Forum » PPA
[#1] Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA
Z uwagi na ciągłe problemy z giełdą i uczciwością użytkowników mam propozycje usprawnienia tego trochę:
1. system reputacji użytkowników - działałoby to tak, że każdy user może innemu "kliknać" punkty reputacji (jakiś button pod awatarem w stylu "potwierdzam użytkownika" - nie wiem, może coś lepszego chyba trzebaby wymyśleć).

Żeby nie było, że każdy może sobie ponabijać punkty klonami kont i być super-sprawdzonym, waga przydzielanych punktów będzie uzależniona od stażu użytkownika, który klika - oczywiście im dłużej użytkownik na PPA tym jego ocena reputacji będzie ważniejsza. Całość niech będzie zwieńczona jakimiś fajnymi nazwami dla uhonorowanego usera, typu "świeżak", "sprawdzony", "pewniak", "weteran" ;) Punkty reputacji user można przydzielać tylko raz dla jakiegoś użytkownika.

Oczywiście nie zacznie to działać od razu ale z czasem może być pomocne przy robieniu "interesów".

2. drugi pomysł nie jest może związany z giełdą ale też go tu wrzucę - proponuje by w wątkach na forum można było przywołać użytkownika do odpowiedzi konstrukcją @[nazwa użytkownika]. Kiedy pojawi się w poście np. @_arti, _arti dostaje info na prywatną skrzynkę na PPA z informacją, że jakiś użytkownik go przywołuje i link do konkretnego tematu. Fajnie, jakby to działało i na forum i w komentarzach.

Tyle. Żeby zmotywować @grxmrx proponuje bounty na ten cel i oferuje 50PLN na start OK

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 22:18:23 przez _arti
[#2] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@_arti, post #1

Z góry dzięki za zajęcie się sprawą. A może połączyć oba pomysły, tzn. aby takie "przywołania" były widoczne w profilu użytkownika. Dodatkowo osoba przywołująca mogłaby po jakimś czasie wystawić komentarz związany z transakcją i kontaktem, co też byłoby widoczne w profilu. To by było chyba lepsze niż suche punkty i od razu wiadomo czy komentarz jest sensowny czy nie.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 22:28:19 przez Tom3k
[#3] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@Tom3k, post #2

Masz na myśli coś na zasadzie "Ten użytkownik pomógł X razy"? To fajny dodatek ale po kolei ;)
[#4] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@_arti, post #3

Raczej myślałem, żeby to było coś w stylu, że następuje próba kontaktu z użytkownikiem (tak zrozumiałem ideę "przywołania") i jeśli po jakimś czasie (X dni) kontaktu nie ma to wpisuję o jakie ogłoszenie chodzi i jaki mam komentarz (powiedzy mocno ograniczony długością albo nawet jako wybór kilku sztywnych opcji, żeby było sensownie). Tylko to by wymagało, żeby wystawiający ogłoszenia nie mogli ich skasować, tylko zdezaktualizować. Wtedy klikam w profilu i od razu widzę, o jakie ogłoszenie chodziło, a jednocześnie mam komentarz osoby zainteresowanej (np. "brak kontaktu" albo "próba nadużycia" czy coś w stym stylu).

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 22:33:52 przez Tom3k
[#5] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@Tom3k, post #4

Nie nie, przywołanie ma działać tylko w postach na forum, żeby pomagać w dyskusji.
[#6] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@_arti, post #5

Ja myślałem o profilu użytkownika, wtedy jeśli ktoś wystawia ogłoszenie to wie, że potencjalni kupujący mogą skomentować jego działalność i to będzie widać w jego profilu. Zamiast komentarzy mogą być np. "punkty zaufania", skutek będzie taki sam. A przywołanie w dyskusji to też dobry pomysł, tylko to pomoże tylko jeśli ktoś wertuje forum. Chyba że te przywołania byłyby widoczne w profilach użytkowników, wtedy też spełni swoją funkcję. Ogólnie chodzi o to, aby w profilu było widać, że ktoś zgłaszał problem z danym użytkownikiem jako przestrogę dla innych. A forma może być różna.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 22:41:03 przez Tom3k
[#7] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@Tom3k, post #6

To co proponujesz też jest OK, tylko mój pomysł ma tę przewagę, że nie dot. tylko giełdy a całego portalu. Reputacja może ogólnie pomóc w ocenie użytkownika, nie tylko ze względu na sprzedawane przedmioty na giełdzie.

