym rozkręcać amigę) postanowiłem zrobić to tradycyjnie. Mam 6 dyskietek instalacyjnych WB oraz na kolejną zapisałem sterownik do przejściówki PCMCIA na CF i FAT95. Teraz jest najciekawsze!
Zanim od nowa podzieliłem dysk karta była sformatowana w FAT czyli miałem to zainstalowane.

Pomijając jak tego dokonałem od nowa zainstalowałem WB, potem sterowniki do PCMCIA (compactflash.device i CD0). Wcześniej klikałem tylko na install w FAT95 jednak karty nie widzi.

Przejściówka jest sprawna bo w HDTOOL widzi kartę i można zakładać partycje itd.

Wcześniej jak wyjąłem czytnik to dysk od razu znikkał, a teraz w ogóle go nie widać.

Kombinowałem już chyba na wszystkie sposoby i po prostu opadam z sił ;)

Wiem że jest kilka tematów na PPA (i nie tylko) i się tym posiłkowałem ale bezskutecznie :(
[#2] Re: FAT95 po raz kolejny

@11111olo, post #1

Ręce mi opadają jak na amidze wszystko jest beznadziejnie zrobione i mimo że wszystko jest zrobione poprawnie to nie działa

Sprzedaj Amigę i kup sobie klocki lego. Z takim podejściem nic nie zdziałasz.

Pomijając jak tego dokonałem od nowa zainstalowałem WB, potem sterowniki do PCMCIA (compactflash.device i CD0). Wcześniej klikałem tylko na install w FAT95 jednak karty nie widzi.

Przejściówka jest sprawna bo w HDTOOL widzi kartę i można zakładać partycje itd.

Wcześniej jak wyjąłem czytnik to dysk od razu znikkał, a teraz w ogóle go nie widać.

Kombinowałem już chyba na wszystkie sposoby i po prostu opadam z sił

Wiem że jest kilka tematów na PPA (i nie tylko) i się tym posiłkowałem ale bezskutecznie

Co pokazuje snoopdos przy próbie montowania ceefki?

Benedykt Dziubałtowski
[#3] Re: FAT95 po raz kolejny

@Benedykt Dziubałtowski, post #2

Nawet nie wiem o co pytasz.

Zrobiłem to inaczej zupełnie przez przypadek.

W folderze SYSTEM jest narzędzie FORMAT. Z niego sformatowałem kartę CF którą poprawnie widział jak CF0. Sformatowało się w FAT.

Wcześniej miałem na blacie WB CF0:NDOS

Jak ponownie zainstaluje WB to znowu muszę pod WB formatować kartę?

A w ogóle jak sformatować dyskietkę na 720k aby PC ją zobaczył?
[#4] Re: FAT95 po raz kolejny

@11111olo, post #3

A w ogóle jak sformatować dyskietkę na 720k aby PC ją zobaczył?

Z katalogu storage/DOSdrivers skopiuj PC0 do sys: Devs/DOSDrivers

Zrestartuj Amigę. Po uruchomieniu włóż dyskietkę i kliknij na PC0:NDOS, sformatuj ją i już będzie działać na PC.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2013 18:00:26 przez glichtanski
[#5] Re: FAT95 po raz kolejny

@11111olo, post #3

Nie znasz podstawowy programów jakie używa się z systemem Amigi i jednocześnie twierdzisz, że wszystko zrobiłeś dobrze i nie działa to. Mi to wygląda na wyładowywanie flustracji.

Wskocz na aminet i pobierz snoopdosa. Artykuł tym masz tez na ppc o kartach CF również.

Benedykt Dziubałtowski
[#6] Re: FAT95 po raz kolejny

@11111olo, post #1

Jeżeli masz compactflash.device w DEVS: (nie w STORAGE/DEVS) i masz mountliste CF0 w L:
(myślę że w twoim wypadku to było przeklaiwiaturownienie na CD0), poza tym potrzebujesz też fat95 w L:
żeby móc sformatować kartę w tym systemie plików.
Poza tym, tak jak między innymi piszą tu, twoja karta może po prostu nie lubić się ze sterownikiem/Amigą.
Możesz też potrzebować cardpatch i cardreset - dostępne na Aminecie.

Opadające ręce to chleb powszedni w tym retro hobby, więc uzbrój się w cierpliwość i niezachwianą
determinację, a przyjemność z dopięcia swego i działającej Ami tak jak chcemy wynagrodzi ból
rwanych włosów po stokroć

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2013 18:17:03 przez Radek_Cz
[#7] Re: FAT95 po raz kolejny

@Radek_Cz, post #6

Fat95 ma swój instalator i tu nic ręcznie nie kopiowałem natomiast sterowniki CF za pierwszym razem ręcznie skopiowałem i dlatego zadziałało.

Potem napisałem prosty skrypt

copy compactflash.device DEVS:
copy cf0 DEVS:DOSdrivers

i tu jest pewien problem
Teoretycznie wszystko jest skopiowane ale jak się okazuje ktoś tak fajnie wymyślił że pliki z DOSdrivers uruchamiane w s/startup-sequence to pliki z rozszerzeniem INFO.
Pomijam po co tam kopiować ikonki.

Po dopisaniu linii

copy cf0.info DEVS:DOSdrivers

wszystko działa jak należy.
[#8] Re: FAT95 po raz kolejny

@11111olo, post #7

Mało jednak wiesz o systemie amigowym!
W ikonie do mountisty czasami zawarte są dane do mounlisty.
Mają one większy priorytet.

ps.
Po co montować cf0: za każdym startem systemu.
Nie lepiej wtedy kiedy potrzeba ?
[#9] Re: FAT95 po raz kolejny

@glichtanski, post #4

Nic nie trzeba kopiować!
Najlepiej wszelkie device trzymać w storage/dosdrivers .
uruchamianie to banalne
mount pc0:
i nie trzeba resetowac amigi.

Dzięki temu użytkownik uruchamia tylko to czego potrzebuje.
[#10] Re: FAT95 po raz kolejny

@Radek_Cz, post #6

Witam ja też mam problem ze swoją amigą 600 i kartą pcmcia + matka

Teraz tylko tak doczytałem że brakuje mi z tych wszystkich plików:
mountliste CF0 w L

gdzie mogę znaleźć ten plik?
[#11] Re: FAT95 po raz kolejny

@mkdevil666, post #10

Wszystko masz w archiwum cfd.lha z aminetu
[#12] CF0 Workbench 3.2

@Norbert, post #11

Hey.

Amiga 600, Karta xT w trybie PCMCIA, sterowniki do CF0 i fat95 zainstalowane, po włożeniu kart CF w PrepCard ją widzę, ale na pulpicie mam ikonkę CF0:Niezainicjalizowany, pytanie może lameerskie , ale jak to dalej ugryźć? w wb3.1 i wb2.1 instalacja CF0 i Fat95 wystarczała.
[#13] Re: CF0 Workbench 3.2

@AdamZeku, post #12

To działa tak samo.
Karta cf w formacie FAT32 ?
Dla testu, uruchom program FORMAT i zobacz jaką wielkość ma CF0
[#14] Re: CF0 Workbench 3.2

@Norbert, post #13

tak FAT32.
CardPrep wyświetla 256MB jak wezmę formatowanie cf0 to pojemność to 25MB

tą samą kartę jak wrzucam pod WB3.1 działa
[#15] Re: CF0 Workbench 3.2

@AdamZeku, post #14

Masz fat95 w wb3.2 (jakim katalogu)
Jaki kick ma Amiga na ktorej jest wb3.2
[#16] Re: CF0 Workbench 3.2

@Norbert, post #15

A w jakim powinien być szeroki uśmiech? jestem w pracy teraz nie spojrzę, ale instalowałem z ikonki więc powinien wpaść tam gdzie ma być 🙂

Kick 3.2.
[#17] Re: CF0 Workbench 3.2

@AdamZeku, post #16

Najprościej sprawdzić czy to problemem jest kick czy WB, to uruchomić Amigę z dyskietki, na której jest wszystko do odpalenia CF0.
[#18] Re: FAT95 po raz kolejny

@11111olo, post #1

mimo że wszystko jest zrobione poprawnie to nie działa!

z ciekawości zapytam:
- jakie masz karty?
np identyczne cf? w obu portach?
pcmcia i IDE ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem