[#26]
Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA
@RadoslawF,
post #24
Pozwól, że odpowiem, wg. akapitów:
1. nie mamy możliwości technicznych by wyeliminować multikonta... i nikt takich możliwości nie ma bez weryfikacji dokumentów, np. PESELu co byłoby absurdalne na forum hobbystycznym. Możemy się starać to wyśledzić, dedukować, ale to wszystko. Podpięcie się pod inna linkę czy WiFi jest dziś łatwiejsze niż kupno rozszerzenia do pięćsetki. Ja, idąc z tabletem tylko jedną ulicą w Łodzi, mógłbym założyć 10 kont na PPA, które nie wzbudzałyby żadnych ale to żadnych podejrzeń.
2. Nie odpowiadam za innych z redakcji. Mogę tylko pisać we własnym imieniu. Tak, nie chciałbym zamieniać giełdy na coś w rodzaju Allegro, bo robiąc takie rzeczy zawodowo od przeszło 10 lat wiem, jak trudne to jest, ile wymaga pracy i nakładów czasowo-finansowych. Nie mamy na to żadnego z ww. czynników.
System reputacji, który zaproponowałem sprawdza się na wielu forach od wielu lat i... działa - są ludzie znani i doceniani, których również i prawo głosu dot. innego użytkownika ma dużą "moc". Z drugiej strony "świeżaki" muszą na jakąś tam opinie zapracować, czasami latami. Nie ma mocnych, żeby ktoś korzystając tylko z multikont dorobił się statusu weterana. NAWET jeśli tak by się stało, to my czy inni użytkownicy forum na pewno by się zainteresowali, dlaczego ktoś nowy, zupełnie nieznany nagle stał się doświadczonym i pewnym użytkownikiem.
3. Wierz mi lub nie, mnie jest wszystko jedno - jeśli będe miał coś na sprzedaż, to poradzę sobie bez giełdy na PPA. Proponuje ww. rozwiązania mając na uwadze tylko i wyłącznie dobro użytkowników tego portalu i integrację całej społeczności