Odnośnie przywoływania - mnie akurat tego brakuje - często chcę o coś spytać konkretnego użytkownika, bo wiem, że ma na dany temat wiedzę na przykład.
[#8] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@_arti, post #7

Nie do końca zrozumiałem Twój pomysł na początku Jak dla mnie jest ok, tylko niech ta reputacja będzie widoczna nie tylko na forum, ale też w profilu użytkownika. Wtedy niezależnie od tego czy sprawdzę czyjeś wypowiedzi czy tylko profil - od razu widzę co i jak. A jak to się nazwie to już inna sprawa. W sumie inne portale stosują określenia użytkowników w zależności od stażu czy osiągnięć i raczej się to sprawdza.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 22:56:32 przez Tom3k
[#9] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@Tom3k, post #8

OK
[#10] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@_arti, post #1

Systemy reputacji na różnych portalach działają na zasadzie:
1. stażu użytkownika, tutaj można sprawdzić każdemu staż (z zastrzeżeniem że nie dotyczy największych dinozaurów którym nie zanotowano daty założenia konta, ale to ustawia ich i tak w najstarszej grupie)
2. liczby napisanych komentarzy, to tez można sprawdzić
3. gdzieniegdzie są liczone jak proponujesz punkty za pomoc
Wszystkie te metody mają swoje wady i zalety ale żadna nie będzie skuteczna w stu procentach w przypadku oceny osoby wystawiającej jakiś towar na giełdzie. Przy czym do omijania osób niepewnych wystarczy sprawdzić staż, jak ktoś coś sprzedaje a konto ma od wczoraj jest mocno prawdopodobne że konto założył w celu wystawienia oferty. Jak konto ma dłużej warto zerknąć na liczbę zamieszczonych postów, ich brak też może świadczyć o zainteresowaniu portalem tylko w celach handlowych. Tyle ze to nie definiuje takiej osoby jako oszusta czy naciągacza.

Przydzielanie punktów może doprowadzić do niepotrzebnej pogoni za punktami, skoro nie potrafiliście upilnować przydzielania ignorów przez klony jednej osoby skąd założenie że potraficie upilnować rzetelnego przydzielania punktów dodatnich ?

Jeśli idzie o giełdę to proponował bym ochronę nowych użytkowników przed starymi handlarzami wystawiającymi towar za cenę z kosmosu, żeby nie było bezsensownej krytyki czy kłótni proponuje zezwolić na dodanie w komentarzu tylko linku to podobnego towaru za inną lepszą cenę. Niedawno wisiało w giełdzie używane 128MB ZorroRAM praktycznie w cenie nowego 256MB ZorroRAM.

Pozdrawiam
[#11] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@RadoslawF, post #10

Jak dla mnie żaden system nie będzie idealny, ale reputacja użytkownika jest dodatkową wskazówką. Skoro uważasz, że punkty mogą być problematyczne to może nie ujawniać punktacji tylko wprowadzić same określenia związane oceną użytkownika, tak jak proponował Arti. Wtedy nie będzie gonitwy za punktami, a jednocześnie będzie widać od razu z kim mamy do czynienia (przynajmniej teoretycznie).

Natomiast zupełnie nie czepiałbym się odnośnie cen na Giełdzie - niech każdy wystawia towar za cenę jaką uważa. To by było za daleko idące moim zdaniem, poza tym kto miałby to oceniać? Np. jeśli mam kartę ACA630, której nie ma już w sprzedaży to mogę liczyć na to, że ktoś ją kupi powyżej ceny fabrycznej, bo bardzo chce ją mieć.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 23:12:33 przez Tom3k
[#12] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@RadoslawF, post #10

te ZorroRAM to wstawił _arti :) i już by dostał po reputacji

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 23:13:34 przez Dorian3d
[#13] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@RadoslawF, post #10

Jak niby ma ktos gonic za punktami reputacji skoro to inni je rozdaja?
Badzmy choc troche dorosli ;) Moim zdaniem ocena pod avatarem i na podstawie uzytkownikow dlugich stazem a przez to znanych w srodowisku jest dosc miarodajna. Oczywiscie 100% ochrony i tak nigdy nie zapewnimy.

Odnosnie cen - niech klient decyduje, czy cos jest warte swojej ceny.
PS: owe rozszerzenie bylo moje i juz zostalo sprzedane. Za 10PLN nizsza cene ;)

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 23:14:41 przez _arti

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 23:15:22 przez _arti
[#14] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@Dorian3d, post #12

No i prawidłowo, redaktorów też to powinno dotyczyć A tak poważnie, chyba ocena użytkownika (ale nie w formie punktów, tylko opisu) będzie najlepsza ze względu na to, że jest najmniej kontrowersyjna jak widać.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 23:20:42 przez Tom3k
[#15] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@_arti, post #7

Reputacja już jest w ilościach osób ignorowanych .
Co do giełdy powinno to działać, jak allegro. Osoby, które zawierają transakcje przyznają sobie punkty
albo komentarze.
A jak wprowadzicie reputację, to chce wiedzieć, kto mnie ocenia, bo za plecami różne rzeczy można pisać.
[#16] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@Dorian3d, post #15

Przecież wiadomo, że ignorować można kogoś zupełnie bez związku z jego działalnością, choćby za komentarze, z którymi się nie zgadzamy. Przykładowo SzaryWilk ma 11 osób ignorów, komentarze często kontrowersyjne, a kupiłem od niego Amigę i jestem zadowolony. Ignory to jest punktacja negatywna, a mi chodziło o pozytywną.

Natomiast wgląd w "kliknięcia" punktacji innych użytkowników jest dla mnie problematyczna. Na jakiejś stronie tak to działa? Zawsze mi się zdawało, że widać tylko ocenę, nic więcej. Ale nie jestem przeciw z góry. Jak ktoś chce niech widzi A może to dobrze, bo w sumie jeżeli będę mógł sprawdzić kto mnie jak ocenia to może to zapobiec sytuacji, w której ludzie klikają oceny bez ładu i składu.

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2013 23:38:03 przez Tom3k
[#17] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@Dorian3d, post #15

Ja tam nie chce. Cieszyloby mnie samo to, ze ktos mnie w jakis sposob docenia ;) ale sprawa jest do ustalenia.
[#18] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@_arti, post #13

Na allegro komentarze też inni rozdają a pogoń o pozytywy jest, była i będzie. Zaproponowałeś ocenianie użytkowników przez innych użytkowników, nie bardzo rozumiem dlaczego teraz piszesz że będzie to ocena przez użytkowników z długim stażem, to może sprecyzuj kto i od jakiego stażu będzie miał uprawnienia do oceniania pomocy w rozwiązaniu jakiegoś problemu ?

W dalszym ciągu nie wiem jak chcecie nas zabezpieczyć przed ocenami z wielu kont jednego użytkownika ? Przed rzetelna informacją że jesteście w stanie to zrobić uważam pomysł z liczeniem punktów za poroniony.

Nabywca decyduje swoja kasą, ale skoro oceniamy czy mamy oceniać wypowiedzi użytkowników to ja proponuje dodatkowo ocenę oferowanych towarów oraz ich cen, jak widać na podanym przykładzie była by bardzo przydatna. Wiem że karta była twoja, wiem że cena wyjściowa była ceną rozszerzenia o dwa razy większej ilości pamięci. Nie bardzo wiem dlaczego tacy jak ty próbują żerować na nowych i często nieświadomych cen nowych użytkowników Amigi wystawiając ceny z kosmosu, kiedyś PPA było portalem użytkowników, od jakieś czasu staje się portalem kilku czy kilkunastu handlarzy. Uważam że jednak nie tędy droga.

Pozdrawiam
[#19] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@_arti, post #1

Popieram wszelkie inicjatywy rozwoju i wsparcia ppa, ale moim zdaniem to i tak nie zabezpieczy użytkowników. To, że ktoś ma kilka pozytywnych komentarzy nie znaczy, że będzie on zawsze dobrym sprzedającym. W takich sprawach odwoływałbym się raczej do zdrowego rozsądku i sprawdzenia od kiedy ktoś ma konto na ppa ile komentarzy nazbierał, ale nawet to nie zabezpieczy kupujących przed oszustwem.

Co do drugiego pomysłu jestem, za ale w tym przypadku wolałbym takie powiadomienie dostać na maila. Ba, fajnie by było dostawać też powiadomienie na maila w przypadku odpowiedzi na swój temat.
[#20] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@Mir3k, post #19

Nigdy nie będzie stuprocentowego systemu zabezpieczenia, tu się zgodzę. Mimo wszystko jeśli będzie możliwość komentowania czy punktowania użytkownika za działalność na giełdzie to z takiego profilu będzie można wiele wywnioskować, np. czy osoba handlowała już wcześniej i z jakim skutkiem. Teraz można sprawdzić tylko datę utworzenia konta, bo wypowiedzi na forum (lub ich brak) nie świadczą o tym czy ktoś jest uczciwy. Nawet słabe zabezpieczenia zniechęcą jakiś procent ew. oszustów.

A może zrobić rzecz najprostszą - wprowadzić opcję przydzielania "punktów karnych" z zaznaczeniem, że chodzi o transakcję z giełdy? Mogłoby to się wyświetlać tak jak ilość osób ignorujących użytkownika. Wtedy sprawa jest jasna i nie robi zamieszania na forum.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2013 09:28:39 przez Tom3k
[#21] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@RadoslawF, post #18

Nie czytasz uwaznie. Nie napisalem, ze bedzie to tylko ocena uzytkownikow dlugich stazem a ze ich wartosc punktowa w algorytmie bedzie wyzsza niz nowego uzytkownika. To w pewien sposob zabezpieczy nas przed nabijaniem sobie punktow nowych przez nowych. Ich wplyw na ocene bylby minimalny. Nie sade tez, ze osoby z dlugim stazem i znane w srodowisku nagle losowo zaczelyby rozadawac punkty poparcia na lewo i prawo dla jaj. Jak juz mowilem, licze na wasze/nasze rozsadne podejscie do tematu.

Po drugie - nie szukam 100% rozwiazania problemu ale jesli to, co zaproponowalem, polepszy sytuacje gieldy o 5%, to dalej bede "happy".

Po trzecie - nie sadze, by rzeczy ktore sprzedaje byly kupowane przez nieswiadomych uzytkownikow. To nie sa piecsetki, rozszerzenia 512 czy modulatory, ktore zdarza mi sie rozdawac za darmo tu czy na Amibay. Sa to rzeczy konkretne dla kogos, kto czegos takiego akurat szuka a jesli kupuje w cenie, ktora ja proponuje, to ja nie widze problemu. Sam niejednokrotnie kupowalem cos po zawyzonej cenie tylko dlatego, ze chcialem miec to juz, od reki. Nie zawsze i nie dla kazdego cena jest priorytetem ;)
Raz zyskam, raz przeplace. Bilans sie zgadza.

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2013 11:44:08 przez _arti
[#22] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@Mir3k, post #19

1. Sucha informacja nt. tego od kiedy ma konto i ile komentarzy sobie nabil tez niewiele zmienia ale pamietaj, ze ludzie sie znaja miedzy soba i mogac to wyrazic przydzielajac nazwijmy to roboczo "karme", to zrobia to. Nagle sie okaze, ze mniej lub bardziej znamy sie wszyscy i tylko nowi userzy i potencjalni oszusci zostana z minimalna ocena. Pomysl z komentarzami do gieldy, jak ktos proponowal - OK ale dalej bazuje on na jednej konkretnej transakcji, ktora z obu stron moze czasem nie wypalic a nie na ogolnej ocenie uzytkownika przez srodowisko amigowe skupione wokol portalu.

2. Nie widze problemu.
[#23] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@_arti, post #1

Moim zdaniem punktacja nie jest szczegolnie potrzebna. Sam na PPA trafilem dopiero w zeszlym roku, chociaz Amiga interesuje sie ponad 20 lat. Nie przeszkodzilo to w relatywnie szybkim rozeznaniu, kto jest uczciwym uzytkownikiem, a kto naciagaczem/trollem. Kazdy zainteresowany sam posiada z grubsza wlasna opinie.

A z punktami jest jak na Allegro - mala ilosc wcale nie oznacza, ze ktos jest nieuczciwy; tak samo jak duza ilosc nie oznacza, ze ktos nie naciaga oferowanego sprzetu (gielda). Znajac PPA, szybko (niestety) zagosci tam prywata.
[#24] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@_arti, post #21

W tym miejscu wolał bym przeczytać że stworzyliście system który nie do puści aby powtórzyła się sytuacja z wieloma kontami jednej osoby a nie że wartość punktowa głosu starego użytkownika będzie wyższa niż nowego. Skoro ktoś zrobił dziewięć kont aby dać "punkty ujemne" (ignory) to teraz będzie miał powód do kolejnego klonowania kont w celu dołożenia sobie punktów dodatnich.

Zgadzam się że nie ma możliwości stworzenia systemu który zabezpieczy kupujących w 100% ale propozycja punków zdobywanych na forum za pomoc czy porady nie będzie informowała jak taki człowiek sprawdza się jako sprzedający. Nie protestuje przeciwko wprowadzeniu (jeśli zabezpieczycie przed punktowaniem z wielu kont należących do jednego osobnika) ale protestuje przeciwko wmawianiu że to wpłynie na eliminowanie wałków.
Wiarygodność sprzedającego podniesie proponowany przez kogoś innego system ocen przydzielanych tylko na giełdzie i tylko za sprzedaż a nie za działalność na forum ale jak rozumiem nie chcecie zamieniać giełdy w allegro, pomoże też użytkownikom przed zawyżaniem cen przez sprzedających możliwość doklejenie do każdej oferty linka z podobnym towarem ale w innej lepszej cenie.

Ale jak rozumiem nie jest to na rękę handlarzom co widać w twojej opinii o takiej możliwości. Mimo wszystko przypomnę że forum nie stworzono po to aby ty i tobie podobni wykorzystywali do handlu po paskarskich cenach tłumacząc że "nie sadze, by rzeczy ktore sprzedaje byly kupowane przez nieswiadomych uzytkownikow" tylko do przekazywania wiedzy i informacji o Amigach, w tym przypadku chciałbym podzielić się wiedzą gdzie i za ile można było taki lub podobny przedmiot kupić. Sprzedający jest jeden a potencjalnych nabywców jest sporo i warto by było aby mieli możliwość otrzymania takiej wiedzy na tym portalu. Uważam że w takim przypadku redakcja powinna zadbać o dobro większej grupy potencjalnych użytkownikówkupujących a nie o dobro sprzedających nawet jeśli są moderatorami czy redaktorami.

Pozdrawiam
[#25] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@RadoslawF, post #24

Ależ drogi RadoslawieF, jesteśmy otwarci na propozycje. Masz jakiś genialny pomysł na "nie dopuszczenie do zakładania wielu kont przez jednego użytkownika"? Jaki? Powiązanie konta z odciskami palców? A może (dla większej pewności) ze slajdami z elektroforezy zamplifikowanego PCR-em DNA z wycinka skalpu użytkownika? Zamieniamy się w słuch.
[#26] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@RadoslawF, post #24

Pozwól, że odpowiem, wg. akapitów:
1. nie mamy możliwości technicznych by wyeliminować multikonta... i nikt takich możliwości nie ma bez weryfikacji dokumentów, np. PESELu co byłoby absurdalne na forum hobbystycznym. Możemy się starać to wyśledzić, dedukować, ale to wszystko. Podpięcie się pod inna linkę czy WiFi jest dziś łatwiejsze niż kupno rozszerzenia do pięćsetki. Ja, idąc z tabletem tylko jedną ulicą w Łodzi, mógłbym założyć 10 kont na PPA, które nie wzbudzałyby żadnych ale to żadnych podejrzeń.

2. Nie odpowiadam za innych z redakcji. Mogę tylko pisać we własnym imieniu. Tak, nie chciałbym zamieniać giełdy na coś w rodzaju Allegro, bo robiąc takie rzeczy zawodowo od przeszło 10 lat wiem, jak trudne to jest, ile wymaga pracy i nakładów czasowo-finansowych. Nie mamy na to żadnego z ww. czynników.

System reputacji, który zaproponowałem sprawdza się na wielu forach od wielu lat i... działa - są ludzie znani i doceniani, których również i prawo głosu dot. innego użytkownika ma dużą "moc". Z drugiej strony "świeżaki" muszą na jakąś tam opinie zapracować, czasami latami. Nie ma mocnych, żeby ktoś korzystając tylko z multikont dorobił się statusu weterana. NAWET jeśli tak by się stało, to my czy inni użytkownicy forum na pewno by się zainteresowali, dlaczego ktoś nowy, zupełnie nieznany nagle stał się doświadczonym i pewnym użytkownikiem.

3. Wierz mi lub nie, mnie jest wszystko jedno - jeśli będe miał coś na sprzedaż, to poradzę sobie bez giełdy na PPA. Proponuje ww. rozwiązania mając na uwadze tylko i wyłącznie dobro użytkowników tego portalu i integrację całej społeczności OK
[#27] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@RadoslawF, post #24

Giełda na PPA jest to raczej coś innego niż sklep internetowy. Na przykład ktoś wystawia kartę turbo za 600zł, Ty oceniając towar i cenę wystawiasz negatywną ocenę - bo za drogo. W międzyczasie autor ogłoszenia sprzedaje kartę po negocjacjach za 500zł. Będziesz potem weryfikował swoją ocenę? Będziesz żądał dowodów za jaką cenę towar został sprzedany/kupiony?
[#28] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@_arti, post #1

Bardzo dobry pomysł bo sam miałem sytuację z pewnym użytkownikiem i choć towar do mnie dotarł jednak znacząco odbiegał od opisu i chętnie bym tego "Pana" wypunktował......:D
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2013 17:13:24 przez heniek29cr
[#29] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@heniek29cr, post #28

Na pewno ciężko będzie znaleźć idealne rozwiązanie, przynajmniej zbliżone do niego, bo zdarza się, że są sprzedają nowi, po bardzo atrakcyjnych cenach i wcale nie są oszustami! Ja tak raz miałem- koleś nie chciał, żeby sprzęt zgnił (on sam wyjechał daleko) i puścił to za małe pieniądze.

Pomimo wszystko lepsze będzie każde działanie niż żadne.
[#30] Re: Propozycje usprawnień do forum i giełdy PPA

@BULI, post #29

1) Idealnego rozwiązania nie ma. Nawet takie stare lisy jak ja (lat 40) dają się czasami "wycyckać". Przez moją głupotę, także nie mam żalu do nikogo. Młodzi/dumni (lub jedno i drugie) niekoniecznie przyznają się do tego.

2) Forumowicze młodzi stażem mogą sobie pomyśleć, iż PPA.pl ma system ochrony kupujących coś w deseń PayPal i mieć pretensje do adminów jak okaże się, iż po fakcie nabicia w butelkę portal nic nie zapewnia. Wiadomo: ludzie wierzą głównie w to w co chcą sami wierzyć.

3) Każde takie "usprawnienie" oznacza znacznie więcej pracy dla adminów. Jak admini chcą rozwiązywać takie problemy i tracić swój wolny czas i nerwy - nie widzę problemu.

4) Najmniej problematyczny jest system punktacji osób za porady/pomocy na forum. I tylko to.

5) Jak ktoś chce zrobiç NAPRAWDĘ bezpieczny zakup, to musi to być jedynie odbiór osobisty ze sprawdzeniem lub płatność przez PayPal.

Można pomyśleć o zamieszczeniu takej informacji dla kupujących w dziale giełda, ale jak ktoś widzi Blizzarda 1260 sprzedawanego przez forumowicza "zenek-99999" z kontem od 5 minut za 500 zł to i tak niczego czytał nie będzie...
Forum » PPA
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem