[#1] Amiga 1200 i nauka od początku
Witam - właśnie wzięło mnie na wspomnienia i zakupiłem 1200 classic 3.0 z HDD 80MB i 6 MB RAMu. Problem w tym że ostatni kontakt z moją Amisią miałem w 1997 r. i miałem wersję "gołą". Teraz chcę się pobawić w "delikatną" rozbudowę. Będę miał wolny napęd DVD lub CDRW firmy LG - co w związku z tym potrzebuję żeby to podłączyć do mojej Amigi ? Jak najłatwiej można przenieść obrazy dyskietek z "PieCa" do Amigi ? Proszę o wyrozumiałość dla świeżo nawróconego ...

Ostatnia modyfikacja: 15.01.06 01:52
[#2] Re: Amiga 1200 i nauka od początku

@Gadol, post #1

Będę miał wolny napęd DVD lub CDRW firmy LG - co w związku z tym potrzebuję żeby to podłączyć do mojej Amig

Naped CD/CDRW/DVD podlaczysz do tej samej tasmy co HD. Jezeli HD nie masz jeszcze podlaczone, to dodam ze jest potrzebna przejsciowka 2.5 na 3.5 cala (powinna byc juz w Amidze, a jezeli nie ma to kup np. w www.efunzine.com). Tasma jest taka sama jak do peceta.

Jak najłatwiej można przenieść obrazy dyskietek z "PieCa" do Amigi?

Najlatwiej i duza ilosc za pomoca plyty CDRW (gdy juz podlaczysz CD-ROM). Mozna tez za pomoca dyskietki 720 kB, null modemem, podlaczajac HD do peceta i kopiowac pliki za pomoca WinUAE, Amithlona. Jest jeszcze pare innych trickow ktore juz zostaly opisane na forum. Moze tez cos juz cos jest w FAQ (?)

PS. Jezeli na poczatku skupisz sie na grach, to koniecznie zainteresuj sie programem WHDload ktory umozliwia przeniesienie doslownie wszystkich gier na HD. Oczywiscie musisz takze poszukac w necie odpowiednich wersji gier pod WHDLoad np. na back2roots. Co do HD, to szybko sie przekonasz ze 80 MB ledwo wystarczy na system. Na poczatku idealnym rozwiazaniem bedzie wielkosc 4 GB.
Jesli chodzi o ksiazki, to powinienes zaopatrzyc sie w Workbench 3.0 (ewentualnie 2.x) oraz Amiga DOS 3.0 (2.x).

Ostatnia modyfikacja: 15.01.06 08:31
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem