[#1] Monitor?
Witam.

Mam pewien problem z poczciwym monitorem do Amigi. Mianowicie chcial bym go podlaczyc do innego sprzetu, a dokladniej konsoli. I teraz jest problem... Konsole mozna podlaczyc na dwa sposoby, euro scart lub tez chinch.

I tu zaczyna sie klopot. O scart'cie nie ma mowy, jest chinch. Ale sa tylko dwa wejscia audio plus jedno CVBS/L i jedno CHROMA. Na zdrowy chlopski rozum wydaje mi sie, ze trzeba zainstalowac jakas przejsciowke na port monitor-amiga. No i tu zwracam sie do was koledzy, jak to zrobic?

Przepraszam jesli pytanie jest dla was smieszne lub tez banalne, ale raczej nie znam sie na sprzecie. Z gory dziekuje.
[#2] Re: Monitor?

@Michał, post #1

Podaj typ i parametry monitora, poniewaz nawet jezeli ktos sie orientuje duzo Ci nie pomoze.
[#3] Re: Monitor?

@Andrzej Drozd, post #2

Commodore 1084S-D2
220-240V ~ 50Hz 0.5A

MANUFACTURED:
APRIL, 1992

SERIAL NO.
XT 4200206
S/N: 9975413503B

Mam nadzieje, ze to pomoze. Mam rowniez mozliwosc zrobienia zdjec monitora. :/
[#4] Re: Monitor?

@Michał, post #3

Chyba nie o takie parametry chodzilo;). Ale ten monitor bez problemu wyswietla PAL, wiec nie powinno byc problemow z podlaczeniem pod niego konsoli. Gdzies o tym czytalem, albo na forum albo gdzie indziej. Poszukaj na http://www.google.com.pl. Ja niestety nigdy nie mialem nawet przy ami takiego monitora bo szybko przesiadlem sie z tv na svga wiec o jego podlaczeniu do czegos innego nie mam pojecia.
[#5] Re: Monitor?

@szulu, post #4

Google... Ze tez sam o tym nie pomyslalem. :P

Da sie, trzeba tylko zrobic przerobic kabel. Teraz tylko udac sie do jakiegos elektronika. W kazdym razie, dzieki za pomoc. :)
[#6] Re: Monitor?

@Michał, post #3

"Ale sa tylko dwa wejscia audio plus jedno CVBS/L i jedno CHROMA." Ze tez nie skojarzylem tych wyjsc. Mam w drugiej Ami podobny monitor 1085S. Ma takie same wyjscia. Jesli chodzi o podlaczenie PSX to nie ma problemu, jednak musisz miec odpowiedni kabelek/przelotke. Ja uzywam "takiej kostki" - konwerter NTSC-PAL ktora ma kilka wyjsc: Modulator (dzieki temu moge podlaczyc do antenowego wejscia telewizora) oraz 3 wyjscia ktore cie najbardziej interesuja, a mianowicie - Chinch, ktory nalezy podlaczyc do CVBS/L (obraz) oraz dwa pozostale do dzwieku. Taka kostka kosztuje okolo 30 zl (pamietaj aby konwertowala NTSC-PAL) dodatkowo potrzebne sa 3 przewody chinch. Widzialem takze przelotki na zwykle kable, ale nie wiem czy mozna uzyskac kolorowy obraz w grach NTSC.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem