[#1] Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)
Witam,

Przeszukalem net i poleglem. Prosze wiec o pomoc was na tym forum. Jestem posiadaczem kilku Amig (1200, 600, 2*CD32) i ogolnie tony innego sprzetu. Odkopalem ostatnio ksiazki od mojej pierszej Amigi 500, w tym fajna ksiazke do AmigaBASIC'u. Wiem ze byl kiepski, za Amos jest lepszy itd. Wtedy basic'a olalem (MasterSEKA 1.82 to bylo to! :) a teraz chwycila mnie nostalgia i chcialbym sobie pare programokow w tym poklepac. Klopot w tym, ze oprocz tych ksiazek i software'owego Kick'a 1.3 - nie mam juz dostepu do starego WorkBench'a 1.3. AmigaBASIC byl na dyskach Extras i to tylko do wersji 1.3.2. Stad moja prosba o przeslanie, najlepiej jako DMS - Workbench'a i Extras 1.3.2, a jesli ktos posiada to rowniez zawartosc dyskietki "The Very First" - te jeszcze mam, ale dawno z inna zawartoscia...

Poza tym - chetnie kupie Kickstart 1.3 do A1200 - oczywiscie sprzetowy (przelacznik kick'ow w kostka 1.3)! Bardzo prosze o kontakt, jesli ktos ma cos takiego na zbyciu (ScanDubbler tez by sie przydal). Sluze rowniez wymiana kolekcjonerska - od rzeczy amigowych, przez atarowskie, C=, ZX i Timex i Apple ][+ po konsole - SNES, Atari2600 (duzo cart'ow), GBC, N64...

Pozdrowka,
Sachy
(ex. SR+DXP+QTX....)

[#2] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@sachy1, post #1

Sachy ty pało :). A nie lepiej bylo do mnie napisac? :) To jaki chcesz system??? :) Podesle Ci na konto...
[#3] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@DEFTRONIC, post #2

Timolec, dzieki palko! :) O Tobie nie pomyslalem, bo wydawalo mi sie ze peniasz przed Sclotland Yard'em i "warezow" nie rozsylasz :) Jeszcze raz dzienks i prosze doslij mi Worbench'a 1.3

Pozdro!
Sachy
[#4] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@DEFTRONIC, post #2

Oj nieładnie. To wszystko to komercja.
[#5] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@kmilota, post #4

no to w końcu który jest właściwy wg Was :) WB 1.3 Wb rev. 34.28 czy Wb rev. 34.34 ?? :)
[#6] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@elt, post #5

ja mam 45.3 ;)

[#7] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@sachy1, post #3

i slownik ortograficzny. przyda sie.
[#8] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@kmilota, post #4

nie bardzo. juz za czasow AI nie czepiano sie os 1.x i 2.x, chyba ze w ostatnich latach zmienili polityke.
[#9] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@Valwit, post #8

A prawa autorskie się zmieniły? Może ktoś wie coś na ten temat?
[#10] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@kmilota, post #9

autorskie na pewno nie, ale wlasnosci przynajmniej kilka razy
[#11] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@Valwit, post #8

chyba ze w ostatnich latach zmienili polityke.

E tam, dalej produkuja kiepskiej jakosci skarpety, lodowki i gry na dresofony...
UPS! Dresofony to juz niemodne slowo :P
[#12] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@sachy1, post #1

Witam.
A od czego jest Allegro i inne serwisy aukcyjne.
Jak potrzebowalem swego czasu WB 2.1 to tam kupilem za parenascie zlotych i mam oryginala.
Pozdrawiam.

[#13] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@Valwit, post #10

eh... narod polski uwielbia sie doczepiac...

w amige wlozylem kupe lat ze swego mlodego zycia, w tym tzw. scene, dajac amidze to co ze swej strony moglem - darmowe produkcje lub kody zrodlowe, a nawet piszac arty do gazetek. kupilem A5oo, A12oo, CD32*2, A6oo, do ktorych to system dodawany byl za darmo. nadal proboje trzymac amige przy zyciu (zalozmy ze dla przyszlych pokolen), odrestaurowujac te sprzety. A6oo dostalem bez systemu. UAE praktycznie nie uzywam. chcialem pobawic sie nostalgicznie srodowiskiem ze szczeniecych lat, moze zrobic stronke o tym. probowalem kupic wersje 1.3.2 na allegro, ale jej po prostu nie nalazlem (a pilnuje juz jakis czas - zawsze jest to 1.3.3 czyli bez AmigaBASIC'a o ktory mi chodzi).

czy wobec tego jestem jakims wielkim zlodziejem? dajcie se spokoj panowie i zajmijcie sie raczej czyms pozytecznym :)

pozdr!

sachy =]
[#14] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@ted, post #12

Człowieku - daj se siana! To już jest śmieszne. Cala scena jechala na lewym sofcie (wiem, wiem - be, fe i wogóle do d...) od początku jej istnienia do samego końca, a ludzie robia problemy z jakiegoś Ami Basica, na którego wcześniej pluli. Wiele razy było o tym gadane we wszelkich magach, irc'ach itp., ale powtórzę - dam sobie coś uciąć, a założę się, że każdy ma jakiś lewy soft na HD - bo to jest normalne w PL i... nie tylko :) - (właśnie kupiłem parę AMIG w UK i owszem, wraz z wieloma dostałem mnóstwo fajnego ORYGINALNEGO softu w pięknych pudełkach, z instrukcjami i kartami rejstracyjnymi często, ALE na każdym HDD jest też sporo rzeczy nielegalnych...). W takim kraju przyszło nam żyć na przełomie lat 80/90 i jeszcze parę latek później też... NIC BY NIE POWSTAŁO NA AMI W PL, bo zwyczajnie nie stać było ludzi (młodych chłopaków na ogół) na kupno softu, książek (których nie było zresztą) itp. Czy np. VICO/ALCHEMY napisał kod do gry ZA ŻELAZNĄ BRAMĄ na oryginalnym sofcie? Wątpię :)... Przykłady można by mnożyć w nieskończoność. Nie bądzcie już TOTALNYMi dziwakami. Po sieciach P2P lata OS3.9, a Wy (nie wszyscy) bijecie pianę, o jakiś stary soft, który praktycznie nikogo nie obchodzi... Swego czasu (połowa lat 90tych) kolega z grupy zgrywał w Niemczech z BBS'ów cały soft jaki wychodził na Ami. Było to katalogowane poszczególnymi dniami i zanim nie sprzedał swojej A4000 nastukał tych płyt CD całkiem sporo . Potem dostawali je poszczególni ludzi co bardziej znanych polskich grup za free (na ogół). Internetu "nie było", a na modemowe połączenia - tym bardziej za granicę- mało kogo było stać. Potem ten soft lądował na BBS np. Appendix'u i innych grup... I tak to szło. Dzięki temu było czym tworzyć, a nie tylko patrzeć. Te wszyskie raye, którymi tak sie ludzie potem zachwycali (nie tylko na scenie) to były pewnie robione na oryginalnym Lightwave'ie 3.5 ze sprzętowym kluczem i emulatorem Video Tostera...? :). A Scala w "małych" TV? Też zawsze oryginalna? :)

BTW: Sachy jest kolegą z grupy i zawsze może liczyć na moją pomoc jeśli idzie o sprawy związane z szerokim tematem KOMPUTERY. Zresztą nie tylko on...

Pozdrawiam
[#15] Re: Poszukuje: AmigaBASIC z Amiga Extras 1.3.2 (A5oo)

@DEFTRONIC, post #14

Hmm..z tego co pamietam licencja jest na Amige, konkretny komputer/kosci ROM, wiec jak nosnik pojdzie sie pasc to mozna LEGALNIE go przegrac sobie po prostu i tyle, wiec o co tyle krzyku....ja np. mam gdzies OS 1.2, choc mimo, ze mialem ok 8 Amig to z OS 1.2 nigdy nie mialem to tu pewno mozna by powiedziec, ze nie do konca powinienen miec;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem