Forum » PPA
[#1] Amiga 1200 na giełdzie PPA
Mam pytanie, czy ktoś kupił A1200 od użytkownika "akaryba" (oferta na giełdzie) za 200 zł? Pytam, bo facet pisał, że nie może sprzedać tej Amigi, a potem gdy zadałem kilka szczegółowych pytań o sprzęt, w ogóle przestał się odzywać. Potem znowu napisał, że nie chce wpłaty na konto, tylko "20 zł za koszty i wyśle pobraniem". Do tego sprawdziłem, że założył konto dzień przez wystawieniem ogłoszenia, a oferta ciągle "wisi". Trochę to wszystko dziwne.

Jak dla mnie możliwość wystawiania ofert na giełdzie PPA powinna być ograniczana np. jakiś czas po założeniu profilu albo po napisaniu określonej liczby postów, aby potencjalni kupujący mogli zorientować się z kim mają do czynienia. Przynajmniej będzie wiadomo, czy ktoś nabija posty na siłę i to już jest jakaś wskazówka.

A druga sprawa, czy można by było wprowadzić zmianę, aby przy edycji postów nie dublowały się linie "Ostatnia aktualizacja..."? Jakoś przy okazji innych poprawek np :) Chyba że to zamierzony efekt, a ja jestem niedomyślny ;)

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 09:28:16 przez Tom3k
[#2] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@Tom3k, post #1

aby przy edycji postów nie dublowały się linie "Ostatnia aktualizacja..."

Przecież to można ręcznie wykasować podczas aktualizacji i zostanie tylko jeden wpis o aktualizacji. :)
[#3] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@Andrzej Drozd, post #2

Przecież to można ręcznie wykasować

Wiem :) Po prostu byłoby łatwiej, gdyby samo znikało, ale to tak przy okazji.
[#4] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@Tom3k, post #1

Ktoś juz chyba kupił, ale jeszcze sprawdzę.

EDIT: Niejaki wuk ją kupił. Zobacz wątek o NOSy A1200 od Petra post#74 i późniejsza odpowiedź.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 10:00:44 przez glichtanski
[#5] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@glichtanski, post #4

Dzięki za sprawdzenie. Wuk napisał 10.08, że kupił tę A1200 - życzę zadowolenia :)

Tyle, że akaryba pisał ze mną od 10.08 do 13.08 i na samym końcu 13.08 podał konto do wpłaty tych 20 zł za koszty wysyłki. I cały czas pisał, że Amiga jest nie sprzedana. Czyli trzeba uważać na użytkownika akaryba. Ciekawe czy pisał w tym okresie jeszcze z kimś innym.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 10:11:24 przez Tom3k
[#6] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@Tom3k, post #5

Można jeszcze wysłać PW do wuka.
[#7] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@glichtanski, post #6

Dla mnie jest dziwne, że akaryba chciał mi wysłać A1200, gdy już sprzedał ją do wuka. Zapukam do niego.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 10:19:31 przez Tom3k
[#8] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@Tom3k, post #7

Ledwo to ogłoszenie się pojawiło wysłałem maila że podjadę po tą Amigę i odbiorę osobiście od ręki.
Po kilku dniach dostałem odpowiedź że się pomylił z ceną i jest wyższa. Po wysłaniu kolejnego zapytanie czy nadal jest aktualne nawet po tej wyższej cenie, do dnia dzisiejszego cisza.
[#9] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@superbonio, post #8

Czyli potwierdzają się moje podejrzenia. Mam też informacje od dwóch innych osób, w jednym przypadku wiadomo na pewno, że chodzi o tę samą osobę, w drugim jest przypuszczenie. W obu była propozycja sprzedaży po niskiej cenie, z wpłatą z góry, facet podał konto, a potem cisza. Ciekawe czy nie stworzył innych kont, dobrze by było to sprawdzić.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 14:24:32 przez Tom3k
[#10] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@Tom3k, post #9

Badamy sprawę.
[#11] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@_arti, post #10

Dzięki :)
[#12] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@Tom3k, post #1

Już wcześniej pisałem, żeby zrobić w dziale giełda system komentarzy powiązanych z kontem .
[#13] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@superbonio, post #8

Miałam tak samo, do dnia dzisiejszego zero odzewu
[#14] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@Tom3k, post #1

Sprawa raczej jest prosta.
Gosc chcial sprzedac sprzet, ktory pewnie gdzies tam znalazl, wiec wystawil ogloszenie na Gieldzie PPA.
Znajac zycie na PPA w ciagu godziny od wystawienia ogloszenia dostal 40 propozycji zakupu amigi. Stwierdzil, ze skoro wszyscy rzucili sie na nia jak na mercedesa tzn. ze cena jest za niska i moze wyciagnac duzo wiecej wiec zaczal kombinowac jakby tutaj sie dowiedziec, kto da najwiecej.

p.s.
Nadal w "Gieldzie" pojawiaja sie oferty bez ceny w stylu "wysylajcie mejle a ja zobacze kto da najwiecej".
[#15] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@glichtanski, post #4

Więc niech nikt jej czasem nie kupuje po raz kolejny :) A jak ktoś zapłacił to proszę dać znać. Konto 44 1090 1854 0000 0001 1611 0963 Konto zgadza się z adresem poznańskiem. Nikt nie pisał, że ją kupił(poza mną :) ) Więc uznałem, że można zaryzykować.
[#16] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@wuk, post #15

Konto 44 ... 1611 0963

Mi podał to samo konto i to już parę dni po tym jak Wuk "kupił" od niego tę A1200, więc wałek jest raczej oczywisty.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 16:50:09 przez Tom3k
[#17] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@Tom3k, post #16

I jak Panowie, coś udało się ustalić? Wuk dostałeś Amigę? Bo ja ze swoim przypadkiem też mam problem i zbieram materiał dowodowy.
Każde oszustwo trzeba zgłaszać!

P.S.
Skierowane jest do ludzi z poza forum, którzy nie znają zbyt dobrze prawa, a chcieli by zrobić wałek...
1. Przestępstwo oszustwa w Polsce jest ścigane z urzędu od kwoty 1pln (hello, nic nie da ci (w sensie oszusty) że dałeś mniej niż 250pln)
2. Zagrożone jest (nawet w przypadku tych 30pln, a nawet mniej) karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do 8 lat
3. Fałszywe dane nie pomogą, w internecie nikt nie jest anonimowy!
4. Nawet konto bankowe założone na słupa nie ochroni nikogo i takie rzeczy dochodzimy bez problemu
5. Zrywka za granice, proszę bardzo... mamy Interpol, znalezienie kogoś jest prostsze niż w PL

Trzeba być skończonym d..... żeby robić taki wałek i myśleć, że nie pójdzie się do paki...
[#18] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@flops, post #17

Ja na szczęście nie wpłaciłem kasy, ale tylko dlatego, że byłem od początku podejrzliwy. Ludzie łapią się na takie akcje, bo w praktyce jak ktoś jest niekarany dostanie najwyżej zawiasy. A widziałem nawet taki przypadek (byłem świadkiem na sprawie), że facet miał 4 wyroki za oszustwa Allegro i dopiero wtedy sędzia mu powiedział w skrócie, że następnym razem zawiasów już nie będzie. Mam w rodzinie prawników i popytałem, okazuje się, że nie zawsze nawet można udowodnić oszustwo, a co dopiero skazać na bezwarunkowe więzienie. Chore prawo.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 13:56:36 przez Tom3k
[#19] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@flops, post #17

1 i 2 formalnie tak, w praktyce poczytaj opisy tych którzy takie sprawy zgłaszali. Nie jest lekko.
3. To zależy, jak oszust pisał z własnego domu i własnej sieci to go znajdą, jak był sprytny i korzystał z kafejek internetowych lub niezabezpieczonych sieci czy darmowych hotspotów to zostanie anonimowy.
4. Kto dochodzi bez problemów i kogo ? tego słupa ? który jest lokalnym pijaczkiem i komputer to widuje tylko na wystawie sklepowej a zeznawać nie będzie bo policji nie lubi.
5. A teraz napisz ile trzeba nakraść lub naoszukiwać żeby policja wystawiła międzynarodowy list gończy ?

Za kilkaset złotych ? musiałby być skończonym idiotą żeby pójść siedzieć. W najgorszym wypadku dostanie zawiasy i nakaz zwrotu korzyści majątkowych, w najlepszym nic mu nie zrobią.

Pozdrawiam
[#20] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@RadoslawF, post #19

W najgorszym wypadku dostanie zawiasy i nakaz zwrotu korzyści majątkowych

A do tego jak nie ma oficjalnie majątku do mogą kasy w ogóle nie wyegzekwować. Mi kiedyś facet nie zapłacił za fakturę (w firmie), kwota ok. 20tys., odbyła się sprawa, nakazali zwrot. I co z tego, jak nie było z czego ściągnąć, nawet US nie dał rady - brak dochodów i majątku.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 13:59:35 przez Tom3k
[#21] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@RadoslawF, post #19

Sorry Panowie, ja znam takie sprawy z autopsji, próbowano mnie oszukać już chyba z cztery razy i nigdy dobrze dla oszusta to się nie skończyło...
Podejście wymiaru sprawiedliwości do oszustw internetowych od kilku lat jest proste, każde przestępstwo jest ścigane skrupulatnie. Oszustwo to poważne przestępstwo i list gończy w razie potrzeby też będzie.

Pozachęcajcie jeszcze troszkę do oszustw, przecież będą bezkarni... Ale macie podejście... hehe
Ja każde oszustwo zgłaszam i polecam to wszystkim. Przekonacie się jak działa Policja (bo pomimo tego co słyszałem nie raz, w moim przypadku zawsze bardzo dobrze działa i zawsze dorwali gościa).

Z dowodami nie ma problemu, jak interesy załatwiasz na gębę to jest problem (o ile nie masz świadka), a jak przez mail, no to wszystko jest czarno na białym.

Co do kafejek internetowych, to byś się zdziwił, bo na piśmie z prokuratury miałem napisane, że adres należał do przedsiębiorstwa (kawiarenki) z innego miasta, gdzie też sprawa została przekazana Policji, a i tak gościa dorwali...
W kryminalnej i gospodarczej przeważnie pracują ogarnięci Panowie, którzy wiedzą co robią.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 14:23:57 przez flops
[#22] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@flops, post #21

Źle mnie chyba zrozumiałeś. Ja nie mówię, że nie można ukarać oszusta, a tylko tyle że często jest problem z odzyskaniem kasy (brak majątku) i oszust z rzadka pójdzie do więzenia (zawiasy). Na pewno część przypadków kończy się pozytywnie dla oszukanego, ale mnie oszukano 3 razy i o ile narobiłem problemów oszustowi to w żadnym przypadku nie odzyskałem kasy, a przecież o to głównie chodzi. Przypadek? Zgłoszone na Policję, potem Prokuratura, Sąd itd. Dostał wyrok, ale metodą kombinacji nie oddał kasy. Po prostu ten system różnie działa i nie ma co tego ukrywać, jakby było inaczej nie byłoby tylu oszustów. A z doświadczenia prawników, których znam wiem, że jest bardzo wiele sposobów na wykorzystywanie luk prawnych i z tego tacy ludzie korzystają. To są wszystko przypadki z autopsji, nie teoria. Czyli taka gra: albo się uda albo nie w zależności od tego jak ktoś jest pomysłowy. I dlatego mówię, że to chore prawo, o ile jakieś może być "nie chore". Oczywiście jak Tobie udało się odzyskać kasę i wsadzić oszusta do więzienia to trzeba się cieszyć i tego nie neguję.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 14:54:18 przez Tom3k
[#23] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@flops, post #21

Sorry Panowie, ja znam takie sprawy z autopsji, próbowano mnie oszukać już chyba z cztery razy i nigdy dobrze dla oszusta to się nie skończyło...

Daleki jestem od zachęcania czy przekonywania oszusta o jego bezkarności, ale jak czasami czytam wypowiedzi ludzi to nóż się w kieszeni otwiera.
W cytowanym zdaniu piszesz że próbowano cię oszukać co oznacza że nie oszukano, nie miałeś za bardzo co policji zgłaszać a ona nie miała podstawy do prowadzenia śledztwa, a sąd nie miał by podstawy do wydania wyroku.
Albo napisz jasno i uczciwie co to było, jakim wyrokiem się zakończyło albo odpuść.

Pozdrawiam
[#24] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@Tom3k, post #1

Jak dla mnie możliwość wystawiania ofert na giełdzie PPA powinna być ograniczana np. jakiś czas po założeniu profilu albo po napisaniu określonej liczby postów, aby potencjalni kupujący mogli zorientować się z kim mają do czynienia. Przynajmniej będzie wiadomo, czy ktoś nabija posty na siłę i to już jest jakaś wskazówka.

Tomaszu, według Radosława żadna weryfikacja nie ma sensu, bo ktoś może wyhodować konto przez kilka lat po to żeby Cię oszukać raz na 200zł, albo ktoś może mu to konto podwendzić żeby Cię oszukać ;)

Reasumując wedle Radosława, wiedza o historii danego człowieka niczego nie gwarantuje. Równie dobrze można by się ożenić z pierwszą lepszą, świeżo poznaną babencją zamiast chodzić z jakąś kilka lat żeby ją dobrze poznać... chociaż może to niezbyt dobry przykład, bo tu faktycznie można się oszukać heh OK
[#25] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@Duracel, post #24

Radosława żadna weryfikacja nie ma sensu

Może Radosław naciął się na sytuację, w której komentarze były dobre, a został oszukany - nie wiem. W jakichś skrajnych przypadkach może się tak zdarzyć, ale na pewno nie jest to regułą. Kupuję przez Internet bardzo często od wielu lat, a oszukano mnie raptem 3 razy. System komentarzy to dobra weryfikacja, choć idealna na pewno też nie jest. Ale lepsza taka niż żadna - z tym się zgadzam.

Równie dobrze można by się ożenić z pierwszą lepszą

Niektórzy tak robią ;) Ale poważnie, tu jest gorzej, bo ludzie często udają przed ślubem, albo z premedytacją zachowują się inaczej, żeby coś zyskać czy osiągnąć. Albo żenią się z powodów zupełnie innych niż uczucie i wtedy jest problem, a znam wiele takich par wśród znajomych.

Po prostu w obu przypadkach trzeba uważać, żeby się nie naciąć

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 15:10:54 przez Tom3k
[#26] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@RadoslawF, post #23

Napisałem próbowano, gdyż oszukano, ale oszustowi w ten sposób nic nie udało się uzyskać, może poza problemami.
Nr 1. To chyba było już z 10 lat temu, dokładnie nie wszystko pamiętam, ale kwota w granicy 40-60pln za dysk twardy około 4GB co było ceną ok. Pan miał około 10szt. na aukcji, same pozytywy (koło 10, Allegro nie było tak popularne jak dzisiaj, więc 10 to już było dużo). Pieniądze zapłacone, brak kontaktu.... Fałszywe dane w Allegro, przelew na te fałszywe dane przeszedł bez problemu, system bankowy nic nie powiedział. Dwa tygodnie grzebania, jeszcze bez zgłaszania na Policję, wszystkie dane tego miłego Pana miałem (wyszukałem w internecie samszeroki uśmiech), na mail nie odpisywał, ale jak napisałem po imieniu i nazwisku, i że wybieram się na Policję, to coś mu zmiękło, oddał pieniądze następnego dnia, oczywiście powiadomiłem innych z aukcji, bo w tedy jeszcze było widać kto kupił.
Nr 2. Chłopak 16lat, komputer za 45pln + przesyłka, z konta mamy jak się okazało. Kombinował przez miesiąc, nie wysłał komputera, cierpliwość się skończyła, znalazłem tel. do mamy, zadzwoniłem, zapytałem się czy ma takiego syna i czy jest, bo chciałem z nim porozmawiać. Nie było go, to powiedziałem jak sprawa wygląda. Szkoda było mi tej Pani, bo naprawdę wstyd było jej za syna (strasznie zażenowana całą sytuacją). Paczka za parę dni była u mnie wraz z przeprosinami.
Nr 3. Karta za 150pln + przesyłka, fałszywe dane, znalazłem tel. do gościa, kombinował kręcił (standardowo, teraz nie mam, za tydzień i itd. cały czas, zmiana tel. nic nie dała). Straciłem z dwa miesiące i sporo pieniędzy na tel. powiedziałem w prost, że chyba jest nienormalny, że przecież dostanie wyrok i nic. W końcu wybrałem się na komisariat, zgłosiłem przestępstwo, zostałem poinformowany, że w przeciągu dwóch do czterech tygodniu dostanę pismo z prokuratury, dostałem, adres komputera ze szkoły średniej (niby anonimowo, a jednak...). Po paru miesiącach przyszły mi informacje o skazaniu, na siedem albo osiem miesięcy w zawieszeniu na 3 lata (nie zapłaciłby zadośćuczynienia, coś przeskrobie to do pierdla). Pieniądze dostałem przekazem po kolejnych dwóch miesiącach, co do 1pln.
Nr 4. Sprawa w toku, ale wiem, że już gościa mają, więc standardowo przeszukanie itd. nic miłego dla niego, a jeszcze beknie. Prawdopodobnie wcześniej coś przeskrobał, zawiasów nie dostanie...
A nr 5. jeszcze nie zgaszałem i jak gość odda kasę to nie zgłoszę, ale w razie czego nie omieszkam się stawić na komisariacie i poświęcić kolejne trzy godziny swoje życia. Już się tak nie wkurzam jak ktoś próbuje mnie naciąć, bo wiem, że na dobre to mu nie wyjdzie szeroki uśmiech

Co do gości którzy popełnili to samo przestępstwo kolejny raz, to chyba muszą być synami kogoś z sądu, albo bardzo ważnego, bo to jest recydywa i za to nie ma litości w sądzie (a poza tym jak ktoś kto ma zawiasy, popełniając kolejny czyn nie trafia do paki?).
[#27] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@flops, post #26

No i wszystko jasne. Twoje 3 przypadki polegały na tym, że oszust dobrowolnie oddał Ci kasę (po skazaniu lub bez wyroku), bo się przestraszył. A gdyby się uparł i nie oddał to byś kasy nie zobaczył (bardzo długo lub w ogóle), a tak właśnie wyglądało to u mnie.

Natomiast co do recydywy to nie jest takie proste. Orientowałem się w tym dość dokładnie swojego czasu. Przykładowo, żeby uznać że złamane zostały zasady przy zawiasach to przestępstwo musi mieć miejsce już po skazaniu, czyli w okresie obowiązywania tzw. próby. Jeżeli ktoś popełni kilka przestępstw przed skazaniem (czyli nie w okresie próby, bo wtedy jeszcze on nie obowiązuje), nie liczy się tego w taki sposób. Często nawet takie przestępstwa łączy się w 1 zarzut.

Poza tym musi być spełnionych kilka warunków, np. jednym z nich jest, że trzeba wykazać, że oszust od początku miał zamiar oszukać. W moim przypadku facet tłumaczył się, że chciał zapłacić, ale w międzyczasie (kiedy biegł termin zapłaty faktury) wspólnik wydał pieniądze, czego nie wiedział i nie mógł przewidzieć. W konsekwencji sąd uznał, że oszust nie miał zamiaru oszukać, dlatego owszem dostał wyrok, ale polegający tylko na obowiązku zwrotu pieniędzy. Mój wniosek, że powinien został zasądzony obowiązek zwrotu towaru, który wziął na fakturę, został odrzucony, bo facet twierdził, że już sprzedał towar. Potem długo kasy nie oddawał, odbyła się kolejna rozprawa, gdzie facet tłumaczył, że chce oddać, ale nie ma pracy i nie ma z czego. I tak się migał, że nie odzyskałem żadnej kasy, a wszystko trwało 2 lata i miałem duży problem z brakiem tych 20 tys. Koleś pracy oficjalnie nie miał, a wszystko kupował na rodzinę. Pewnie gdyby nie orientował się dobrze w przepisach, sprawa skończyłaby się inaczej, a tak ominął przepisy i tyle. Moim zdaniem za dużo jest luk w przepisach, dlatego wychodzą takie kwiatki.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli: ja nie twierdzę, że Twoje przypadki są nierealne, bo na pewno było tak jak piszesz. Tylko po prostu zdarza się, że ten system działa tak jak u mnie i z tego co wiem nie są to odosobnione sytuacje. Dlatego nie można ślepo wierzyć w wymiar sprawiedliwości, tak samo zresztą jak nie można od razu go odrzucać. Trzeba próbować, tylko niestety przepisy nie są doskonałe. I mam nadzieję, że z tym możemy się zgodzić :)

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 16:11:50 przez Tom3k
[#28] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@Tom3k, post #27

Bo za 40 czy 100zł nie warto sobie kłopotu robić i lepiej oddać, przy sporo większych sumach jak widać na podanym przykładzie opłaca się wydać kilka tysięcy na adwokata a pieniędzy nie oddać.
Teoria teorią a praktyka jest jak widać na twoim przypadku.

Pozdrawiam
[#29] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@RadoslawF, post #28

Jak ukradniesz 100 zł to jesteś złodziejem, jak 10 tys. to oszustem, a jak 1milion to aferzystą ;) Smutne, ale prawdziwe.
[#30] Re: Amiga 1200 na giełdzie PPA

@Tom3k, post #29

Trochę zmienię temat ale mnie to gryzie. Jakiś czas temu dałem ogłoszenie o kablu do oryginalnej myszki (trumienka) do amigi 500 i odezwał się Pan o którym narazie nie wspomnę i zaproponował mi jak to określił : Wiadomość: Posiadam taką myszke nawet sprawną , stan jak na swoje lata jest świetny kabel nie popękany i nie pożólnięty , lecz ma jeden mankamęt zgubiło się kółeczko od zamykania kulki jest wstawione z innej i troge nie pasuje. za 20 sprzedam + kw.

Pomyślałem spoko i dałem 25zł...... A przyszło: obudowa bez oryginalnych naklejek od spodu i bez ślizgaczy do tego wszystkie śruby nie oryginalne i porozrywały gniazda a płytka w środku szoda gadać lewy przycisk praktycznie już nie działał i rdza na elementach metalowych........ Jedynie ten kabel w porządku ale 25zł za sam kabel?
Zgłaszać? Na początku nie chciałem nic z tym robić bo jestem nowy i nie chcę problemów ale czy to było ok?
Pozdrawiam
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem